Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ





Σημερα να πουμε δυο λογια για τα διγουανιδια και ιδιαίτερα την μετφορμίνηενα πολύ καλό φάρμακο, πρώτης επιλογής.













Φυσικά πριν φτάσουμε στα φάρμακα, μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας στο τρόπο διατροφής μας, αλλά και στον σωστό χειρισμό του άγχους, θα ήταν η ιδανική κατάσταση. 
Ομως ποσοι απο εμάς μπορούμε να πούμε Στοπ στην πίεση που μας ασκείται απο χίλιες μεριές, και στην οποία δίνουμε προτεραιότητα, και στη συνέχεια αυτοκτονούμε, τρόπος του λέγειν, σε ένα πολυτελές εστιατόριο, ή ένα γραφικό ταβερνάκι, τρώγοντας ανόητα σκουπίδια που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα δίναμε ούτε στο σκύλο μας.











Ετσι, μετά την αποτυχία μας να ρυθμίσουμε την γλυκόζη μας με μια συντηρητική διατροφική προσέγγιση,  ακούσαμε απο τον γιατρό μας να μας μιλά για πρώτη φορά για την μετφορμίνη το πασίγνωστο glucofage.

Η  μετφορμίνη είναι διγουανίδιο  και όπως όλα αυτά τα φάρμακα θεωρείται ευ-γλυκαιμικός παράγοντας και όχι υπο-γλυκαιμικός. Ενεργεί:

α) Προάγοντας την αναερόβια γλυκόλυση στους περιφερικούς ιστούς αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους  ιστούς-κυρίως τους μύς και το ήπαρ), 
β) αναστέλλει την ηπατική νεο-γλυκο-γέννεση, 
γ) ελαττώνει την εντερική απορρόφηση της γλυκόζης και 
δ) προάγει την δέσμευση της ινσουλίνης  στους υποδοχείς της στους περιφερικούς ιστούς 

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με  χρόνια νεφρική ανεπάρκεια  ή καρδιακή ανεπάρκεια εξ αιτίας του κινδύνου  γαλακτικής οξέωσης που προκαλεί , κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών, αλκοολικούς. 

Αντενδείκνυται επίσης σε άτομα με ηπατική ή  αλκοολικούς και ασθενείς που έχουν λοίμωξη, όπως επίσης κατά την κύηση και γαλουχία.










Η μετφορμίνη έχει από το στόμα  βιοδιαθεσιμότητα 40-60% και η απορρόφησή της από το έντερο ολοκληρώνεται σε 6 ώρες από την λήψη. 
Δεν συνδέεται σημαντικά με τα λευκώματα του ορού, γι΄ αυτό και απομακρύνεται εύκολα με την αιμοκάθαρση.
Δεν έχει μεταβολίτες και δεν μεταβολίζεται στο ήπαρ όπως κάνουν τα άλλα διγουανίδια.
Αποβάλλεται με νεφρική έκκριση και έχει ένα χρόνο ημίσειας ζωής 4-8,7 ωρών.
 Είναι πιθανό η μετφορμίνη και η κρεατινίνη να ανταγωνίζονται η μία την άλλη ως προς τη σωληναριακή τους έκκριση

Οι συχνότερες παρενέργειες της υπερ-δοσολογίας της μετφορμίνης περιλαμβάνουν  μεταλλική γεύση στο στόμα,  μέτρια ανορεξία, ναυτία, εμέτους, μετεωρισμό αύξηση της παραγωγής αερίων, δυσφορία στην κοιλιά, κοιλιακά άλγη και διάρροια









Υπογλυκαιμία δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη και με 85 γραμμάρια μετφορμίνης,αν και γαλακτική οξέωση έχει βρεθεί σε υψηλές δόσεις του φαρμάκου.
Η γαλακτική οξέωση είναι η σημαντικότερη επιπλοκή της λήψης μετφορμίνης, ωστόσο είναι σπάνια  9 περιπτώσεις ανά 100.000 










Ολοι σήμερα μιλάνε για ποιότητα ζωής. 

Ομως η ζωή ξεκινά και τελειώνει στην καρδιά μας, την οποία πολύ λίγο την προσέχουμε, κι ας μας υπενθυμίζει διαρκώς , διακριτικά την παρουσία της.












Η καρδιά μας που αντλει καθημερινά χιλιάδες λίτρα αίματος, και ζητάει μόνο 2 κουταλάκια του γλυκού αίμα για να εργασθεί φιλότιμα και υπάκουα. 
Κι εμείς, φορτωμένοι αρνητικές σκέψεις και οργή για τους πολιτικούς μας και την διαφθορά τους, την μαστιγώνουμε ανελέητα, μέχρι να μας δηλώσει ανεπάρκεια και τότε σηκώνουμε τα χέρια και προσπαθούμε, με μέσον, να βρούμε τον καλλίτερο γιατρό, να μας δώσει, μαζί με τα φάρμακα, και αφεση των παρανομιών  κυρίως διατροφικών μας.
Αν βρεθείτε στον προθάλαμο του ιατρείου ενος καρδιολόγου, θα δείτε πρόσωπα γεμάτα πόνο, απορία, οργή, στωϊκότητα, αλλά και χαμογελαστά, χαρούμενα, αποφασιστικά.

Εκπληκτός άκουσα ένα μεσήλικα να μου αναλύει πώς μπόρεσε να αυξήσει το κλάσμα εξώθησης, με μόνη τη σωστή δίαιτα και να αναστρέφει μια άσχημα κατάσταση, με σωστό φαγητό και ήπια , αεροβική ασκηση.

Ειναι αλήθεια οτι ακούς ενδιαφέρουσες ιστορίες στους προθαλάμους των ιατρείων.




Χαιρετε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΣΒΕΣΤΙΟ..ΝΕΡΟ..ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

        Εάν τα έντερα  μας είναι καθαρά και λειτουργούν κανονικά προλαμβάνονται πολλές σοβαρές παθήσεις. Νά γιατί πρέπει να φροντίσουμε να έ...