Οκτώ στους δέκα σημερα γνωρίζουν για την κληρονομικότητα στον καρκινο , που όμως αφορά μόνο
το 5-10% των κρουσμάτων.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, αλλά δυστυχώς, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί παραμένουν άγνωστοι σε πολλούς από εμάς.
Αυτό αποκαλύπτει μια νέα δημοσκόπηση που έδειξε ότι
μόνον έναν παράγοντα κινδύνου γνωριζε η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων.
Ο παράγοντας αυτός ηταν η κληρονομικότητα, που όμως
Όλα τα άλλα είναι σποραδικά, δηλαδή αφορούν ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.000 εθελοντές, ηλικίας 18 ετών και άνω, από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο .έδειξε πως οι τέσσερις στους πέντε
(το 80%) γνώριζαν ότι η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η άγνοια, που αφορούσε τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου ήταν τεράστια.
Δυστυχώς:
Περισσότεροι από τους μισούς το 51% δεν γνώριζαν ότι και
το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο
Το 42% δεν ήξεραν ότι η καθιστική ζωή συντελεί στην ανάπτυξή του
Το 38% αγνοούσαν ότι επικίνδυνη είναι και η παχυσαρκία
Το 37% δεν ήξεραν ότι οι πιθανότητες αναπτύξεώς του αυξάνονται σε όσους τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζαμπον λουκανικα fast food κοκκινο κρεας, ψητα στα καρβουνα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν οφείλεται σ έναν μεμονωμένο παράγοντα, αλλά σε συνδυασμό πολλών,
Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνει αλλαγές που θα μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχει.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται 7.800 περιστατικά, ετησίως σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου.
Πώς να προστατευθούμε :
Διατροφή με φυτικές ίνες
Να προσέχουμε το σωματικό βάρος μας, ιδίως την περίμετρο της μέσης μας
Να περπαταμε γρηγορα για μισή ώρα καθε μέρα
Να πηγαίνουμε στον γιατρό, αν εκδηλώσουμε ύποπτα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα ή αιφνίδιες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου