Τα λευκοτριένια,έχουν την ιδιότητα του Ιανού .


 ¨Φλεγμονη¨.


Κι ας μαθουμε επιτελους, να μην κοβουμε τον πυρετο, οσο ειναι ακομα χαμηλος.Να μην σπευδουμε να παρουμε παυσιπονο στο παραμικρο πονο.Η Φλεγμονη ειναι σωτηρια.  

Το ανοσο σύστημα μας είναι υπεύθυνο για την αναγεννητική ικανότητα του εγκεφάλου Μετά Από Σοβαρό Τραυματισμό Του Εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης , παρατηρείται μια έντονη φλεγμονώδης Διαδικασία από τα κύτταρα του ανοσου συστήματος.

Αυτή Η Φλεγμονώδης Διεργασία εθεωρείτο  ανασταλτικός παράγοντας της αποκατάστασης του τραύματος,κι ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος κατέστειλε το ανοσο συστήμα,προφανώς για καλύτερα θερα-πευτικά αποτελέσματα.

Οπως ομως σε χιλιάδες παρομοιες.. λανθασμένες προσεγγίσεις,του ιατρικού κατεστημενου κι εδώ φαίνεται έχουμε πέσει έξω στους υπολογισμούς μας .

Η Φλεγμονώδης Αντίδραση, Μετά Από Τραυματισμό,όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας,αλλά είναι και απολύτως απαραίτητη,για την εκκίνηση της αναγεννητικής δραστηριότητας.

Το περίεργο της φύσης της φλεγμονής που λέγαμε παλιότερα 

 http://kosmaser.wordpress.com/2008/11/25/flegmones/


 
 
 
 
 
alt
 
 
 
 
 
 
 
Ως φαίνεται,ο εγκέφαλος ,σε κατώτερα θηλαστικά , με την ενεργοποίηση των ενήλικων βλαστικών κυττάρων του. Μπορεί να δημιουργήσει νέους νευρώνες, που αποκαθιστούν πλήρως το τραύμα. 
Μετά από αντίστοιχο τραυματισμό σε ποντίκια  αλλά και σε ανθρώπους σε περιπτώσεις ατυχημάτων,η φλεγμονώδης αντίδραση, που παρατηρείται ,συμβάλει στη δημιουργία ουλών, που εμποδίζουν τη δημιουργία νέων λειτουργικών νευρώνων.
Σχετικά πρωτόκολα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Science. 
Η δεξαμεθαζόνη,ένα κορτικοστεροϊδές, ανοσοκατασταλτικό, που χρησιμοποιείται ευρέως  για θεραπεία των φλεγμονών, αλλά και για την καταστολή του ανοσου, έδειξε ότι μετά από προκλητό τραυματισμό στον εγκέφαλο πειραματοζώων, τα βλαστικά κύτταρα δεν ενεργοποιήθηκαν  και δεν δημιουργήθηκαν νέοι νευρώνες για να αποκαταστήσουν τη ζημιά, αποδεικνύοντας.Την Αναγκαιότητα   Της Φλεγμονώδους Αντίδρασης Για Την Αναγεννητική Διαδικασία,πράγμα που δείχνει πως τα βλαστικά κύτταρα ενεργοποιούνται  Μόνο με τη Παρουσία Μιας Φλεγμονώδους Απόκρισης Εδώ έχουμε μιαν άλλη έκπληξη: 
τα κατα τα άλλα,φοβερά λευκοτριένια, Μπορεί να κάνουν ζημιά, αλλά κατω απο ωρισμένες συνθήκες, προσφέρουν την σωτηρία, μια και εμπλέκονται στη διαδικασία αναγέννησης .
 
 
 
 
 
 
 
 
alt
 
 
 
 
 
 
Ενας συγκεκριμένος τύπος λευκοτριενίων ο (LTC4)
 ενεργοποιησε και πάλι τα νευρικά βλαστικά κύτταρα και να τα οδηγήσε στην παραγωγή  ολοκαίνουργιων νευρώνων.
Φυσικά όλα τα παραπάνω έγιναν  σε πολυτιμα πειραματόζωα ποντίκια,  θηλαστικά που εξ' ορισμού η αναγεννητική τους ικανότητα,σε εγκεφαλικούς τραυματισμούς,είναι από περιορισμένη εως ανύπαρκτη .





alt
Πηγή : (Κυρίτσης και συνεργάτες, Science 2012, DOI 10.1126/science.1228773).