Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ..ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ








Η χοληστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό των  κυτταρικων μεμβρανων. 

Είναι αναγκαία , αφού αποτελεί πρόδρομη ουσία σειράς ορμονών. 

Επίσης ένα από τα παράγωγά της 

(7-διυδροχοληστερόλη),

μετατρέπεται σε βιταμίνη D 

με την επίδραση του ηλιακού φωτός στο δέρμα.

Η χοληστερόλη  κατά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται στο ήπαρ, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό  απ τη διατροφή.

Η χοληστερόλη  δεν αναμιγνύεται με το αίμα κι έτσι, προκειμένου να κυκλοφορήσει , ενώνεται με πρωτεΐνες ώστε να είναι διαλυτή. 

Αποτέλεσμα αυτής της σύζευξης είναι η δημιουργία λιποπρωτεϊνών.

Βασικές λιποπρωτεΐνες είναι : η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως κακή  και 

η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως καλή χοληστερόλη.

H λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), μεταφέρει χοληστερόλη από το ήπαρ στους ιστούς και αντιστοιχεί περίπου στο :

70% της ολικης χοληστερόλης .

Αντίθετα η λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας (HDL), μεταφέρει τη χοληστερόλη απ τους ιστούς στο ήπαρ ξανά για αποβολή.

Υπάρχει τέλος η λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL), η οποία περιλαμβάνει τα λιπαρά που μεταφέρονται στο αίμα από τις τροφές που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με περίσσειες θερμίδες που μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια. 

Όπως και η LDL, η VLDL συνδέεται με τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μισά εμφράγματα συμβαίνουν σε άτομα με φυσιολογική χοληστερόλη.

Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που υφίστανται έμφραγμα,έχουν  

αυξημένα επίπεδα 

C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), 

μιας γλυκοπρωτεΐνης  που παράγεται από το ήπαρ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε οξείας φλεγμονής.

Για να διαχειριστουμε τη φλεγμονή στον οργανισμό, αποφεύγουμε τις παρακάτω τροφές.






Αναψυκτικά: 

Η ζάχαρη είναι χειρότερη μακραν από τα κορεσμένα λιπαρά στην αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακής νόσου. 


Έρευνα έδειξε ότι διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και αναψυκτικά αυξάνει την κακή LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και μειώνει την καλή HDL χοληστερόλη.





Κόκκινο επεξεργασμένο κρέας: 

Το σώμα χρειάζεται τη χοληστερόλη για την παραγωγή κυττάρων και ορμονών και σύμφωνα με νέα έρευνα, το άπαχο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όταν καταναλώνεται με μέτρο στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, οπως ειναι τα αλλαντικα συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων καρδιακών παθήσεων.





Τηγανητά: 

Τα λάδια που χρησιμοποιούνται είναι  γεματα  ανθυγιεινά λιπαρά. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα των τροφών σ αυτά τα λάδια σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί χημικές αντιδράσεις που αυξάνουν το σχηματισμό τρανς λιπαρών. Γι αυτο :

Αποφεύγουμε το νοστιμο τηγανητό κοτόπουλο, τα τηγανητά τυριά, τα ντόνατς και γενικά οτιδήποτε τηγανητό.





Τρανς λιπαρά: 

Αυξάνουν  τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οχι σε προψημμένα συσκευασμένα προϊόντα, γλυκά και σοκολάτες. 

Διαβάζετε τις ετικέτες και αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει υδρογονωμένα έλαια.





Άσπρο ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά: 

Οι απλοί υδατάνθρακες έχουν χάσει τις φυτικές ίνες τους και το σώμα τους διασπά όπως τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα φλεγμονής και κακής χοληστερόλης.

Η υπερβολική κατανάλωση ρυζιού, ζυμαρικών και ψωμιού, έχει στο σώμα την ίδια επίδραση με την κατανάλωση αναψυκτικών.






Δημητριακά : 

Τα περισσότερα φτιάχνονται από κατεργασμένους υδατάνθρακες και έχουν πολλή ζάχαρη. 

Έρευνα έδειξε ότι άτομα με υγιή επίπεδα ζαχάρου που έτρωγαν ένα μπολ δημητριακών με γάλα κάθε μέρα, έφτασαν τα επίπεδα διαβητικών και προδιαβητικών. 

Η ζάχαρη θεωρείται η κύρια αιτία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 

Η κατανάλωση ζάχαρης και αμύλου αυξάνει σταδιακά την αρτηριακή πίεση και τη χρόνια φλεγμονή και οδηγεί σε υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL και υψηλή VLDL.




Λάδι καρύδας: 

Αυξάνει τόσο την ολική όσο και την «κακή» χοληστερόλη, περισσότερο από άλλα έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Από την άλλη, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ελαίου καρύδας ενισχύει και την «καλή» HDL χοληστερόλη. 

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας είναι κατά της αντικατάστασης υγιεινών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, με λάδι καρύδας.


Fast food: 


Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν γρήγορο φαγητό πάνω από μία φορά την εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντική αύξηση της LDL και της ολικής χοληστερόλης, συγκριτικά με όσους έτρωγαν σπάνια. 

Τα αυξημένα επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 10%. 

Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό είναι επίσης πλούσιο σε αλάτι το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου καρδιακών παθήσεων.





Dressings: 

Οι σαλάτες είναι υγιεινές. Όχι όμως όταν είναι γεματες  με έτοιμες σάλτσες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών.





Μαργαρίνες: 

Παλιότερα το βούτυρο εθεωρείτο ανθυγιεινό λόγω των κορεσμένων λιπαρών του και οι άνθρωποι προτιμούσαν τις μαργαρίνες. 

Με την κατάρριψη του μύθου για τα κορεσμένα λιπαρά, το βούτυρο επέστρεψε και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μαργαρίνη είναι ανθυγιεινή λόγω των τρανς και μερικώς υδρογονωμένων ελαίων που περιέχει. 

Σε αντίθεση με άλλα μαγειρικά έλαια, το βούτυρο περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, λιπαρα οξέα και λιποδιαλυτες βιταμινες. 

Γενικά να προτιμάτε το ελαιόλαδο 





Γαλακτοκομικά: 

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τροφές όπως τα τυριά ωρίμανσης και το γιαούρτι, με  πλήρη λιπαρά, έχουν ελάχιστη επίδραση στην ολικη  χοληστερίνη . 

Καλό είναι να καταναλώνετε γαλακτοκομικά με μέτρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ

  Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη.  Κακές στάσεις,  οστεοαρθρίτιδα,  κήλη δίσκου  ή οσφυαλγία .  Ο πόνος ...