Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Η ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ




 


















Ως φαινεται υπαρχει εμπλοκή περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων στο μειωμένο προσδόκιμο ζωής 

πασχόντων απο άνοια όσο κι εκείνων που δεν νοσούν


Η εμφάνιση άνοιας σε μέλος μιας οικογένειας αποτελεί δυσάρεστο νέο Εξέλιξη που υπογραμμιζει την αρχή μιας νέας πραγματικότητας. 

Η διάγνωση ωστόσο προμηνύει δυσοιωνα  νεα και για τα αδέλφια των ανοϊκών αφού, ακόμη χωρίς να εμφανίσουν ποτέ τη διαταραχή, 

θα πρέπει να αναμένουν μειωση του προσδοκιμου της ζωής τους.

Τα παραπάνω συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη Σουηδών και Αμερικανών ερευνητών που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας  των ΗΠΑ (NIH) και δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ. 






Περιμέναμε άλλα αποτελέσματα.

Αναμέναμε ότι, σε δίδυμα αδέλφια που το ένα εμφάνισε άνοια και το άλλο όχι, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής θα ήταν η ίδια ακριβώς μ αυτή που παρατηρείται σε ξένα άτομα

(μη συγγενείς)

σχολίασε η Jung Yun Jang, επικεφαλής της μελέτης που «έτρεξε» στο πλαίσιο των διδακτορικών της σπουδών στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ερευνητικό αντικείμενο ήταν η αξιολόγηση του τυπικού προσδόκιμου επιβίωσης μετά τη διάγνωση άνοιας. 

Απ τις συχνότερες ερωτήσεις των συγγενών μετά τη διάγνωση κατά τη Jiang: 

Πόσος χρόνος μας απομένει.

Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ζεύγη ομοζυγωτικων διδύμων που  έχουν κοινό γενετικό υλικό και 288 ζεύγη ετεροζυγωτικών , όλα από μια σουηδική βάση δεδομένων 40 ετών, τη “Swedish Twin Registry”. 





Σε κάθε ζεύγος, ένας δίδυμος είχε διαγνωστεί με άνοια κι ο άλλος όχι.

Συγκρινοντας ευρήματα παλαιότερων μελετών, η παρουσα μελέτη κατεληξε πως μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση της διαταραχής ηταν τα επτά χρόνια




Συγκεκριμένα:

Πώς η άνοια «κοβει» χρόνια

Οι ερευνητές δήλωσαν αδυναμία να δωσουν μια εξηγηση , πιθανο λογώντας πως ο κοινός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάζει τη σχέση. Α τωρα τα δύο αδέλφια ακολουθούν τον ίδιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής στην παιδική ηλικία, υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσουν ίδιο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις δεκαετίες αργότερα.

Είναι γνωστό ότι η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και, ακόμα και επί απουσίας της διαταραχής, τα καρδιαγγειακά προβλήματα θα μπορούσαν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής.

Υποθέσαμε ότι ο λόγος που ένα άτομο με άνοια έχει μειωμένο προσδόκιμο ζωής είναι ότι η διαταραχή οδηγεί σε άλλες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο.

Αυτό που παρατηρούμε ωστόσο είναι ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου δεν οφείλεται αποκλειστικά στην άνοια, αλλά και σε ένα συνολο διαφόρων παραγόντων, δήλωσε η Jang, με τη Margaret Gatz, καθηγήτρια γεροντολογίας   και προληπτικής ιατρικής και δεύτερη συγγραφέα της μελέτης, να αποστέλλει μήνυμα προς τους γονείς να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στα παιδιά τους εξασφαλίζοντας υγιεινη διατροφη , ασκηση και μορφωση.




Μολονότι διαφορές στην εκπαίδευση, επάγγελμα, οικογενειακή ζωή ως παιδιών και ως ενηλίκων ή άλλες επιλογές τρόπου ζωής φάνηκαν να εμπλέκονται στην εκδήλωση και πορεία της άνοιας, ένα ακόμα στοιχείο της διαταραχης που οδηγεί σ αυτή την στερηση  χρόνων ζωής είναι το γονιδιακό υπόστρωμα.




ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΓΧΟΣ.. ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ..

  Οι επιπτώσεις του άγχους είναι πολλές και μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, εάν αφεθουν χωρις ελεγχο.. Η καθημερινότητα δημιουργεί άγχος και  ...