Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

ΛΑΧΑΝΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΑΛΛΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ

 







Τελευταια πολυς λογος για ενα 

Υγιές έντερο: 

Η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος βοηθά παντου ,κυριως ομως  στη διατήρηση της υγείας και στον έλεγχο της διάθεσης.

Για ένα Υγιές έντερο βοηθα το λάχανο και  είναι από τα κυριότερα λαχανικά , έχει πλούσια θρεπτική αξία, φυτοσυστατικά και βιταμίνες.


Όταν καταναλώνεται ωμό  ή ο ζωμός του συνιστά φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. 

Τα φύλλα του έχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο.

Ο χυμός του αντιμετωπίζει τα γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από παθήσεις του γαστρεντερικού, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή φλεγμονες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα αν καταναλώνουν λάχανο.

Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» 

και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές .

Τα διατροφικά οφέλη του λάχανου

Υγιές έντερο

Η αδιάλυτη ίνα στο κόκκινο λάχανο βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. 

Ανακουφίζει τα συμπτώματα, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 


Το κόκκινο λάχανο  κρατα το πεπτικό σύστημα ευτυχισμένο και υγιές.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Το κόκκινο λάχανο περιέχει φυτοθρεπτικά , τα οποία είναι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Research in Pharmaceutical Science διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λάχανων οδήγησε σε μείωση του πρηξίματος. 

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στο κόκκινο λάχανο την καθιστούν φυσική θεραπεία για φούσκωμα και φλεγμονή.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πέρα των παραπάνω το λάχανο περιέχει και φυτοχημικές ουσίες που εμποδίζουν την εκφύλιση των κυττάρων  και παράλληλα, βοηθούν στην επιδιόρθωση τους εμποδίζοντας την ανάπτυξη μορφών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικά κύτταρα.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το κάλιο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, συνεπώς η κατανάλωση του λάχανου που είναι καλή πηγή καλίου ενδείκνυται για όσους θέλουν να διατηρήσουν την πίεση τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ιδανικό για δίαιτα.

Από τις πιο σωστές κινήσεις όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος είναι να γεμίζει το πιάτο του κυρίως με σαλάτα. Η σαλάτα λάχανο είναι από τις καλύτερες επιλογές, μιας και περιέχει ελάχιστες θερμίδες -μόλις 25 ανά 100γρ.

Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της μέθης.

Ήπιες  παραπάνω; Πριν ζητήσεις να σου φτιάξουν σκέτο καφέ, ζήτα λίγο ωμό λάχανο και τα συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πάνε περίπατο.

Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά  του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. 

Το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.



Ιστορία του λάχανου

Το λάχανο καλλιεργείτο αρχικά στις περιοχές της Ασίας και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 600 π.Χ. 

Οι διάφορες ποικιλίες αναπτύχθηκαν με την πάροδο των χρόνων. 

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το λάχανο κυρίως για την ανακούφιση τους από την ουρική αρθρίτιδα, τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μανιτάρια.

Ο Θεόφραστος το αναφέρει με το όνομα «κράμβη». Η αρχαιοελληνική λέξη «λάχανον» αναφερόταν στα χορταρικά και όχι στην «κράμβη» του Θεοφράστου. Φαίνεται πως με την πάροδο του χρόνου παρέμεινε και ονομάζεται λάχανο.

 Ο Έλληνας ιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε τη δουλειά του ειδικά στο λάχανο, ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητές του. 

Ο Έλληνας ιατρός Κάτων θεωρούσε το λάχανο αντικαρκινικό και θεραπευτικό για τις πληγές, τα έλκη, τα αποστήματα, την αϋπνία, τη μελαγχολία και λίγο πολύ και σήμερα οι επιστήμονες του αποδίδουν τέτοιες ιδιότητες. Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» γιατί έζησαν για χρόνια χωρίς γιατρούς βασισμένοι στα λάχανα!

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και το πού αναπτύχθηκε το λάχανο που γνωρίζουμε σήμερα, η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη. Οι Ιταλοί ανέπτυξαν το Savoy λάχανο. 

Η Ρωσία, η Πολωνία, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι μερικές από τους κορυφαίες παραγωγικές χώρες του λάχανου σήμερα. 

Σε όλη την Ελλάδα, το μόνο εύκολο είναι να βρεις λάχανα, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο. 

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες λάχανου όπως Γιαννιώτικα, Αλσατίας, Πρώιμα Νάντης, άσπρα Σαβοΐας, Αγία Βαρβάρα Κρήτης και άλλες.

fumara.gr www.mydiatrofi.gr , www.itrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

  Η κατάθλιψη είναι ψυχική διαταραχή επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα και στην λειτ...