Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Μαΐου 2025

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ






 

Τροφές που συνδέονται με τον καρκίνο 


1. Κουτιά με επένδυση BPA

Εκτός εάν αναγράφεται ότι δεν περιέχει BPA, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πιθανότατα περιέχουν αυτήν την ένωση. Η BPA υπάρχει επίσης σε πολλά πλαστικά προϊόντα και οδοντικά σφραγίσματα.

2. Αλλαντικά και καπνιστά κρέατα

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά για την ενίσχυση του χρώματος και την παράταση της διάρκειας ζωής, μπορούν να μετατραπούν σε επιβλαβείς Ν-νιτρωδοενώσεις όταν εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα.

Τα επεξεργασμένα κρέατα που πρέπει να περιοριστούν περιλαμβάνουν το μπέικον, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, την πεπερόνι, το προσούτο, το τζέρκι από βοδινό κρέας και το σαλάμι.

3. Εκτρεφόμενα ψάρια

Σύμφωνα με το Food & Water Watch, τα εκτρεφόμενα ψάρια συχνά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των PCB, ενός γνωστού καρκινογόνου παράγοντα. Ο υπερπληθυσμός στις ιχθυοκαλλιέργειες αυξάνει την ευαισθησία σε ασθένειες, οδηγώντας σε βαριά χρήση αντιβιοτικών. Επιπλέον, τα εκτρεφόμενα ψάρια είναι πιο επιρρεπή σε θαλάσσιες ψείρες, οι οποίες απαιτούν επεξεργασία με φυτοφάρμακα.

4. Ψητό κρέας

Το μαγείρεμα του κρέατος σε ανοιχτή φλόγα παράγει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες , επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν το λίπος στάζει στη φωτιά, προκαλώντας εξάρσεις και καπνό. Εχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

5. Υδρογονωμένα έλαια (trans λιπαρά)

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Τροποποιούνται χημικά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αυτά τα λιπαρά προάγουν τη φλεγμονή.

6. Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων

Οι σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων είναι επικαλυμμένες με υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFOA και PFOS) για να αποτρέπουν τη διαπότιση του λίπους. Όταν θερμαίνονται, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να εισχωρήσουν στα ποπ κορν και να συσσωρευτούν στην κυκλοφορία του αίματος. Η έκθεση σε PFOA έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη όγκων σε μελέτες σε ζώα. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη σε εργάτες εργοστασίων.

7. Μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά

Τα συμβατικά καλλιεργούμενα προϊόντα συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Επιπλέον, γενετικά τροποποιημένοι σπόροι. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG) παρέχει έναν «Οδηγό Αγοραστή για τα Φυτοφάρμακα στα Προϊόντα» για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές.

8. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας συχνά περιέχουν συντηρητικά όπως νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και άλλων καρκίνων.

9. Επεξεργασμένα σάκχαρα

Η έρευνα συνδέει την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης με την παχυσαρκία, τα υψηλά τριγλυκερίδια, την ανοσοκαταστολή και άλλα προβλήματα υγείας. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν με τη ζάχαρη, καθιστώντας την πιθανό παράγοντα στην εξέλιξη της νόσου.

10. Αναψυκτικά και αθλητικά ποτά

Αυτά τα ποτά προσφέρουν ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία. Συχνά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, τεχνητές χρωστικές ουσίες, βρωμιωμένο φυτικό έλαιο (ένα επιβραδυντικό φλόγας).

Κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές τροφίμων, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για καλύτερη υγεία και πρόληψη του καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ..ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ

  Η κατάθλιψη δεν ισοδυναμεί με πόνο· ο καταθλιπτικός θα ευχαριστούσε τον ουρανό αν κατόρθωνε να νιώσει πόνο . Κατάθλιψη είναι η αδυναμία να...