Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ














Η Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική πάθηση στον κόσμο. 

Ενώ τα συμπτώματά της, όπως 

το τρέμουλο και επιβράδυνση της κίνησης, 

αρχίζουν να εμφανίζονται όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή ντοπαμίνη, 

η βασική αιτία αυτής της διαδικασίας παραμένει μυστήριο.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει τώρα 

μια πιθανή προέλευση και ακόμη και μια πιθανή πορεία δράσης 

για όσους θέλουν να προστατευτούν από την ασθένεια.

Μια μελέτη στο περιοδικό Gut ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία 24.624 ατόμων με Πάρκινσον και διαπίστωσε ότι 

τέσσερις παθήσεις του εντέρου 

ευερέθιστο έντερο, 

δυσκοιλιότητα, 

γαστροπάρεση και 

δυσκολία στην κατάποση συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Για την Becky Jones, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Parkinson’s UK, αυτή ήταν μόνο η τελευταία σε μια σειρά πολλά υποσχόμενων μελετών.





Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το έντερο μπορεί να εμπλέκεται στη νόσο Πάρκινσον. 

Ομάδες πρωτεΐνης που ονομάζεται α-συνουκλεΐνη, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τη Πάρκινσον, έχουν βρεθεί στο έντερο μερικών ατόμων με Πάρκινσον, μερικές φορές πριν εμφανιστούν στον εγκέφαλο.

Αυτές οι συνδέσεις οδήγησαν ερευνητές στην θεωρία Braak

Υποδηλώνει ότι, για μερικούς ανθρώπους, η Πάρκινσον μπορεί να ξεκινήσει κάπου αλλού εκτός από τον εγκέφαλο, όπως το έντερο, λέει η Jones και εξηγεί:


Αυτές οι συστάδες πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης αρχίζουν να κολλάνε μαζί στο έντερο και στη συνέχεια ταξιδεύουν προς το : πνευμονογαστρικό νεύρο που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο

Μόλις μπουν στον εγκέφαλο, αρχίζουν να προκαλούν βλάβες και εξαπλώνονται στα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και σε άλλες περιοχές του .














Πρόσφατη έρευνα διερεύνησε περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ της διαταραχής του εγκεφάλου και του εντέρου. 

Τον Ιανουάριο 2023, το Nature Communications δημοσίευσε μελέτη που δείχνει ότι το 

30% των βακτηριδιων του εντέρου που βρίσκονται σε άτομα με  Πάρκινσον διαφέρει από αυτό σε νευρολογικά υγιείς ανθρώπους, ενώ τον Μάιο, μελέτη σε ζώα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εντόπισε συγκεκριμένα στελέχη βακτηριδιων στο έντερο, που μπορεί να είναι η αιτία της Πάρκινσον.

Το Parkinson’s UK υποστηρίζει ερευνητικά προγράμματα που εμβαθύνουν και στις δύο αυτές συνδέσεις με το έντερο. 

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκαλεί τη Πάρκινσον ή πώς οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από αυτήν. 

Αλλά η διατήρηση υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και η σωματική δραστηριότητα οπως το περπατημα, είναι ενδεδειγμένη σε όλους, λέει η Jones.


6 τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και αποτρέπουν το Πάρκινσον

  1. Ψάρια
  2. Φυτικές ίνες
  3. Φυτικά τρόφιμα
  4. Τρόφιμα με χρώμα
  5. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
  6. Ελαιόλαδο
  7. Φρούτα

1. Ακολουθήστε τα ψάρια

Το 2019, μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εξέτασε δεδομένα υγείας από 47.679 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν τις υγιεινές μεσογειακές δίαιτες, στις οποίες το ψάρι έχει προτεραιότητα ως πηγή πρωτεΐνης, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον.


Δεκάδες μελέτες δείχνουν ότι διατροφικά πρότυπα όπως η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της  Πάρκινσον , λέει ο κορυφαίος ερευνητής μικροβιώματος Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου.

Το 2018, Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πιθανή δυναμική των ψαριών για την πρόληψη της Πάρκινσον μπορεί να συνδέεται με μια συγκεκριμένη χημική ουσία, που βρίσκεται σε αφθονία σε πολλά είδη. 





Η παρβαλβουμίνη συλλέγει την πρωτεΐνη της Πάρκινσον και την εμποδίζει να συσσωρευτεί, εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Pernilla Wittung-Stafshede. 

Η ρέγγα, ο μπακαλιάρος και το λυθρίνι είναι από τα ψάρια που περιέχουν υψηλές ποσότητες παρβαλβουμίνης.




2. Επικεντρωθείτε στις φυτικές ίνες

Τα βακτηριδια του εντέρου ευδοκιμούν με φυτικές ίνες. Αλλά οι περισσότεροι στον δυτικό κόσμο καταναλωνουν λίγο περισσότερο από τα μισά από τα 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα που χρειάζονται για την υγεία τους, λέει στην Telegraph η Δρ. Emily Leeming, διατροφολόγος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή συνδέεται με ορισμένα συμπτώματα της Πάρκινσον και ότι τα άτομα με Πάρκινσον έχουν δείκτες φλεγμονής στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. 





Όταν τροφοδοτούμε τα βακτηριδια  του εντέρου με φυτικές ίνες, αυτές τα διασπούν και παράγουν υγιή μόρια που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.


