Η διατροφή επηρεάζει τα νεφρά
Διαβαζουμε στο περιοδικό
Burgers, τηγανητές πατάτες, πίτσα και instant noodles είναι η τριάδα της καταστροφής:
γεμάτα νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και συχνά εξαιρετικά υψηλά τόσο σε φώσφορο όσο και σε κάλιο,
δύο μέταλλα που μπορούν να συσσωρευτούν στο αίμα όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν καλά.
Τι να κάνετε:
Ο φώσφορος είναι ένας εχθρός των νεφρών.
Αν το σώμα σας δεν μπορεί να τον αποβάλλει, «κλέβει» ασβέστιο από τα οστά και δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά.
Τα τρόφιμα με υψηλό φώσφορο περιλαμβάνουν:
Επεξεργασμένα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τρόφιμα υψηλά σε ζωική πρωτεΐνη
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, αυγών και τυριών φορτώνει το σώμα με πρωτεΐνη που οι νεφροί πρέπει να φιλτράρουν.
Με τον καιρό, η υπερβολική πρωτεΐνη κάνει τα νεφρά να δουλεύουν σκληρά, κάτι πολύ επιβαρυντικό αν υπαρχουν ήδη παράγοντες κινδύνου ή αρχικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (CKD).
Ναι, στη πρωτεΐνη, αλλά όχι περισσότερη απ’ όση μπορεί να αξιοποιήσει το σώμα μας.
«Βόμβες» καλίου
Για τους περισσότερους, το κάλιο είναι εξαιρετικό
Όμως όταν οι νεφροί δυσκολεύονται, δεν μπορούν να το ισορροπήσουν σωστά, οδηγώντας σε μυϊκά και καρδιακά προβλήματα.
Τρόφιμα όπως :
μπανάνες, πορτοκάλια, πατάτες, ντομάτες, αβοκάντο και ακόμη και κάποια ψωμιά ολικής άλεσης, είναι ύπουλες πηγές καλίου που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία όταν υπάρχει πρόβλημα
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Οτιδήποτε είναι σε κουτί, σακουλάκι ή έτοιμο σε λίγα λεπτά πιθανότατα περιέχει ένα κοκτέιλ από
νάτριο, φώσφορο, ανθυγιεινά λιπαρά, και AGEs (προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης),
χημικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και έχουν συνδεθεί με νεφρική βλάβη
ΠΡΟΣΟΧΗ :
Όσο περισσότερα
υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνεις,
τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα στα νεφρά.... ακόμη κι αν κατά τα άλλα είστε υγιείς.
Πηγες: oloygeia.gr
www.enikos.gr
www.giatros-in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου