Το 1900, το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες ήταν 48,3 χρονια και για τις γυναίκες 46,3.
Το 2000 είχε φτάσει τα 74,2 χρονια για τους άντρες και το 79,9 για τις γυναίκες εννοειται μιλαμε για τις αναπτυγμένες χώρες. 
Η φτώχεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αρρώστιας στον κόσμο. 






Αποτέλεσμα εικόνας για Εχουμε σχεδον διπλασιασει το μεσο χρονο ζωης




Η Ιατρική Συνέβαλε σ αυτό μόνο κατά 10-15% το μεγαλύτερο ποσοστό, 70% περίπου.
Οφείλεται Στη ,Στην Καλύτερη Διατροφή, Κατοικία,Εργασία, Ύδρευση.Αιτια  η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη του 20ού αιώνα.
Σε ό,τι αφορά τον 21ο αιώνα Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από 390 εκατ. Σε 800 εκατ.μέχρι το 2025 και θα αντιστοιχεί στο 10%του παγκόσμιου πληθυσμού.





Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες




Τα περισσότερα δε παιδιά που γεννήθηκαν στις αρχές του 21ου αιώναθα ζήσουν μέχρι και τις απαρχές του 22ου αιώνα.
Σύμφωνα με μια έρευνα του μελλοντολογικού ινστιτούτου Future Health,μια γυναίκα 70 ετών σήμερα,έχει πιθανότητες πάνω από 1% να φτάσει τα 100, 3% να φτάσει τα 98 και 10% να φτάσει τα 95προσέξτε μια γυναικα, κι όχι άνδρας 

Οι περισσότεροι από όσους είναι σήμερα 40 ετών θα φτάσουν την ηλικία των 85.
Μ έναν δε φυσιολογικό τρόπο ζωής και με υγιεινή διατροφήάθληση και περιορισμένο στρες,  υπάρχουν πολλές πιθανότητες για τα 100.

Οσοι είναι 30 χρόνων,θα μπορούν να ζήσουν μέχρι τις απαρχές του 22ου αιώνα, εάν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Και όλα αυτά με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θέτουν ως ανώτατο βιολογικό όριο ηλικίας τα 120-130 χρόνια.




alt



Γιατί σε 20 περίπου χρόνια αναμένονται νέες δυνατότητες βελτίωσης του γονιδιώματος και ανάπτυξης μεθόδων αντιγήρανσης.
Ετσι, σε λίγα χρόνια θα γερνάμε με πιο αργούς ρυθμούς, θα αρρωσταίνουμε λιγότερο και θα ζούμε ακόμα και πιο πέρα (άγνωστο πόσο) από το σημερινό βιολογικό μας όριο.
Και αφού εκθεσαμε όλα αυτά τα όμορφα,γεματα ελπίδα στατιστικα,καιρός να αναρωτηθούμε  αν θελουμε φυσικα 
 Και Τι Θα Κερδίσουμε απ αυτή την θεαματική επιμήκυνση της ζωής μας; 
Μηπως θα γίνουμε πιο σοφοί;Δεν το νομίζω, αναλογιζόμενος πως όλο και περισσότεροι  ανδρες και γυναικες, ¨μπαινουν¨ στην άνοια,εξ αιτιας του μακρού χρόνου επιβιωσης τους,αλλα και της ελλείψεως ενδιαφερόντων..    

Όταν όμως ένας άνθρωπος έχει κάποιους μήνες ζωής αρχίζει να Βλεπει, Αρχίζει Να Ακουει,  Αρχίζει Νομίζω Να Ζει και να βάζειτις σωστές προτεραιότητεςπου τόσο καιρό δεν είχε .

Ένας άνθρωπος που θα ¨φύγει¨ σύντομα από αυτή την ζωή, καταλαβαίνει την ανικανότητα  της ανθρωπότητας να τον σωσεικαταλαβαίνει  την ανικανότητα του πολιτισμού να τον ειρηνεύσεικαταλαβαίνει το πόσο γνωρίζει τον Θεό ή όχι.




alt





Πολλοί άνθρωποι καθώς βλέπουν ότι η ζωή τους να βαδίζει στο τέλος, στρεφονται στην Εκκλησίαπεριμένοντας το Θαύμα, 
περιμένοντας, η ελπίδα τους να πάρει σάρκα και οστά κατι που είναι λάθος, όχι γιατί η Εκκλησία  δεν σε ειρηνευει.Αλλά Γιατί Οι Άνθρωποι  περιμένουν από την Εκκλησία Να Ικανοποιήσει  Την Δίψα Τους για την επίγεια ζωή και όχι για την Βασιλεια του Θεου εννοια που ηχει παραλογα στα αυτια των συγχρονων δηθεν δημοκρατών,που παρερμηνευουν την Βασιλεια, τον Βασιλέα κλπ .

Ο Χριστός δεν είναι ο μάγος που θα μας κάνει καλάπροσφέροντάς μας περισσότερο  χρόνο σ αυτήν την ζωή επειδή δεν τα έχουμε ζήσει όλα.

Ο Χριστός δεν είναι η έσχατη λύση αλλά η μοναδική..

