Τα τελομερή 
δημιουργούνται και διατηρούνται από το ένζυμο της τελομεράσηςτο λενε και ¨ένζυμο της αθανασίας¨ λόγω του ρόλου του στην κυτταρική γήρανση και στον καρκίνο.
Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή, επιβραδύνει, και είναι πιθανό και να αναστέλλει τη γήρανση των κυττάρων.
Πλήθος Επιστημονων, στο χώρο της μοριακής βιολογίας, ερευνούν για την ανεύρεση ουσιών που ενεργοποιούν την τελομεράση με σκοπό να αναστείλουν το γήρας. 
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες πιλοτικές έρευνες σε ανθρώπους,της πρώτης ουσίας που ενισχύει τη δράση της τελομεράσης. 
Οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα της μοριακής βιολογίας στο άμεσο μέλλον αναμένονται εντυπωσιακές. 







Αλλαγές στο τρόπο ζωής μας,αυξάνουν σημαντικά τη δράση της τελομεράσης και ενισχύουν τους διορθωτικούς μηχανισμούς στα ανθρώπινα κύτταρα. 
Μέχρι να έχουμε τα πρωτα καλά αποτελέσματα, προσέχουμε Πρώτον την Ομοκυστεΐνη μαςπου μας δείχνει το βαθμό του οξειδωτικού μας στρες, αγαπητη μου Ιφ. 



alt




Τρώμε φρέσκοκομμένα πορτοκάλια ημέρας,που αγοράζουμε απ τις λαϊκες, κι όχι ¨κερωμένα¨που έρχονται απ την Χιλή την Νοτια Αφρική κλπ.
Γνωρίζοντας πως ένα πορτοκάλι που τρώγαμε πριν 30 χρόνια, είχε ένα γραμμ.1000mg  Βιταμίνης, ενώ τα σημερινά,φρέσκα που λέγαμε, δεν έχουν παραπάνω απο 30 -60mg.
Περπατάμε κάθε μέρα, με γρήγορο βηματισμό, ακούγοντας μουσική .
Ακούγοντας εμβατήρια.





Μην κολλάτε στις αηδίες περί εθνικισμού και άλλων παρομοιων ανοησιών. Δεν είναι τυχαία η ύπαρξη των εμβατηρίων, σαν μουσικό είδος. 
Μην σας καταλαμβάνει ο αριστερίζων οίστρος.Αλλο οι όποιες πολιτικές πεποιθήσεις  κι άλλο οι ενδορφίνες που προκύπτουν απ ένα μαρς και γρήγορο περπάτημα .
Δεύτερον.
Την Υπεροξειδική Δισμουτάση (SOD), ένα πολύ ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο εσωτερικό των κυτττάρων μας. Στους πιο σύνθετους πολυκύτταρους οργανισμούς, όπως ο άνθρωποςη περίσσεια τελομεράσης δεν συνδέεται άμεσα με  την αθανασία του οργανισμού. 
Αντίθετα, την περίσσεια της τελομεράσης τη χρησιμοποιούντα καρκινικά κύτταρα ώστε να αναπαράγονται επ' άπειρον, σε βάρος του οργανισμού.
Ο καρκίνος δεν οφείλεται στην τελομεράση,τη χρησιμοποιεί όμως, μην υπακούοντας στα βιολογικά σήματα ,που δίνουν εντολές για παύση των ανεξέλεγκτων διαδικασιών αναπαραγωγής, καθώς περιέχεται, αλλοιωμένη ,πληροφορία στο γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων. 
Πρακτικά τώρα , 
Το Να Γερνούν Τα Κύτταρα μετά από κάποιο αριθμό διαιρέσεων και να καθίστανται βιολογικά ανενεργά, χάνοντας την προστασία του γενετικού τους υλικού από τα τελομερή , τα αποτρέπει από το να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, αποτρέπει δηλαδή την εμφάνιση καρκίνων,καθιστώντας συνήθως ανενεργά τα καρκινικά κύτταρα στα πρώτα κιόλας στάδια αναπαραγωγής των καρκινικών όγκων.
 Οι καρκίνοι που τελικά εκδηλώνονται, είναι εκείνοι που καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ασφαλιστική αυτή δικλείδα του οργανισμού,
τροποποιώντας κατάλληλα την πληροφορία του γενετικού υλικού τους. 


Αποτέλεσμα εικόνας για το ένζυμο της τελομεράσης


Κι ερχόμαστε τώρα στην ουσία του θέματός μας Στο ποιά είναι η υποβόσκουσα, η υφέρπουσα, η ύπουλη αιτία που καταστρέφει τα τελομερη, και προάγει την διαδικασία της καρκινογέννεσης .
Σε μακρές περιόδους τοξικού στρες,εδώ θα υπάρξει σίγουρα ένσταση για το, λεγόμενο ¨υγιές¨παρατεταμένο δημιουργικό στρες που μας κάνει παραγωγικούς,κάτω από ισορροπημένη ψυχολογία,παρατηρείταιεπιτάχυνση της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο, η οποία μετράται ως αποτέλεσμα φθοράς στα τελομερή.





alt


Τα τελομερή σ αυτούς που υποφέρουν από χρόνιο τοξικό στρες εμφανίζονται μικρότερα σε μήκος, άρα και με μικρότερη δυνατότητα αντίστασης στη φθορά που προκαλούν οι κυτταρικές διαιρέσεις καθώς η δράση της τελομεράσης εμφανίζεται κατά 50% μειωμένη. 40 χρόνια υπό την επίδραση τοξικού στρες συνεπάγονται τουλάχιστον 10 επιπλέον χρόνια γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και ένα διαφορετικό στρεςαυτό της αποτυχίας των παρατεταμένων διαιτητικών  προσεγγίσεων. 
Οπως τέλος αρνητική επίδραση στο μήκος των τελομερών και στη δράση της τελομεράσης έχει η εγκληματική συνήθεια του καπνισματοςκι αυτό δε λέγεται απλά απο συνήθεια .




alt


Οι τοξικές ουσίες του καπνού που καίγεται στους 400 βαθμούς Κελσίου και εισπνέεται,  καταστρέφουν ευθέως ανάλογα τα πολύτιμα τελομερή και αναστέλλουν την έκκριση τελομεράσης.
Το μειωμένο μήκος των τελομερών, στα υγιή κύτταρα,έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο, τα καρδιακά, το διαβήτη, την αρτηριοσκλήρυνση, την φοβερή πνευμονική ίνωση, την παχυσαρκία



alt


Απ όλα αυτά συμπεραίνομε πως πρέπει να είμαστε γενικώς ψύχραιμοι. Να περιορίσουμε το εν γένει άγχος   ας μην κοροϊδευομαστε πιστεύοντας οτι μέρος του ανήκει στην υποκατηγορία του δημιουργικού, να ζούμε το σήμερα, ελπίζοντας για το αύριο, και να ξεχάσουμε ο,τι κακό μας βρήκε στο παρελθόν.


Χαίρετε.




alt