alt





Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι φίλοι μας οι αμερικάνοι :
Το κόκκινο κρέας οδηγεί σε καρκίνο .
Ο ένας τουλάχιστον στους 4 καρκίνους του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή του κόκκινου κρέατος και την άσκηση.
Επιπλέον, η εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου μετά την ηλικία των 50 ετών,μπορεί να μειώσει τους θανάτους από τον καρκίνο αυτό κατά 50% έως το 2020.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όμως,που μειώνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  συνεχώς αυξάνεται στην Ελλάδα, για τους προφανείς λόγους κρεοφαγίας και καθισιού.
Mε βάση τα στοιχεία θνησιμότητας θάνατοι κατ' έτος,ο καρκίνος του παχέος εντέρου στη χώρα μας σήμερα είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες μετά τους καρκίνους του πνεύμονα και του προστάτη,όσο και για τις γυναίκες μετά τους καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ Παγώνα Λάγιου.


alt

Οι δυσμενείς διαχρονικές τάσεις στη χώρα μας αποδίδονται:
Στην αύξηση συχνότητας της παχυσαρκίας,  γνωστού παράγοντα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου 
Στο γεγονός ότι η σωματική άσκηση,που παρέχει 
κάποιο βαθμό προστασίας,δεν χαρακτηρίζει το 
σύγχρονο τρόπο ζωής μας.
Στη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου 
κρέατος,η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην 
αύξηση αυτού του καρκίνου.
Επιπλέον, ο προ-συμπτωματικός έλεγχος για τον 
καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν 
εφαρμόζεται συστηματικά στη χώρα μας


alt



Tο υψηλό προτυποποιημένο πηλίκο θνησιμότητας ανά νομόγια τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο 50% της επικράτειας της χώρας μας  με το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη ,σύμφωνα με μελέτη μας του 2010, υποδεικνύει σαφώςτην ανάγκη για μέτρα δημόσιας υγείας και πρόληψης.
Η εφαρμογή ενός προγράμματος μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από 23% έως και 55%μέσα σε διάστημα δέκα ετών,σύμφωνα με τυχοποιημένες κλινικές μελέτες
Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις ένας συγγενής πρώτου βαθμού ασθενούς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητεςπροσβολής σε σχέση με άτομα του γενικού πληθυσμού. 
Σύμφωνα όμως με το NCI, οι έρευνες έχουν δείξει ότι .75% των όγκων στο παχύ έντερο δεν οφείλονται σε κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις.
Υπάρχουν επίσης ορισμένα χρόνια νοσήματα,  όπως η ελκώδης κολίτιδα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου, επισημαίνει η κ. Λάγιου.
Από τους παράγοντες του τρόπου ζωής,εκτός από την παχυσαρκία, την έλλειψη φυσικής άσκησηςκαι την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος,και η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινώνσχετίζεται με αύξηση του κινδύνου.
Επιβάρυνση του κινδύνου φαίνεται επίσης ότι προκαλεί το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών.
Σύμφωνα, άλλωστε με οδηγίεςτου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , 150 λεπτά γρηγορο περπατημα την εβδομάδα μπορει αποδεδειγμένα να μειώσει τον κίνδυνο για τον καρκίνο 
του παχέος εντέρου.




Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου στους καπνιστές είναι διπλάσιος έως τετραπλάσιος,σύμφωνα με τους επιστήμονεςτης Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίαςτου Πεπτικού σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Οι βαρείς καπνιστές έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες στο παχύ έντεροκαι μάλιστα μεγάλους και με δυνητική κακοήθεια.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου έχει ανακηρύξει τον καρκίνο του παχέος εντέρου ως Υψηλή προτεραιότητα..λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων να προληφθεί η νόσος,να μειωθεί ο πόνος και να σωθούν ζωές.


alt

Βέβαια, κάθε αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου  δυσκοιλιότητα, διάρροια, αιμορραγία στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα,που διαρκεί αρκετές ημέρες, καθώς και κράμπες ή πόνος στην κοιλιά, ατονία ή ανεξήγητη απώλεια βάρους,θα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό.
Μια νέα και εύκολη μέθοδος προληπτικού ελέγχου,η υπολογιστική τομογραφική κολονογραφία ή εικονική κολονοσκόπηση, που παράγει τρισδιάστατες εικόνες, βρέθηκε σε μελέτητων Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) ότι μπορεί να ανιχνεύσει τους 9 στους 10 καρκινικούς και προκαρκινικούς όγκους (ενός εκατοστού ή μεγαλύτερους)που μπορεί να βρει η κλασική κολονοσκόπηση.

Το κόστος της μεθόδου, όμως, σε σχέση με τα οφέλη της ακόμα ερευνώνται.
Το περίπου 90% των καρκίνων του παχέος εντέρου θεραπεύονται με τη χειρουργική, εάν έχουν βρεθεί έγκαιρα.


Είναι η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες,η 10η αιτία θανάτου από όλες τις νόσους
400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο οι μισοί πεθαίνουν από αυτή
Το 1 στα 4 περιστατικά μπορεί να προληφθεί
Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα έως και 55%



https://i0.wp.com/blogs.sch.gr/fotraz/files/2011/02/Obese_People1.jpg



ΠΗΓΕΣ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής