Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

 















Το εντερικο μικροβίωμα έχει βαρυνουσα σημασια στην υγεία . 

Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και απόκριση των συναισθημάτων, αλλά η σχέση μεταξύ της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD) και μικροβιώματος δεν έχει διερευνηθεί. 

Το PTSD είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που βασίζεται στον φόβο και αναπτύσσεται σε ορισμένα άτομα που βιώνουν μιαν ανησυχητική και τρομακτική κατάσταση που περιλαμβάνει σοβαρό τραυματισμό, πραγματική ή απειλή θανάτου ή βία. 




Μια μελέτη από ερευνητές  στο  Brigham and Women's Hospital ,  και  τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ,  ερεύνησε συστηματικά τη σχέση μεταξύ 

PTSD, διατροφής και μικροβιώματος. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκ των συμμετεχοντων που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα PTSD. 

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο  Nature Mental Health .



Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου και του εγκεφάλου, είπε η  συγγραφέας   Yang-Yu Liu, PhD ,  Μέσα από τη μελέτη , εξετάσαμε πώς παράγοντες, όπως η διατροφή, σχετίζονται με τα συμπτώματα PTSD. 

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, είμαστε κοντά στο να μπορούμε να παρέχουμε διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη  του PTSD.

Το βάρος της PTSD συχνά εκτείνεται πέρα ​​από το άτομο. 

Τα μέλη της οικογένειας, ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης και η κοινωνία επηρεάζονται επίσης από τη διαταραχή ψυχικής υγείας.   

Επιπλέον, τα άτομα με PTSD έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως :

στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό , διαβήτη, αυτοάνοσα και πρόωρο θάνατο. 

Η κατανόηση του ρόλου της διατροφής   και του μικροβιώματος θα μπορούσε να βελτιώσει τις συστάσεις και τα αποτελέσματα για ασθενείς με PTSD.     


Η εξέταση του άξονα εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αλληλεξάρτηση της ψυχικής και της σωματικής υγείας, δήλωσε ο συν-ανταποκριτής συγγραφέας Karestan Koenen, PhD, του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Harvard TH Chan School of Public Health. 

Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η σχέση PTSD και μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε συστάσεις για την ανακούφιση των αρνητικών συνεπειών στην υγεία του PTSD.


Η ομάδα συνέλεξε δεδομένα από 191 συμμετέχοντες σε επιμέρους μελέτες της Μελέτης Νοσηλευτών Υγείας-ΙΙ (NHS-II), η οποία περιελάμβανε τη Μελέτη Νου-Σώμα (MBS) και την Υπομελέτη PTSD. 

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 

πιθανή PTSD, έκθεση σε τραύμα αλλά όχι PTSD και καμία έκθεση σε τραύμα. 

Όλοι οι συμμετέχοντες υπέβαλαν δύο σετ τεσσάρων δειγμάτων κοπράνων, μία φορά στην αρχή της μελέτης και ξανά έξι μήνες αργότερα. 

Τα δείγματα συλλέχθηκαν για να δώσουν πληροφορίες μικροβιακού DNA και για να επιβεβαιωθεί ότι το μικροβίωμα του εντέρου του συμμετέχοντος ήταν σταθερό για έξι μήνες.





Η ομάδα αξιολόγησε τις συσχετίσεις μεταξύ της συνολικής δομής του μικροβιώματος και των παραγόντων ξενιστή, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων PTSD, της ηλικίας, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των διατροφικών πληροφοριών. 

Από αυτή την αξιολόγηση, οι ερευνητές βρήκαν αρκετούς παράγοντες ξενιστή 

(ΔΜΣ, κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά) 

που σχετίζονται με τη δομή του μικροβιώματος.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση ανάμεσα στις διαθέσιμες διατροφικές πληροφορίες και τα συμπτώματα PTSD. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα PTSD.   

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε θετικά με συμπτώματα PTSD, ενώ η κατανάλωση φυτικών τροφών συσχετίστηκε αρνητικά με συμπτώματα PTSD.





Τέλος, η ομάδα χρησιμοποίησε τη μέθοδο τριγωνοποίησης μικροβίου-φαινοτύπου (GMPT) για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της PTSD και των υπογραφών του μικροβιώματος  με στόχο τον εντοπισμό υποτιθέμενων προστατευτικών ειδών PTSD.   

Αναγνώρισαν  το Eubacterium eligens  ως το κορυφαίο προστατευτικό είδος PTSD. 

Για να ελέγξει τη συνέπεια αυτής της υπογραφής με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα διαπίστωσε ότι η αντίστροφη συσχέτιση της αφθονίας του  E. eligens  με τα συμπτώματα PTSD ήταν εξαιρετικά συνεπής και στα τέσσερα χρονικά σημεία. 

Έδειξαν επίσης ότι  το E. eligens   συσχετίστηκε θετικά με τα εμπλουτισμένα συστατικά της μεσογειακής διατροφής 

λαχανικά, φρούτα και ψάρια 

και ότι το  E. eligens  συσχετίστηκε αρνητικά με το επεξεργασμένο  κόκκινο κρέας




Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει πιθανή ανακούφιση σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα PTSD, 

είπε ο Liu. Είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του PTSD, της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου. 

Σε μια μελλοντική μελέτη, θα προσπαθήσουμε να επικυρώσουμε την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών ως μεθόδου πρόληψης του PTSD.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Escherichia coli

  Το Escherichia coli είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο  βακτηρίδιο . Α νήκει στα Εντερο-βακτηριοειδη.  Τα περισσότερα είδη του Escherichia coli...