Ο πόνος του ανθρώπου σε τέτοιες καταστάσεις  είναι μεγάλος.
Ο Θάνατος είναι το πιο βεβαιο γεγονός που όλοι θα γευτούμεόμως συγχρόνως σχεδόν όλοι μας ζούμε σαν αθάνατοι,μακρυά από τον Θεό,έχοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων  μία χλιαρή σχέση με την μυστηριακή ζωή που προτείνει η Εκκλησία.







Ο χριστιανός και γενικότερα  κάθε άνθρωπος  δεν θα πρέπει να περιμένει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, για να ζήσει 
κατατάσσοντας σωστά τις προτεραιότητες της ζωής του. 
Οι σχέσεις μας με τους άλλους επιφανειακές.
Οι ασχολίες και δραστηριότητές μας αποσκοπούν απλά να γεμίσουν τον χρόνο μας.
Ατελειωτες ώρες τηλεοραση  αποχαυνωμενοι    απ τη βια και το εκδικητικό μισος του ¨καλου¨για τον εξώφθαλμα κακό.

Ζούμε την κάθε μας ημέρα σαν την πρώτη που θα την ακολουθήσουν κι άλλες χιλιάδες ημέρες και όχι σαν την τελευταία μας .

Ο Βίκτωρ Ουγκώ γραφει χαρακτηριστικα ότι υπάρχει φωτιά στα μάτια των νέων,αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και φως στα μάτια των γερόντων.

Ο καιρός της δυνατής φωτιάς περνά, ο καιρός του φωτός πλησιάζει Αλλά όταν έλθει ο καιρός  για να γίνουμε φωςδεν μπορούμε πλέον να κάνουμε αυτά τα πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει την εποχήπου ήμασταν φωτιά. 

Ο χρόνος είναι απατηλός ποσο μαλλον αυτος που μας χαριζεται απ την επιστημη. Όταν μας λένε ότι πρέπει να θυμόμαστε το θάνατο, δεν είναι για να μας δώσουν φόβο για τή ζωή αλλά για να μας κάνουν να ζήσουμε με όλη την ένταση που θα είχαμε αν συνειδητοποιούσαμε ότι κάθε στιγμή είναι μόνο η στιγμή πού κατέχουμε, και ότι η κάθε στιγμή της ζωής πρέπει να είναι τέλεια μας υποδεικνύεται όχι το βάθος αλλά η κορυφή του κύματοςόχι μια ήττα αλλά ένας θρίαμβος.

Έτσι, η μνήμη θανάτου φαίνεται ότι είναι η μόνη δύναμη που κάνει τελικά τη ζωή έντονη.Και όταν μιλούμε για έντονη ζωή δεν εννοούμε την αμαρτωλή ζωή,αλλά την εν Χριστώ, την ζωή που θα γεμίσει με την Παρουσία του Χριστού. 

Λακωνικη κι απολυτα ανατριχιαστικη σε ωτα ακουόντων η εκκωφαντικη κραυγή του Ντοστογιέφσκυ,στους «Αδελφούς Καραμαζώφ» όπου μιλά για την κόλαση. 
Λέει πως η κόλαση μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις.Πολύ Αργά. 
Τελικα φαινεται πως..Μόνον η μνήμη του θανάτου μας επιτρέπει να ζήσουμε ,αυτό που δεν θα έπρεπε ποτέ να αντιμετωπίσουμε,υπό το βάρος αυτής της φοβερής συνειδητοποίησης του πολύ αργά.

Όλοι μας θα πρέπει να ζούμε το τώρα αλλά με εσχατολογική προοπτικήΝα Ζούμε Το Τώρα Πριν Είναι Αργά 





alt



Να βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες πριν είναι αργά,
 Να Αγαπήσουμε (τους άλλους) πριν είναι αργά,
Να Αγαπήσουμε Τον Θεό πριν είναι αργά 
Να Ζησουμε Πριν Πεθάνουμε.
Ποσο πιο σοφο θα ηταν να  μην περιμένουμε να μάθουμε ότι πεθαίνουμε για να το καταλάβουμε.
Ποσο πιο χρηστικο θα ηταν να..μην περιμένουμε να γεράσουμε για να γνωρίσουμε τον Χριστό,
Πόσο πιο όμορφο θα ηταν Να.Μην Δώσουμε Στον Χριστό Τις Τελευταίες Ημέρες Της Ζωή Μας (από ανάγκη),Αλλά Να Δώσουμε Στον Χριστό Όλα Τα Χρόνια Της Ζωή Μας.
Ο χρόνος (της ζωής) μας είναι πολύτιμος .
Η Στιγμή Του Θανάτου Μας Άγνωστη  
Ο τρόπος όμως της σωτηρίας γνωστός.

Η Ορθόδοξη Πατερική Θεολογία μας δείχνει τον δρόμο προς την Ζωή Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας καλεί να ζήσουμε .Το πόσο θα ζήσουμε ( 5..10..15 χρονια παραπάνω..) δεν έχει αξία το πώς θα ζήσουμε είναι το ζητούμενο.


Χαιρετε.