Ισως δεν υπάρχει κάτι που πρεπει να μας ανησυχεί περισσότερο από
τη γνωστική έκπτωση.
Τη σωματική υγεία, εφόσον δεν έχει εμφανιστεί κάποια σοβαρή ασθένεια, την ελέγχει κανείς μεγαλώνοντας: Ετσι μαθαινει να περπατα καθε μερα,να ασκείται, και να τρώει σωστά.
Το να αρχίζει, όμως, κάποιος να ξεχνά ή να δυσκολεύεται να σκεφτεί καθαρά φαίνεται τρομακτικό, κυρίως επειδή η φροντίδα του εγκεφάλου μοιάζει εκτός ελέγχου μας.
Είναι, όμως;
Ο Dr. Baibing Chen, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan και ειδικός στην επιληψία, λέει πως παρόλο που ορισμένες μορφές άνοιας είναι δύσκολο να αποφευχθούν, η έρευνα δείχνει ότι
ορισμένες μετατροπές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας ή
να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
Ο ίδιος, μάλιστα, προσπαθεί να κάνει πρώτος πράξη τις συμβουλές που δίνει στους ασθενείς του, ακολουθώντας καθημερινά 3 συγκεκριμένες συνήθειες προκειμένου να προστατεύσει τον εγκέφαλό του.
1. Ξεκινώ τη μέρα μου τρώγοντας
ένα πρωινό ωφέλιμο για
τον εγκέφαλο
Όπως λέει, μέσα στη μέρα προσπαθώ να πίνω πολύ νερό, να κοιμάμαι όσο το δυνατόν καλύτερα και να τρώω τρία πλήρη γεύματα.
Από αυτά, ιδιαίτερη σημασία δίνω στο πρωινό, το οποίο φροντίζω να είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.
Αυτό σημαίνει να περιλαμβάνει ψωμί πολύσπορο και πλούσιο σε φυτικές ίνες, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και μούρα.
Οι φυτικές ίνες στο ψωμί και τα προβιοτικά στο γιαούρτι υποστηρίζουν υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι κρίσιμο για τη βελτιστοποίηση της υγείας του εγκεφάλου.
Το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται στενά.
Για παράδειγμα, το έντερο παράγει σημαντική ποσότητα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματά μας.
Ένα υγιές μικροβίωμα μειώνει τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου.
Οι ξηροί καρποί εχουν απαραίτητες βιταμίνες, και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Η πρόσληψη φλαβονοειδών, που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, έχει σχετιστεί με βραδύτερη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους .
Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη, να κάνουν κάποιον να αισθάνεται χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επιβραδύνουν την αύξηση του ζαχάρου .
Τέλος, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, ο οποίος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.
Ο γιατρός καταλήγει πως, όταν έχει χρόνο να φάει πρωινό στο σπίτι με την οικογένειά του,
συμπεριλαμβάνει σ αυτό και αβγά,
τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αβγών με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
3. Ο εγκέφαλος διεγείρεται όταν μαθαίνεις ξένες γλώσσες
Το να μαθαίνεις να μιλάς μια διαφορετική γλώσσα βελτιώνει την προσοχή και τη μνήμη εργασίας, ενώ μπορεί να αλλάξει τις δομές στον εγκέφαλό σου.
Μπορεί να αυξήσει την φαιά ουσία και να δημιουργήσει νέες νευρικές οδούς ενισχύοντας τις υπάρχουσες νευρικές συνδέσεις, όπως εξηγεί σε άρθρο ο νευρολόγος.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα κάποιου να μιλά εξίσου καλά δύο γλώσσες σχετίζεται με «υψηλότερο γνωστικό απόθεμα».
Το «γνωστικό απόθεμα» είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αυτοσχεδιάζει και να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους να κάνει μια δουλειά, δείχνει δηλαδή πόσο «ευκίνητος» είναι ο εγκέφαλός μας όταν καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις.
Το γνωστικό απόθεμα αναπτύσσεται όσο κανείς έχει περιέργεια και μαθαίνει.
Και, όσο αναπτύσσεται, τόσο λιγότερο επιρρεπείς γινόμαστε στη γνωστική έκπτωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα δίγλωσσα άτομα παρουσιάζουν καθυστέρηση τεσσάρων έως πέντε ετών στην έναρξη των συμπτωμάτων της άνοιας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ το Duolingο για να εξασκούμαι στην τρίτη και τέταρτη γλώσσα μου, που είναι τα Γαλλικά και τα Ισπανικά, λέει ο Dr. Chen και μας καλεί να βρούμε το εργαλείο που εξυπηρετεί καθέναν καλύτερα στην εκμάθηση μιας ακόμα ξένης γλώσσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου