Το γρήγορο φαγητό, φαστ φουντ ή junk food, έχει καθιερωθει για καλα στην καρδιά πολλών
Για κάποιους αποτελεί καθημερινή συνήθεια, για άλλους μέρος της διασκέδασής τους, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ένα καλό σουβλάκι θα λύσει όλα τους τα προβλήματα.
Ισως η ανάγκη να καταναλώνουμε νόστιμο φαστ φουντ αλλά με τον λιγότερο δυνατό αντίκτυπο για την υγεία μας, έχει δημιουργήσει υγιεινές παραλλαγές του.
Πόσες φορές δεν έχουμε προτιμήσει να κάνουμε πατάτες φούρνου σαν τηγανητές ή μια υγιεινή εκδοχή για σπιτικό σουβλάκι, αντί να παραγγείλουμε από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς;
Τα νέα για όλους εκείνους που αγαπούν το γρήγορο φαγητό δεν είναι ευχάριστα :
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση φαστ φουντ μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.
Η έρευνα αποτελεί μία από τις πρώτες που αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού συγκεκριμένα για την υγεία του ήπατος.
Τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό
Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα ευρήματα
Προκειμένου να προσδιορίσουν την επίδραση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος που ονομάζεται στεάτωση του ήπατος, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέλυσαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τη μεγαλύτερη ετήσια έρευνα διατροφής που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αξιολόγησαν τις μετρήσεις του λιπώδους ήπατος περίπου 4.000 ενηλίκων και στη συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις τους σχετικά με τις συνήθειες γρήγορου φαγητού.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
- Ατομα με παχυσαρκία ή διαβήτη χρηστες των φαστ φουντ εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα λίπους στο συκώτι σε σύγκριση με άτομα που τρώνε σωστο φαγητο ή καθόλου φαστ φουντ.
- Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό σημειώνουν ότι αν περισσότερο από το 1/5 της διατροφής ενός ατόμου αποτελείται από φαστ φουντ, τότε τα επίπεδα λίπους στο συκώτι του θα αυξηθούν.
- Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και μέτριες ποσότητες γρήγορου φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος μπορούν να βλάψουν το συκώτι.
Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής είναι η μόνη λύση
Τα ευρήματά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Σημειωνεται ότι κατά τη διάρκεια της Πανδημίας υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στις ΗΠΑ, ετσι ο αριθμός ατόμων με λίπος στο συκώτι έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την περίοδο που διεξήχθη η μελέτη.
Οι διαπιστωσεις αυτες, καλο θα ηταν να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να προτρεπουν στην υγιεινη διατροφή, τονιζοντας οτι μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της στεάτωσης του ήπατος είναι η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου