Αποτέλεσμα εικόνας για κάθαρση κρεατινίνης



Είναι πραγματικά μεγάλη εμπειρία να παρακολουθείς τα περιστατικά ενός καλού Γενικού Γιατρού 
( στην Αγγλία τους λένε G.P. General practitioners),
Κι ένας τέτοιος είναι ο φίλος μας Επαμεινώνδαςπου επιμένει να ασκεί την παραδοσιακή ιατρική με λίγους,και πιστα φανατικούς φίλους- πελατες, που τον επισκέπτονται πριν αρρωστήσουν, για να μην αρρωστήσουν.
Ειρήσθω εν παρόδω οτι ασκεί ελευθέριο , κι όχι ελεύθερο όπως ο ίδιος λέει χαριεντιζόμενος επάγγελμα, αγνοώντας επιδεικτικά το  νεκρό ΕΣΥ. Ετσι λοιπόν,Μία βροχερή ημέρα του Δεκεμβρη, πριν μερικά χρόνια, βρέθηκα στο ιατρείο του, με την ευκαιρία της επίσκεψης ενός τί άλλο, φίλου που με τον πατέρα του είχε διαμάχη για μιαν εξέταση κρεατινίνης
Ο πατέρας του ήταν ένας ευσταλής πλήν οξύθυμοςκι απ αυτούς που δεν παίρνουν κουβέντα, 80ντάρης , με υπέρταση διαβήτη και Χ.Α.Π. Είχε δύσπνοια, και υπέφερε σε κάθε κίνησή του.
Οι ειδικές εξετάσεις του:
Ουρία 92mg/Dl, Κρεατινίνη 1,6mg/Dl,  Αιματοκρίτης 30%.
Ο καρδιολόγος που τον παρακολουθούσε ηταν ησυχαστικός: 
Είσαι μια χαρά.Όλα Καλά. Ε, Είναι Ελάχιστα Αυξημένη Η Κρεατινίνη, Η Αύξηση Της Ουρίας Οφείλεται  Στα Διουρητικά.
Όλα Καλά. Ολα αυτά είναι απ τα γηρατεια.
Κατα τα γνωστά δίπλα στις εξετάσεις του, αναγράφονταν οι ¨φυσιολογικές τιμές¨ και ως ανώτατη φυσιολογική τιμή της κρεατινίνης ήταν γραμμένο το συνηθισμένο 1,5mg/dl.
Είδε ο παππούς τις εξετάσεις, τις είδε και ο καρδιολόγος και είπαν.
Κάτι άλλο φταίει για τη δύσπνοια του παππού.
Ο Επαμεινώνδας μόνο που δεν έβαλε τις φωνές.Οπως έκανε σε όλους τους φιλους-πελάτες, προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση στον ασθενή.




 alt


Η ουρία και η κρεατινίνη, αγαπητέ, χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.
Οι φυσιολογικές τιμές δίνονται από κάθε εργαστήριο αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό για  κάθε εργαστηριακή εξέταση το να αντιπαραβάλλει μόνος του ο εξεταζόμενος τα αποτελέσματα με τις αναγραφόμενες φυσιολογικές τιμές.



 alt




Οι Εξετάσεις Θα Πρέπει Να Αξιολογούνται Από Γιατρό,που θέλει και να είναι οχι μονο να λέγεται γιατρός.Η ουρία είναι μία ουσία που δεν μας δείχνει με ακρίβεια τη νεφρική λειτουργία, γιατί επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες,  όπως Ενα πιάτο παϊδάκια,Αίμα Στον Πεπτικό Σωλήνα, Αφυδάτωση,που υπάρχει σε ποσοστό  πάνω απο 70% στους ηλικιωμένους. 
Διουρητικά.
Ολα αυτά αυξάνουν την τιμή της ουρίας στο αίμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως. Στις πρωινές εξετάσεις, η ουρία είναι συνήθως αυξημένη γιατί ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος καθώς ο εξεταζόμενος δεν λαμβάνει υγρά για πολλές ώρες, λόγω του νυχτερινού ύπνου.
Νά γιατί θα πρέπει, κάθε άνθρωπος πάνω απο 60, νάχει ένα ποτήρι με καθαρό νερό δίπλα στο κρεββάτι του, για να πίνη οταν σηκώνεται για κατούρημα,που σηκώνεται σίγουρα.
Η κρεατινίνη τώρα είναι μια εξέταση ,που με μεγαλύτερη ακρίβεια ,προσδιορίζει τη νεφρική λειτουργία αν και αυτή ακομα, έχει κάποιους περιορισμούς,όπως τη μυική μάζα, η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Ετσι, οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη μυική μάζα και κατά συνέπεια   μικρότερη   ¨φυσιολογική¨ τιμή κρεατινίνης.
Η κρεατινίνη είναι αυξημένη σε γυμνασμένα, μυώδη άτομα.
Ετσι πάμε στην κάθαρση κρεατινίνης η οποία δείχνει πόσα ml αίματος  καθαρίζονται από την κρεατινίνη στη μονάδα  χρόνου, 
και είναι.
Ο καλύτερος τρόπος εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας .

Η κάθαρση κρεατινίνης υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο:





Κρεατινίνη και νεφρά





(140-ηλικία του εξεταζομένου) x (σωματικό βάρος σε κιλά) Δια  72 x (την τιμή της κρεατινίνης αίματος)
Αυτός ο τύπος αφορά στους άντρες εξεταζόμενους.
Για τις γυναίκες ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά το αποτέλεσμα το πολλαπλασιάζουμε με 0,85.

Η κάθαρση κρεατινίνης σε ένα φυσιολογικό άτομο είναι γύρω στα 100ml/min 
αλλά μειώνεται χρόνο με το χρόνο.
Έτσι, για παράδειγμα, ένας άντρας των 80 ετών έχει κάθαρση κρεατινίνης 60 ml/min 
χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα απολύτως.

Εννοείται πως κάθε εξέταση πρέπει να αξιολογείται  από τον γιατρό που την συνταγογράφησε,  και όχι από τον μικροβιολόγο και φυσικά οχι από τον εξεταζόμενο.




alt



Ο προαναφερόμενος παππούς δεν ηταν υπέρβαρος, το αντίθετο μόνο 62 κιλά ,
όμως η κάθαρση κρεατινίνης του ηταν 

(140-80)x62/72x1,6=32ml/min

Δυστυχώς ο  παππούς είχε Μια Βαρύτατη Νεφρική Ανεπάρκεια,που εκτός των άλλων του είχε προκαλέσει αναιμία -αναιμία χρονίας νόσου -η οποία αναιμία οδήγησε στο να μειωθεί δραματικά η οξυγόνωση των οργάνων του σώματος του , και αυτό εξηγούσε την δύσπνοια που του εμφανιζόταν σε κάθε του μικρή σωματική προσπάθεια.
Εκτός των άλλων ο φτωχός, έπασχε και από
ισχαιμική καρδιοπάθεια ,χρόνια  αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αυτά επιδείνωναν την κατάστασή του.
Ήταν εμφανές πως αν δεν αντιμετωπιζόταν η κατάστασή του άμεσα ο παππούς θα πέθαινε σύντομα, συνήθως, αυτοί οι ασθενείς  καταλήγουν από οξύ πνευμονικό οίδημα.
Το κακό είναι ,όταν λες στον Έλληνα κάτι που δεν του αρέσει -δεν έχει σημασία αν του το εξηγείς ή όχι-ενώ ένας άλλος γιατρός, του λέει κάτι που του αρέσει και που δεν  τον βάζει σε ταλαιπώριες τότε ο ασθενής προτιμά την εύκολη οδό .



 Σχετική εικόνα


O παππούς πέθανε μετά από μερικές βδομάδες από οξύ πνευμονικό οίδημα.
Και ο καρδιολόγος του πέθανε μετά από ένα χρόνο από οξύ πνευμονικό οίδημα.



 alt



Ο άλλος καλός φίλος ,και άριστος καρδιολόγος Ζάχος, μου μίλησε για τον Πνευματικό Νομο συμπληρώνοντας πως ο γιατρός οφείλει να βοηθά, με την εμπειρία του.Κι αν για οποιονδήποτε λόγο στερείται εμπειρίας, να το λέει και να παραπέμπει τον ασθενή σε άλλον γιατρό.
Οχι να τον αφήνει να καταλήγει πρίν την ώρα του.
Το περιστατικό αφορά όλους τους προβεβηκότας τη ηλικία, που νοιάζονται μεν, ασχολούνται δε περισσότερο με τα λιπίδια τους ενώ αγνοούν τα σημαντικότερα που είναι η Βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, η Ομοκυστεϊνη, και η CRP.




Κρεατινίνη. Πότε αυξάνεται; Τι δείχνει η εξέταση κάθαρση της ...