Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

 








Μελέτη, που δημοσιεύτηκε  στο   JAMA , αποκάλυψε ότι αυτο που εχει σημαντικη επιπτωση στη διανοητικη μας κατασταση ειναι οχι ο τρόπος με τον οποίο η καθιστική συμπεριφορά συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας 

όσο ο συνολικός χρόνος που δαπανάται  στη καθιστική ζωή κάθε μέρα. 

Ενήλικες 60 ετών και άνω που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να παρακολουθούν τηλεόραση ή να οδηγούν,  διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, 



Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των ενηλίκων που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα στο να κάθονται.


Η καθιστική συμπεριφορά είχε παρόμοια σχέση με την άνοια 


Πολλοί  είναι εξοικειωμένοι με την  συμβουλή να σηκώνονται κάθε 30 λεπτά  και να στέκονται ορθιοι ή να περπατάνε. 



Χρησιμοποίηθηκαν δεδομένα από την  

Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου , μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων συμμετεχόντων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, για να διερευνήθουν πιθανές σχέσεις μεταξύ  καθιστικής συμπεριφοράς και κινδύνου άνοιας.


Ως μέρος μιας υπομελέτης της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότεροι από 100.000 ενήλικες συμφώνησαν να φορούν επιταχυνσιόμετρα - συσκευές που φοριούνται στον καρπό για τη μέτρηση της κίνησης - για 24 ώρες την ημέρα για μία εβδομάδα. 


Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα δείγμα περίπου 50.000 ενηλίκων από αυτήν την υπομελέτη ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν είχαν διάγνωση άνοιας στην αρχή της μελέτης.


Στη συνέχεια,  εφηρμοσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν το μεγάλο σύνολο δεδομένων των μετρήσεων του επιταχυνσιόμετρου και να ταξινομήσουν συμπεριφορές με βάση διαφορετικές εντάσεις σωματικής δραστηριότητας. 

Ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών τύπων δραστηριότητας, όπως η καθιστική συμπεριφορά έναντι του ύπνου.

Τα δεδομένα του επιταχυνσιόμετρου, σε συνδυασμό με προηγμένες υπολογιστικές τεχνικές, παρείχαν στους ερευνητές μια αντικειμενική μέτρηση του χρόνου που αφιερώθηκε σε διαφορετικούς τύπους καθιστικής συμπεριφοράς.


Μετά από κατά μέσο όρο έξι χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία νοσοκομείων και δεδομένα μητρώου θανάτων για να καθορίσουν τη διάγνωση της άνοιας. 

Βρήκαν 414 περιπτώσεις θετικές για άνοια.


Στη συνέχεια, η ομάδα προσηρμοσε τη στατιστική της ανάλυση για ορισμένα δημογραφικά στοιχεία όπως ηλικία, φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης, φυλή/εθνικότητα, χρόνιες παθήσεις και γενετική και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής δραστηριότητα, διατροφή, κάπνισμα και χρήση αλκοόλ, αυτοαναφερόμενη ψυχική υγεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου.

Ο συνολικός χρόνος καθιστικής ζωής κάθε μέρα ενέχει τον κίνδυνο άνοιας

Ενώ οι υψηλές ποσότητες καθιστικής συμπεριφοράς συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ορισμένες ποσότητες καθιστικής συμπεριφοράς που δεν σχετίζονταν με την άνοια.


Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται γρήγορα μετά από 10 ώρες καθιστικής ζωής κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το πώς συσσωρεύτηκε ο χρόνος καθιστικής ζωής. 

Αυτό υποδηλώνει ότι είναι ο συνολικός χρόνος που δαπανάται σε καθιστική ζωή που οδήγησε τη σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του κινδύνου άνοιας, αλλά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς, έως και περίπου 10 ώρες, δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο


Αυτό θα πρέπει να παρέχει κάποια διαβεβαίωση σε όσους από εμάς έχουν δουλειές γραφείου που περιλαμβάνουν παρατεταμένες περιόδους καθίσματος, εφόσον περιορίζουμε τον συνολικό ημερήσιο χρόνο που περνάμε στην καθιστική ζωή.


Το κάθισμα και η παρακολούθηση τηλεόρασης, επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας περισσότερο από άλλους.


Προσπαθουμε να κατανοήσουμε πώς η καθιστική συμπεριφορά επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου από πολλές οπτικές γωνίες. 

Σε αυτή την περίπτωση, τα φορητά επιταχυνσιόμετρα παρέχουν μια αντικειμενική εικόνα του πόσο χρόνο αφιερώνουν οι άνθρωποι στην καθιστική συμπεριφορά 


Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτιότητα και εάν η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, είπαν οι συγγραφείς.





Raichlen DA, Aslan DH, Sayre MK, et al. Καθιστική συμπεριφορά και περιστατικό άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων. ΤΖΑΜΑ 2023; 330 (10): 934-940. doi: 10.1001/jama.2023.15231

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...