alt














Saw Palmetto  Serenoa repens . 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, χρησιμοποιήθηκε  για Τη Θεραπεία Του ανδρικού Ουροποιητικού Συστήματος. 

Σήμερα, η κύρια χρήση του Saw Palmetto είναι Για Τη Θεραπεία Της Καλοήθους  Υπερπλασίας Του Προστάτη (ΚΥΠ), μιας μη-καρκινικής διεύρυνσης του προστάτη . 






alt





Το παράδοξο είναι ότι κανείς απο τους επιστήμονες, που είναι φανατικοί θιασώτες του φυτού δεν είναι σίγουρος Πώς Ακριβώς Λειτουργεί Το Palmetto, απλά δηλώνουν πως οι  ουσίες που  περιέχει  αποδεικνύωνται άκρως μέχρι εντυπωσιακά αποτελεσματικές, για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι Saw Palmetto μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο της τεστοστερόνης στο αίμα, και ίσως να μειώσει το ποσό του ενός ενζύμου που προωθεί την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη.

Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι το βότανο είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης Της Βασανιστικής Συχνής Ούρησης,Της Έναρξης ή Της Διατήρησης Της Ούρησης, Και Της Νυκτουρίας.  
Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το Saw Palmetto είναι εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία των συμπτωμάτων, όπως 
Η  Φιναστερίδη Proscar
Χωρίς Όμως Παρενέργειες
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το Saw Palmetto μπορεί να συρρικνωσει το μέγεθος του προστάτη πραγμα σημαντικό να να αποκλεισθει ο καρκίνος 
Τα ενεργά συστατικά του  Saw Palmetto περιλαμβάνουν Λιπαρά Οξέα,Φυτικές Στερόλες Και Φλαβονοειδή
Οι καρποί περιέχουν Υψηλού Μοριακού Βάρους Πολυσακχαρίτες , που  μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή ή να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εκχύλισμα σε κάψουλες:
Οι συνιστώμενες δόσεις για τα πρώτα στάδια της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι 160 mg, δύο φορές την ημέρα. 
Saw palmetto είναι γενικά ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. 
Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες,όπως στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι. 







alt






Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, Η Σημαντική Αιμορραγία Κατά Τη Διάρκεια Της Χειρουργικής Επέμβασης Αποδόθηκε Στο Saw Palmetto.

Το Saw Palmetto μπορεί να αλληλεπιδράσει  με την απορρόφηση του σιδήρου.

Επειδή το Saw Palmetto μπορεί να λειτουργεί  με παρόμοιο τρόπο με την φιναστερίδη Proscar, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το βότανο αυτό σε συνδυασμό με finasteride ή άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, με τη συμβουλή γιατρού.

Αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα  
Το  Saw Palmetto μπορεί να επηρεάσει την πηκτικότητα του αίματος ,έτσι χρειάζεται προσοχή η συγχορήγηση με αντιπηκτικά, όπως:Βαρφαρίνη Coumadin Η κλοπιδογρέλη Plavix , Ασπιρίνη