Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΗΝ ΦΛΕΡΤΑΡΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ..ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

 






Τρωγοντας τις παρακάτω τροφές   αυξανετε τον κίνδυνο καρκίνου






Επεξεργασμένες τροφές

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών. 

Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου.

Η κατά 10% αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με 12% αύξηση του κινδύνου γενικού καρκίνου και 11% αύξηση του καρκίνου του μαστού.

Αποφεύγετε  έτοιμες πιτες, τυροπιτες , αναψυκτικά,  αλμυρά και γλυκά σνακ.





Τηγανητές πατάτες

Το ακρυλαμίδιο, που δημιουργείται όταν οι τροφές με άμυλο μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, 

αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και επηρεάζουν το νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα.

Αμυλούχες τροφές που έχουν καεί στο μαγείρεμα έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών.

Για να περιορίσετε το ακρυλαμίδιο,  μην ψήνετε και τηγανίζετε πολύ τα φαγητά που περιέχουν άμυλο 

(τοστ, πατάτες, ψωμί κλπ.).




Αλκοόλ

Αρκεί ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κατά 5%, του στοματοφάρυγγα κατά 17% και 

του οισοφάγου κατά 30%.

Το 5% των νέων καρκίνων και το 6% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ. 

Αρα ουτε σταγονα.





Μπέικον

Το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά γενικά, ειναι λιγουρευτικα αλλα αυξάνουν το κίνδυνο καρκίνου.

Ειδικότερα, Τρωγοντας 4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν, καθημερινά,  κινδυνευτε απο καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 18%.

Πολύ ψημένο κρέας

Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα βλάπτει το DNA. 

Το κρέας που ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε ανοιχτή φωτιά ή στο τηγάνι, σχηματίζει στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκλικους αρωματικούς υδρογονάνθρακες που προκαλούν αλλαγές στο DNA, οι οποίες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου.

Η τακτική κατανάλωση υπερβολικά ψημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 60% και διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Κόκκινο κρέας

Ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος, η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου.






Άσπρο αλεύρι

Μια διατροφή  με υψηλό γλυκαιμικό φορτιο  αυξανει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 49%


Καυτά ροφήματα


Οταν πίνετε καφέ ή τσάι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου.

Σε συνδυασμό με κάπνισμα και αλκοόλ, ο κίνδυνος πενταπλασιάζεται.



Ζάχαρη

Αν κόψετε τη ζάχαρη, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Γυναίκες που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό.

Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται γρήγορη ενέργεια για να αναπτυχθούν και η ζάχαρη τους την προσφέρει.





Γαλακτοκομικά

Η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.



Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων


Το πρόβλημα δεν είναι το ποπ κορν, αλλά n συσκευασία, το εσωτερικό της οποίας περιέχει ένα χημικό για να μην κολλάνε σε αυτή οι σπόροι καλαμποκιού.

Καθώς η συσκευασία θερμαίνεται,

η επικάλυψη αποσυντίθεται απελευθερώνοντας υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ,το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του προστάτη.







Αναψυκτικα


Αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος πολλών μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.



Για να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για την πρόληψη  του καρκίνου:

Καταναλώνετε  φρούτα, λαχανικα,  άπαχες πρωτεϊνες .

Αποφευγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σακχαρούχα ποτά και το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Πίνετε άφθονο νερό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ..

  Τι είναι το σμηγματογόνο καρκίνωμα Αν και το σμηγματογόνο καρκίνωμα είναι σχετικά ασυνήθιστο, είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν έγκαιρα τ...