Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ


















Ζουμε Σ έναν κόσμο όπου υγεία και  ευεξία αποτελούν πρωταρχικό μέλημα και ο κινδύνος εμφάνισης χρόνιων ασθενειών αποτελει φοβητρο για ολους και  αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας. 

Μεταξύ των ασθενειών, 

ο διαβήτης τύπου ΙΙ 

έχει γίνει επιδημία, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 

Οι διατροφικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαχείριση αυτής της νόσου και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι 



η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να αποτελέσει ένα προληπτικό βήμα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη .

Τι είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ;

Ειναι χρόνια ασθένεια, η οποια χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη ειναι τα γονιδια ,ο τρόπος ζωής και, η διατροφή.



Παράγοντες κινδύνου 

  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Γενετική: Το οικογενειακό ιστορικό 
  • Κακή διατροφή: Η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη 
  • Ηλικία: Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως μετά τα  45 
  • Διαβήτης κύησης







Πώς επηρεάζει το κόκκινο κρέας τον διαβήτη τύπου ΙΙ;

Περιλαμβάνει μοσχάρι, χοιρινό και  αρνί


Το κόκκινο κρέας, ιδίως οι επεξεργασμένες μορφές του έχει συνδεθεί με υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Οι ένοχοι στο κόκκινο κρέας  περιλαμβάνουν κορεσμένα λίπη, αιμικό σίδηρο και  σχηματισμό τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοποίησης (AGEs) κατά το μαγείρεμα.

  • Κορεσμένα λίπη: Το κόκκινο κρέας είναι συχνά πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Αιμικός σίδηρος: Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο κόκκινο κρέας, έχει προταθεί ότι προάγει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλιωσης : Το μαγείρεμα του κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες , στα καρβουνα  παράγει προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλιωσης , ενώσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, συμβάλλοντας  στην αντίσταση στην ινσουλίνη




Πώς επηρεάζει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας τον διαβήτη τύπου ΙΙ;

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ και το μπέικον, ενέχει σημαντικότερο κίνδυνο από το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. 




Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα νατρίου και συντηρητικών, τα οποία  συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και σε άλλα προβλήματα υγείας. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι πρόσληψη  επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.






Για να αποκομίσετε τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη , είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη και πυκνή σε θρεπτικά συστατικά προσέγγιση. 

  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως: Δώστε έμφαση σε ολόκληρες, ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές. Συμπεριλάβετε ποικιλία λαχανικών,  φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή σας
  • Πηγές πρωτεΐνης: Ενσωματώστε μια ποικιλία φυτικών πηγών πρωτεΐνης για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ένα πλήρες φάσμα απαραίτητων αμινοξέων. Οι επιλογές περιλαμβάνουν φασόλια, φακές, ρεβυθια
  • Υγιεινά λίπη: Χρησιμοποιήστε  το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς με μέτρο. Αυτά τα λίπη παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στον κορεσμό
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του ζαχάρου  και υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
  • Περιορίστε τη ζάχαρη και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες: Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων και εξευγενισμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα γλυκά, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα
  • Έλεγχος των μερίδων: αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό για να υποστηρίξετε τη γενική υγεία και να βοηθήσετε στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Παρακολουθήστε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών: Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι περιορισμένα σε μια αυστηρή φυτική διατροφή



Ο διαβήτης τύπου ΙΙείναι ένα διαδεδομένο και δύσκολο ζήτημα υγείας, με τη διατροφή να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαχείρισή του. 

 Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 

 Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία νόστιμων και θρεπτικών επιλογών, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη γεύση και την ποικιλία. Αν και η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μπορεί να απαιτήσει κάποιες προσαρμογές, τα πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη , την καθιστούν μια αξιόλογη προσπάθεια για όσους αναζητούν μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφική πορεία. 


https://wikihealth.gr/category/diatrofi/i-antikatastasi-toy-kokkinoy-kreatos-me-fytikes-prote-nes-mporei-na-voithisei-sti-meiosi-toy-kindynoy-diaviti-typoy-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟ..

  Το ταπεινο κρεμμυδι μπορεί να μειώσει το ζαχαρο κατά 50%, σύμφωνα με σχετικη έρευνα. Ατομα με  διαβήτη  ΙΙ δεν  παράγουν επαρκή ινσουλίνη ...