Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

ΓΕΡΑ ΚΟΚΚΑΛΑ

 















Ποιες τροφές δυναμώνουν τα οστά, απομακρύνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Γιαούρτι και τυρί. 

Ψάρια

Σαρδέλες και σολομό σε κονσέρβα. 

Φρούτα και λαχανικά 

Χόρτα γογγύλι, λάχανο, κινέζικο λάχανο, μπάμιες και μπρόκολο, 

– Σπανάκι, παντζάρια, μπάμιες, ντομάτες, αγκινάρες, πατάτες, γλυκοπατάτες, δαμάσκηνα και σταφίδες, που περιέχουν μαγνήσιο.

– Ντομάτες, δαμάσκηνα, σταφίδες, πατάτες, σπανάκι, πορτοκάλια, και μπανάνες, που περιέχουν κάλιο.

– πιπεριές, πορτοκάλια, μπρόκολο, φράουλες,  και ανανά.

– Δαμάσκηνα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά λάχανο, σπανάκι, χόρτα γογγύλι που περιέχουν βιταμίνη K.


Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι το ελαιόλαδο, και οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως το ιχθυέλαιο και ο λιναρόσπορος μπορεί  να έχουν οφέλη για την καλή υγεία των οστών. 

– Φασόλια 

Τα φασόλια περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, είναι επίσης πλούσια σε ουσίες που ονομάζονται φυτικά (phytates). 

Τα φυτικά παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο που περιέχεται στα φασόλια. 

Μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο φυτικών μουλιάζοντας τα φασόλια σε νερό για αρκετές ώρες και στη συνέχεια μαγειρεύοντάς τα σε γλυκό νερό.



Πολλοί ενήλικες  

δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη στη 

διατροφή τους και αυτό μπορεί να 

είναι επιβλαβές για τα οστά. 

Ωστόσο, 

ειδικές δίαιτες υψηλής 

περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που 

περιέχουν πολλαπλές μερίδες 

κρέατος και πρωτεΐνης σε κάθε 

γεύμα μπορεί επίσης να 

προκαλέσουν απώλεια ασβεστίου 

από το σώμα. 

Μπορείτε να αναπληρώσετε αυτή 

την απώλεια παίρνοντας αρκετό 

ασβέστιο για τις ανάγκες του 

σώματός σας. 

Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά 

αν και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, 

περιέχουν επίσης ασβέστιο που 

είναι σημαντικό για υγιή οστά.


– Αλμυρά τρόφιμα


Η κατανάλωση τροφών που έχουν 

πολύ αλάτι (νάτριο) προκαλεί στο 

σώμα απώλεια ασβεστίου, η οποία 

μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 

οστικής μάζας. 


Προσπαθήστε να 

περιορίσετε την ποσότητα των 

επεξεργασμένων τροφίμων, 

των κονσερβοποιημένων τροφίμων 

και του αλατιού που προσθέτετε 

στο πιάτο σας.

 

Σπανάκι και άλλες τροφές 

με οξαλικά


Το σώμα δεν απορροφά καλά το 

ασβέστιο από τροφές που είναι 

πλούσιες σε οξαλικά (οξαλικό οξύ) 

όπως το σπανάκι. 

Άλλα τρόφιμα με οξαλικά είναι 

το ραβέντι, τα φύλλα 

των παντζαριών και ορισμένα 

φασόλια. 

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν άλλα 

υγιεινά θρεπτικά συστατικά, αλλά 

απλά δεν πρέπει να υπολογίζονται 

ως πηγές ασβεστίου.


– Πίτουρο σιταριού


Όπως τα φασόλια, το πίτουρο 

σιταριού περιέχει υψηλά επίπεδα 

φυτικών αλάτων που μπορούν να 

εμποδίσουν την απορρόφηση 

ασβεστίου στο σώμα. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα φασόλια, 

το 100% πίτουρο σιταριού είναι η 

μόνη τροφή που φαίνεται να μειώνει 

την απορρόφηση του ασβεστίου σε 

άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται 

ταυτόχρονα. 

Για παράδειγμα, όταν έχετε 

συνδυαστικά γάλα και 100% 

δημητριακά πίτουρου σιταριού, το 

σώμα μπορεί να απορροφήσει μέρος, 

αλλά όχι όλο, από το ασβέστιο 

από το γάλα.

Το πίτουρο σιταριού σε άλλα τρόφιμα 

όπως το ψωμί είναι πολύ λιγότερο 

συμπυκνωμένο και δεν είναι πιθανό 

να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην 

απορρόφηση του ασβεστίου. 



– Αλκοόλ

Η  κατανάλωση αλκοόλ οδηγει 

σε απώλεια οστικής μάζας.


– Καφεΐνη


Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά 

περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί 

να μειώσει την απορρόφηση του 

ασβεστίου και να συμβάλει στην 

απώλεια οστικής μάζας.



– Αναψυκτικά


Τα αναψυκτικά τύπου κόλα, 

σχετίζονται με την απώλεια οστικής 

μάζας. 






ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΥΠΕΡ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ..ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΓΕΝΙΚΩΣ

  Μεγάλη ανασκόπηση ερευνών που έχουν δημοσιευτεί στο Lancet δείχνει πως τα : υπερεπεξεργασμένα   τρόφιμα  (UPF) συνδέονται με βλάβες σε κάθ...