Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη προέρχεται από τη χημική ένωση
της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη.
Η αντίδραση λέγεται
μη ενζυματική γλυκοζυλίωση
(γιατί γινεται χωρίς την παρουσία ενζύμου).
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση
Ιδανικα είναι 4.8-5.9%.
Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, συνεχώς ανανεώνονται, οπότε το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το ζάχαρο αίματος.
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μετράται στο φλεβικό αίμα, όπως όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις.
Σε τι χρησιμεύει η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης;
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη επηρεάζεται από τις τιμές ζαχάρου όλου του 24ώρου των τελευταίων
2-3 μηνών.
Έτσι σε άτομα με Διαβητη μετράμε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη για να ελέγξουμε πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το ζάχαρο.
Όσο πιο κοντά στο Ιδανικο ποσοστό είναι τόσο πιο καλή είναι η ρύθμιση του διαβήτη.
Εχει καθιρισθει, για το πόσο πρέπει να είναι η ανώτατη αποδεκτή τιμή.
Για το Διαβήτη τύπου Ι, είναι
κάτω από 6.5%.
Για το Διαβήτη τύπου ΙΙ,
Ο στόχος ειναι ποσοστό
μικρότερο από 7%,
ενώ οι πιο αυστηροί έχουν στόχο κάτω από 6.5%..εως 6,%
Όταν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο,
προσεχουμε το φαγητο μας και..αυξανουμε το περπατημα.
Για τις εγκύους , ο στόχος είναι κάτω από 5.9%
Παρακάτω φαίνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακα σε σχέση με τη HbA1c.
HbA1c % | Σχετικός κίνδυνος |
< 5.0 | 1.0 |
5.0 - 5.4 | 2.5 |
5.5 - 6.9 | 2.5 |
>= 7.0 | 5.0 |
Πλεονεκτήματα από τη χρήση της HbA1c
- Καλύτερος δείκτης της συνολικής γλυκαιμικής έκθεσης
- Χαμηλή ενδο-ατομική διακύμανση (<2%)
- Καλύτερος δείκτης αξιολόγησης του κινδύνου πιθανών επιπλοκών. Δεν απαιτείται προγενέστερη νηστεία
- Καλή σταθερότητα μετά τη συλλογή του αίματος
- Επηρεάζεται λιγότερο από οξεία νόσο ή άγχος
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου
- Σχετίζεται τόσο με τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, όσο και με τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου