Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΤΑΠΕΙΝΑ..ΣΙΩΠΗΛΑ..ΑΟΚΝΑ.. ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΜΑΣ .

alt



















Η Νεφρική Ανεπάρκεια , σαν όρος, υποδηλώνει την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας , και διαχωριζεται σε 

Οξεία Και Χρόνια Μορφή.

Η οξεία μορφή κι αυτό είναι το κακό είναι ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται από την αυξημένη συγκέντρωση ουρίας και κρεατινίνης ,στο βιοχημικό έλεγχο ρουτίνας, καθώς και από ολιγουρία ,ημερήσιος όγκος ούρων <400ml.

Η χρόνια ανεπάρκεια ωστόσο, είναι μη αναστρέψιμη και γι αυτήν φταίνε ο διαβήτης (40%) και η υπέρταση (25%)
Και νάμαστε στην νεφρική ανεπάρκεια.



Από τις σημαντικότερες διατροφικές οδηγίες σε νεφροπαθείς ασθενείς είναι:

Η Προσλαμβανόμενη Πρωτεΐνη Και Η Ενέργεια.

Όσον αφορά την πρωτεϊνική πρόσληψη, υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν συστάσεις που κυμαίνονται από  0,6-1 γρ/kg σωματικού βάρους.

Η πρόσληψη καλίου και φωσφόρου επίσης είναι σημαντική για τους νεφροπαθείς ασθενείς. 

Φυσιολογικά οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό απέκκρισης του καλίου, αλλά στη νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί κατακράτηση η οποία οδηγεί σε υπερκαλιαιμία 
μια από τις σοβαρότερες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, που  μπορεί να προκαλέσει Καρδιακές Αρρυθμίες  Και Θάνατο Από Καρδιακή Ανακοπή.   

Δεν μπορεί το κάλιο να αποκλειστεί εντελώς από τη δίαιτα. Ωστόσο υπάρχουν και τρόποι να μειωθεί η περιεκτικότητα του σε κάποια τρόφιμα. με αποκαλιοποίηση.
Όσον αφορά τον φώσφορο, έχει βρεθεί ότι η χαμηλή πρόσληψή του επιβραδύνει κάπως την εξέλιξη της νόσου.





αποκαλιοποιηση τροφων κοσμασερ – kosmasser's Internal Life





Ξεκινάμε με  ισορροπημένη διατροφή,που στοχεύει στη διαιτητική θεραπεία που βοηθά  στην Αποτροπή ή ελαχιστοποίηση της ουραιμικής τοξικότηταςμε απώτερο σκοπό την Καθυστέρηση Του Ρυθμού Εξέλιξης Της Νόσου.

Για το λόγο αυτό όλοι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια  πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς σε ότι αφορά τις αρχές της διατροφικής θεραπείας τον σχεδιασμό και την προετοιμασία  της δίαιτάς τους.




alt




Η ενεργειακή πρόσληψη που απαιτείται είναι περίπου 35 kcal/kg  σωματικού βάρους την ημέρα, με στόχο να διατηρείται η καλή διατροφική κατάσταση των ασθενών 

[κατά βάση σωματικό βάρος υπολογίζεται το ¨ξηρό σωματικό βάρος¨ του ασθενούς, δηλαδή το βάρος του χωρίς να υπολογίζεται η κατακράτηση υγρών ή το βάρος του ασθενούς μετά από αιμοκάθαρση].

Βασικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή, αποτελούν 

Το κρέας , κοτόπουλο και όλα τα πουλερικά,τα ψάρια,τα θαλασσινά,το αυγό,τα γαλακτοκομικά καθώς και τα όσπρια. 

Όλοι Οι Ξηροί Καρποί, Φρούτα Και Λαχανικά   Φασόλια, Καλαμπόκι, Μανιτάρια, Σπανάκι, Πατάτες, Μπανάνα, Σύκα, Σοκολάτα, Ο Καφές,   

Τα Λαχανικά Θα Πρέπει Να Κόβονται Σε Μικρά Κομμάτια, και Να Βράζονται αλλάζοντας το πρώτο νερόΑντί Να Μαγειρεύονται Στον Ατμό,Στην Κατσαρόλα ή  Στο Φούρνο Μικροκυμάτων.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε κάλιο.






Αποτέλεσμα εικόνας για κάλιο




Τα φρούτα θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται χωρίς την φλούδα και κατά προτίμηση σε μορφή κομπόστας,διαδικασίες  που μπορούν να μειώσουν σημαντικά   την περιεκτικότητά τους σε κάλιο.







Αποτέλεσμα εικόνας για μοσχάρι συνταγές







Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι τα γαλακτοκομικά , όπως τα σκληρά, τα μαλακά και τα κρεμώδη τυριά, το γάλα και το αυγό.
Επίσης πλούσια σε φώσφορο είναι  συκώτι,  οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, οι καραβίδες

Στο νάτριο επίσης απαιτείται περιορισμός, 
καθώς και στα προσλαμβανόμενα υγρά, λόγω αδυναμίας απέκκρισής τους από τους νεφρούς.


Ο περιορισμός του νατρίου στη διατροφή δεν αρκείται στη μείωση της ποσότητάς του κατά την προετοιμασία των φαγητών, καθώς βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα αναφέροντας ότι 
Το 85% Περίπου Του Νατρίου Που Καταναλώνουμε Βρίσκεται Κρυμμένο Μέσα Σε Άλλα Τρόφιμα Και Μόνο Το 15% Το Συναντούμε Στο Αλάτι.

Ενδεικτικά, τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι τα τυριά, το ψωμί, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, καθώς και ότι βρίσκεται συσκευασμένο μέσα σε μια κονσέρβα.


Τέλος, όσον αφορά την πρόσληψη υγρών, ο όγκος των ούρων είναι ένας καλός οδηγός. 

Η ημερήσια πρόσληψη των υγρών πρέπει να ισούται με τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων συν περίπου 500ml για να αναπληρωθούν οι άδηλες απώλειες,αν και η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης.

Αν η πρόσληψη υγρών δεν ικανοποιεί τον ασθενή μπορεί να μασήσει μια τσίχλα ή μια καραμέλα ή να καταναλώσει  παγωμένα υγρά, τρικ που θα τον βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη δίψα του.


Αυτα τα λιγα και¨περιεκτικα¨, για να προετοιμασουμε ψυχολογικα τον ασθενη μας,  με νεφρικη ( αρχομενη ) ανεπαρκεια.





alt


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Ατομα με δύο συγκεκριμένους σωματότυπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του   παχέος εντέρου   συγκριτικά με άτομα με ...