Μια εύκολη λύση για να λάβετε αρκετές φυτικές ίνες είναι να βάλετε στο μισό πιάτο σας λαχανικά και στο ένα τέταρτο δημητριακά ολικής αλέσεως, προτείνει η Δρ. Leeming.


3. Συστρατευτείτε με τα φυτά

Αν και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις σχετικά με το ποιες ακριβώς τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, η έρευνα για τη Πάρκινσον και το μικροβίωμα του εντέρου είναι πραγματικά συναρπαστική, λέει η Δρ. Federica Amati,  διατροφολόγος. 

Η φροντίδα της υγείας και του μικροβιώματος του εντέρου με μια δίαιτα φιλική προς αυτο πλούσια σε φυτικά τρόφιμα είναι σημαντική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.


Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών τροφών σε 30 την εβδομάδα σχετίζεται με ένα ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου, συμφωνεί ο Δρ. Spector. 

Στην πραγματικότητα, μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε να επιβεβαιώνει τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής ως προστατευτικού μέτρου έναντι της Πάρκινσον.





Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank, διαπίστωσε ότι οι υγιεινές φυτικές τροφές συσχετίστηκαν με 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Τα ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα όπως τα ραφιναρισμένα δημητριακά, 

τα γλυκά και τα επιδόρπια

δεν προσέφεραν τέτοια οφέλη.


Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά γιατί βοηθούν στη βελτίωση και ενημέρωση των μηνυμάτων δημόσιας υγείας που λαμβάνουν υπόψη τις φυτικές δίαιτες και παρέχουν στοιχεία ότι αυτή η απλή διατροφική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο της Πάρκινσον, έγραψαν οι ερευνητές.


4. Βάλτε χρώμα στο φαγητό σας

Ωστόσο, δεν αρκεί να τρώτε αρκετό από το αγαπημένο σας λαχανικό

Οι πολυφαινόλες ειναι που δίνουν το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά –από το πράσινο στο σπανάκι μέχρι το κόκκινο της ντομάτας, λέει η Δρ. Leeming και συμπληρώνει:

Διαφορετικά βακτηριδια προτιμούν διαφορετικούς τύπους, οπότε τρώγοντας φυτικά τρόφιμα με πολλά χρώματα θα είστε βέβαιοι ότι παίρνουν τον τύπο τροφής που τους αρέσει. 

Αν αυτό ακούγεται δύσκολο, διαλέξτε τις έτοιμες μικτές επιλογές την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε, όπως ανάμεικτα κουτιά φασόλια, ανάμεικτη σαλάτα και φρούτα από τα μούρα του δάσους.


5. Βρείτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση


Έξι μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση την ημέρα συνδέονται με λιγότερη φλεγμονή και μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία, λέει η Δρ. Leeming. 

Έξι μερίδες μπορεί να ακούγονται πολλές, αλλά να θυμάστε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν 

το γιαούρτι, και το κεφίρ.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί με προζύμι, ζυμώνονται, αλλά τα βακτηριδια έχουν πεθάνει κατά το μαγείρεμα. 

Έτσι, ενώ εξακολουθεί να έχει οφέλη όπως ότι είναι πιο εύκολο στην πέψη και ότι διαθέτει περισσότερα θρεπτικά συστατικά για απορρόφηση, δεν περιέχει ζωντανά μικρόβια πλέον, προειδοποιεί η ειδικός.


6. Εντρυφήστε στη μαγεία του ελαιολάδου

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για τη Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Η έξτρα παρθένα ελιά είναι ιδιαίτερα υψηλή σε πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικών με τα οποία τα βακτηριδια του εντέρου αρέσκονται να τρέφονται και να τα μεταβολίζουν και έχουν αντιφλεγμονώδη δραση.

Μια μελέτη του 2022 σε 92.000 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ έδειξε ότι -κατά τη διάρκεια 28 ετών παρακολούθησης- οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου μεγαλύτερη από 1/2 κουταλιά της σούπας ή 7 γραμμάρια, κάθε μέρα είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως  Πάρκινσον ή  Αλτσχάιμερ.


7. Κάντε σύμμαχο τα φρούτα

Το 2021, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology έριξε φως στη δύναμη των πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων όπως 

τα πορτοκάλια, οι φράουλες και τα ακτινίδια.




Η βελτίωση της διατροφής είναι ένας γνωστός τρόπος βελτίωσης της συνολικής υγείας, αλλά η έρευνα για το πώς ακριβώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο ενός ατόμου για Πάρκινσον ήταν κάπως ανάμεικτη, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Essi Hantikainen από το ιταλικό Πανεπιστήμιο του Milano-Bicocca και πρόσθεσε:

Η μεγάλη μας μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C και Ε συνδέονται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο για τη Πάρκινσον  και παρατηρήσαμε ότι η συσχέτιση μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερη όταν η πρόσληψη τόσο της βιταμίνης C όσο και της Ε είναι υψηλή.

Οι βιταμίνες C και Ε είναι αντι οξειδωτικά -θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν την κυτταρική βλάβη και τη φλεγμονή.

Προσθέστε λοιπόν λίγο σπανάκι πλούσιο σε βιταμίνη Ε στο smoothie σας για να ενισχύσετε την υγεία σας.





ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΝΟΙΑ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα 5 συμπτώματα της άνοιας Διαβαζουμε στους  New York Times,  οτι υπάρχουν  πέντε συμπτώματα  που εμφανίζονται στα πρώτα στάδια, αλλά μπορεί...