Οι Τηγανητές Πατάτες
Σε όλους αρέσουν ,
Είναι μια τροφή που δύσκολα σταματάμε να τρώμε πριν τελειώσουν όσες έχουμε μπροστά μας.
Κι όμως ,όταν τηγανίζονται σε σπορέλαια, περιέχουν τοξικές ουσίες σε ποσότητες αντίστοιχες με εκείνες που βρίσκονται σε ...25 τσιγάρα;
Κατά το τηγάνισμα συνυθως με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο, δημιουργούνται και απορροφώνται βλαβερές ενώσεις, γνωστές ως αλδεΰδες.
Αυτές προκύπτουν όταν τα λίπη διασπώνται σε υψηλή θερμοκρασία και περιλαμβάνουν ουσίες όπως :
η ακρολεΐνη και η κροτονική αλδεΰδη.
Είναι τοξίνες παρόμοιες με αυτές του καπνού, που προκαλουν βλάβες στα κύτταρα, φλεγμονή και αλλοιώσεις στο DNA.
Υπολογίζεται ότι το 80% της τοξικότητας του τσιγάρου προέρχεται από τέτοιες ενώσεις.
Μια μερίδα 154 γραμμαρίων τηγανητές πατάτες των fast food περιέχει αλδεΰδες σε ποσότητες που αντιστοιχούν σε 25 τσιγάρα.
Η συνεχης κατανάλωση αυξανει τον κίνδυνο για καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Μειώστε τον κίνδυνο, τηγανιζοντας με ελαιόλαδο, ή ψήσιμο στον φούρνο.
βιβλιογραφικές αναφορές
1. Grootveld, M., et al (2018). Chronic non-communicable disease risks presented by lipid oxidation products in fried foods. Hepatobiliary Surgery and Nutrition.
2. Grootveld, M., et al. "Toxic aldehyde generation in and food uptake from culinary oils during frying practices: peroxidative resistance of a monounsaturate-rich algae oil." Scientific Reports, 2019.
3. Shanahan, C. (2024). Dark Calories: How vegetable oils destroy our health and how we can get it back.
4. Guo, et al. (2025). Toxic aldehydes in fried foods: Formation, analysis, and reduction strategies. Food Control.
5. Hikisz, Pawel, et al. "The Tobacco Smoke Component, Acrolein, as a Major Culprit in Lung Diseases and Respiratory Cancers: Molecular Mechanisms of Acrolein Cytotoxic Activity." Cells, 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου