Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ..ΑΝΕΙΠΩΤΟΣ ΠΟΝΟΣ

 





Τύποι αρθρίτιδας : 

ρευματοειδής , οστεοαρθρίτιδα και  ψωριασική .

Η αντιμετώπιση όλων των τύπων βασίζεται στη 

Μείωση της φλεγμονής και 

Διαχείριση του πόνου.

Η διατροφή δεν μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας , και ανάλογα με τον τύπο της πάθησης οι πάσχοντες έχουν διαφορετικές ευαισθησίες που προκαλούν φλεγμονή.



Η αποφυγη ωρισμενων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων:

 





Κορεσμένα λιπαρά:

προκαλούν αύξηση του λιπώδους ιστού και φλεγμονή και επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. 

Πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι  κόκκινο κρέας, τηγανητά και  αλλαντικα

Αποφυγη των κορεσμένων λιπαρών βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του σώματος μειώνοντας ταυτόχρονα τη φλεγμονή.





Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες:

Η πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αύξηση των τελικων  προϊόντων γλυκοζυλίωσης (AGE), τα οποία προκαλούν κατ εξοχην φλεγμονή. 

Επιπλέον, πυροδοτούν την απελευθέρωση 

προ- φλεγμονωδών κυτοκίνων     

Δεν τρωμε  τροφές που περιέχουν φρουκτόζη και σακχαρόζη,  γλυκά, αναψυκτικά και αρτοσκευάσματα  Οπως και τροφές που περιέχουν επεξεργασμένα άλευρα, λευκό ψωμί, μπισκότα, κράκερ, αλλά και  ρύζι. 

Οι φρουτοχυμοί πρέπει να αποφεύγονται.





Γαλακτοκομικά:

Περιέχουν ένα τύπο πρωτεΐνης που ερεθίζει τον ιστό που περιβάλλει τις αρθρώσεις. 

Αντικαταστήστε τα προϊόντα ζωικής προέλευσης με 

σπανάκι, φασόλια, φακές και καρύδια που  δίνουν πρωτεΐνες ενώ μειώνουν τον πόνο των αρθρώσεων.





Αλκοόλ και καπνός:

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Το κάπνισμα έχει επιπτώσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό, ενώ καθιστά τη θεραπεία της αρθρίτιδας λιγότερο αποτελεσματική.

Το αλκοόλ  αναπτύσει ουρική αρθρίτιδα, στην οποία ο οργανισμός δεν μεταβολίζει αποτελεσματικά το ουρικό οξύ. 

Αυτό  προκαλει αρθρίτιδα, ειδικά στα μικρότερα οστά των ποδιών.

Το αλκοόλ επιβαρύνει  τη λειτουργία του ήπατος.





Αλάτι:

Επιβαρυνει τους πάσχοντες από αρθρίτιδα, καθώς  επιδεινώνει την κοινή φλεγμονή. 

Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι και συντηρητικά. 

Ο μόνος τρόπος για να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού , είναι 

να μαγειρεύετε μόνοι σας 

Διαβάζετε τις ετικέτες των επεξεργασμενων  τροφίμων και Ξαναβαλτε τα πισω στο ραφι τους !.





Ωμέγα-6 λιπαρά:

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα χρειάζεται το σώμα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη. 

Πρέπει όμως να λαμβάνονται σε σωστή αναλογία 

με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. 

Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων φλεγμονής που πυροδοτούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Δεν τρωμε :

 καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, φιστικέλαιο, σιτέλαιο,  σουσαμέλαιο

 και μαργαρίνες 

Τρωμε περισσότερα ωμέγα-3 που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και τον λιναρόσπορο.





Τεχνητά πρόσθετα:

Τα πρόσθετα τροφίμων ενδέχεται να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα. Τέτοια είναι 

το γλουταμινικό μονονάτριο που απαντάται σε προϊόντα της ασιατικής κουζίνας, όπως η σάλτσα σόγιας 






Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες:

Τα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) δημιουργούνται και όταν οι τροφές μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 

Αποφεύγουμε τροφές ψημένες 

στη σχάρα και τηγανητά 

που απελευθερώνουν κυτοκίνες και ενεργοποιούν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Δεν είναι εύκολο να τρωμε  μόνο ωμές τροφές, ετσι χρησιμοποιουμε ατμομαγειρα και  χυτρα ταχυτητος. 

Μαγειρευουμε ηπια και υγεινα περιοριζοντας την φλεγμονη.







 foodprevent.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ..

  Ένας 28χρονος Βρετανός επέλεξε μια ακραία πρόκληση:  έκανε 250.000 βήματα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσει : τι θα αλ...