Να πουμε και δυο λογια  για την την παρακεταμόλη
Τηλεφώνημα απ τον Πρόδρομο. Εχω φριχτό πονοκέφαλο πες μου γρήγορα, και χωρίς γκρίνιες,να πάρω ένα ντεπόν έξτρα μια και καλή, ή να πάρω το τρίδυμο, που έχει ασπιρίνη, παρακεταμόλη και καφεϊνη;

Ο Πρόδρομος είναι καλός Δικηγόρος, με ειδίκευση τα χρηματοοικονομικά, και τις επενδύσεις. Είναι απο τους ανθρώπους που δεν τους άγγιξε η λεγόμενη κρίση, μια και η οξυδέρκειά του τον βοήθησε νάναι παντα ένα βήμα μπροστά απ τις εξελίξεις.
Οταν όλοι ποντάριζαν στην πτώχευσή μας, αυτός συνιστούσε ρευστοποίηση των βαρειών χαρτιών  και απαλλαγή απο πανάκριβα αστικά ακίνητα. Οταν οι άλλοι τον κοιτούσαν σαν απο άλλο πλανήτη, αυτός συνιστούσε, μακροχρόνιες συμφέρουσες μισθώσεις κι όχι εύκολες αγορές ακινήτων.Και άλλα πολλά.

Ολα αυτά όμως του κόστιζαν συχνούς πονοκεφάλους. Για κάποιον απ αυτούς, μου τηλεφώνησε και πάλι.

Ο Πρόδρομος δεν έκανε τίποτα αν πρώτα δεν συμβουλευόταν. Δεν ρωτούσε τον ή τους ειδικούς.Είχε πολύ καλή υγεία, γιατί άκουγε πάντα τον Ζάχο σ ό,τι τούλεγε.

Ηταν απ τους πρώτους που ξεκίνησε το ιχθυέλαιο, όταν το φέρναμε απ την αμερική.

Ομως ο πονοκέφαλος έχει να κάνει με πολλά πράγματα, κι ο Πρόδρομος έχει μάθει να ξεδίνει με την αντισφαίριση. Εξ αιτίας της κι ο πονοκέφαλός του.Αφού του πρότεινα ένα κοκτέιλ παυσιπόνων, τον άφησα να ηρεμήσει. 

Ομως μου έδωσε την αφορμή, να σχολιάσω για λίγο την παρακεταμόλη.
Εχει διαπιστωθεί πρόσφατα, ότι ο ένας στους τέσσερις ενήλικες σα να λέμε το 25% των ανθρώπων, που χρησιμοποιούν το κατα τα άλλα καλό παυσίπονο Υπερβαίνει Την Μέγιστη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση - Δηλαδή Παίρνει Σε Ένα 24ωρο Περισσότερα Από έξη-Οκτώ Δισκία Των 500 Mg ή 3-4 Γραμμάρια Παρακεταμόλης. 







Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες




Μην απορείτε δεν ξέρετε, γι αυτό και διαμαρτύρεσθε.Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ηπατική βλάβη. 

Φαίνεται λοιπόν, οτι πολλοί αγνοούν τις συστάσεις για την δοσολογία που αναγράφει το φύλλο οδηγιών χρήσεως του φαρμάκου, ενώ άλλοι - ιδίως ηλικιωμένοι - ξεχνούν πόσα δισκία πήραν μια και το ζητούμενο είναι να φύγει ο πόνος. 

Υπάρχουν πολλοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι παίρνουν δύο ή περισσότερα φάρμακα, που περιέχουν στα συστατικά τους παρακεταμόλη, με συνέπεια να υπερβαίνουν αθροιστικά την συνιστώμενη δόση. 
Μία από τις σοβαρές συνέπειες της υπερδοσολογίας παρακεταμόλης που προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια, είναι η επικίνδυνη συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.

Σε σχετική με τη λήψη παρακεταμόλης μελέτη, 500 εθελοντές, οι οποίοι την περίοδο Σεπτέμβριου 2009-Μάρτιου 2011, χρειάσθηκαν φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία παθολογίας κλινικών της Ατλάντα και του Σικάγου 
ένας στους δύο δήλωσαν ότι είχαν πάρει παρακεταμόλη, που στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ως ακεταμινοφαίνη  το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 19% ήταν συστηματικοί χρήστες, λαμβάνοντας την καθημερινά ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.





Αποτέλεσμα εικόνας για παρακεταμόλη




Όταν οι ερευνητές ήλεγξαν κατά πόσον καταλάβαιναν και ακολουθούσαν τις οδηγίες χρήσεως του φαρμάκου, διαπίστωσαν ότι σχεδόν ο ένας στους τέσσερις έπαιρνε δόση υψηλότερη από τη συνιστώμενη. 

Το 5% μάλιστα έκαναν πολύ σοβαρά λάθη στη δοσολογία, υπερβαίνοντας τα 6 γραμ που  αντιστοιχούν   σε 12 δισκία των 500 mg την ημέρα.

Επιπλέον, οι μισοί σχεδόν κινδύνευαν από υπερδοσολογία επειδή έπαιρναν την ίδια μέρα δύο προϊόντα που περιείχαν παρακεταμόλη.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά εκτεταμένο, αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την δημόσια Υγεία, που απαιτεί επείγουσα προσοχή. Τα ευρήματα αυτά, αντανακλούν εκείνα, μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο 
και έδειξε ότι έστω και ένα-δύο δισκία περισσότερα να παίρνει κανείς καθημερινά, κινδυνεύει να παρουσιάσει ¨σταδιακή υπερδοσολογία παρακεταμόλης¨  δηλαδή βαθμιαίες ηπατικές βλάβες που μπορεί τελικά να του κοστίσουν τη ζωή.

Και βέβαια εδώ μιλάμε για καταστάσεις εξαιρετικές δεδομένου πλέον οτι η παρακεταμόλη δεν χορηγείται, και πολύ σωστά, απο τα διάφορα ταμεία, καλό θα ήταν να αφήνουμε τον πόνο να περνά μόνος του.
Δεν χρειάζεται, όπως έλεγε ένας φίλος, να είμαστε συνεχώς up ας αφήσουμε και λίγο τον εαυτό μας να είναι  down μας κάνει καλό.

Χρειαζόμαστε και λίγο τον πόνο.
Ας ασκήσουμε το αμυντικό μας σύστημα ώστε να μπορεί να μάχεται τις αιτίες.

Οχι βέβαια εκείνες του καλού μας Πρόδρομου που πασχίζει να μας βοηθήσει όλους με τις σωστές συμβουλές του.
Θυμάμαι πως το 2009, μας πρότεινε ν αγοράσουμε μετοχές του εργοστασίου της Nissan στην Ινδια.Αν τον είχαμε ακούσει και ¨μπαίναμε¨ τότε, σήμερα τα 1000 ευρώ θα είχαν γίνει 3400..Αυτά με τον Πρόδρομο και την καλή, κατα τα άλλα παρακεταμόλη.
Ας είναι, οι φίλοι μας οι λατίνοι έλεγαν: 


Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες



De gustibus et de coloribus, non disputantun est.Δηλαδή περί ορέξεως κολοκυθόπιττα.