Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη



Η ΟΡΜΟΝΗ ΠΟΥ ΑΓΧΩΝΕΙ 


Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη




Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη


Τη λένε κορτιζόλη και είναι πολύ πιό επικίνδυνη απο την υψηλή χοληστερίνη.Ο εχθρός είναι ύπουλος και δυστυχώς θανατηφόρος... Σε αντίθεση με τη χοληστερίνη, το άγχος πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τους ακροβολιστές, ελεύθερους σκοπευτές.. βρίσκεται παντού και πουθενά. Και δεν αστειεύεται.Ο υπονομευτής της ψυχικής μας ισορροπίας δεν είναι άλλος από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.Η επικινδυνότητά της της ολοένα και μεγαλώνει, βγάζοντας την απειλή της χοληστερίνης και του ανεβασμένου ζαχάρου εκτός συναγωνισμού. 



Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη



Οι τελευταίες ιατρικές έρευνες καταλήγουν πως η κορτιζόλη ευθύνεται -τελικά- για τις περισσότερες απειλές κατά της ηρεμίας μας συμπεριλαμβανομένων... του διαβήτη, της βουλιμίας, της απώλειας μνήμης, της κατάθλιψης και του καρκίνου του προστάτη. Μακροχρόνια,  η κορτιζόλη μπορεί να αποβεί καταστροφική. Κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές καταστάσεις, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν πολλές ορμόνες, αρκετές από τις οποίες κάνουν το αίμα να επιτίθεται κατευθείαν στη μυϊκή μας μάζα. Στην κορτιζόλη έχει ανατεθεί η τροφοδότηση του αίματος με ανεβασμένη ποσότητα , δίνοντας παράλληλα και το σήμα για τη γλυκόζη και τα αμινοξέα να υπερχειλίσουν τους ιστούς και να ξεχυθούν στη κυκλοφορία. Οπως και με τις περισσότερες ουσίες που διαπερνούν τις κυτταρικές μας μεμβράνες, η κορτιζόλη έχει βάλει.. και τα δύο της χέρια στην καλή λειτουργία του σώματός μας ,κρατώντας το στην απαιτούμενη φόρμα. Στις καλές της μέρες, μάλιστα, χρησιμεύει ως βασικό συστατικό σε αρκετά φάρμακα. Και όλα χαίρουν άκρας υγείας, δεδομένου ότι μόλις διαφύγουμε τον κίνδυνο που μας προκαλεί άγχος τα επίπεδά της επιστρέφουν στην προ-αγχωτική τους βάση.Αν όμως αυτά παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από τον αναγκαίο χρόνο, ο πιστότερος σύμμαχος και προστάτης του σώματος μας μετατρέπεται σε αδυσώπητο εχθρό..κάτι σαν το..μάτι εκείνου που του έβγαλε ο..αδελφός του..


Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη





Για τους περισσότερους από εμάς, κάτι τέτοιο οφείλεται σε χρόνια κατασταση βλακώδους αναζήτησης του υποτιθέμενου δίκιου μας. Της δικαίωσής μας..Κάθε φορά που.. τρωγόμαστε με τα ρούχα μας, και με το σκυλί του γείτονά μας, που γαυγίζει ανυπόφορα ,ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την ορμονική αντίδρασή του στο στρες, που είναι  δώρο από την ίδια τη φύση για περιπτώσεις πραγματικής απειλής.  Κι αυτό γιατί το σώμα δεν αποθηκεύει την επι πλέον  ενέργεια που απελευθερώνεται, όποτε αυτό νιώθει ότι απειλείται, και κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό.Ετσι..Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Yale απεκάλυψε πως, άνθρωποι με ηυξημένη έκκριση κορτιζόλης,λόγω στρες, έτρωγαν περισσότερο από αυτούς με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Αν η κορτιζόλη διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο τέλος ενθαρρύνει το σώμα να αποθηκεύει όλο το λίπος αντί να το καίει. Κι όμως, η κορτιζόλη δεν μένει απλώς εκεί. Ενεργοποιεί ένα ένζυμο στην υπηρεσία της που μαγνητίζει όλο το λίπος αποκλειστικά και μόνο στην κοιλιακή χώρα...κι ας μην αναρωτιώμαστε γιατί οι περισσότεροι άνδρες πάνω απο 35, κυκλοφορούν..μ ένα σωσίβιο στη μέση τους... 



Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη


Διαβήτης: Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ποιο από τα δύο παρασέρνει το άλλο,Η Ινσουλίνη Και Η Κορτιζόλη ,πολύ συχνά πάνε σαν τους Χιώτες.Με Τον Καιρό τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, αποδεκατίζοντας τη διαχείριση της γλυκόζης, καθιστούν αδύνατη την αντίδραση του σώματος στην ινσουλίνη. Κι ένα παράδοξο.. το 64% των ανθρώπων που έχουν πληγεί με καταστροφικά γεγονότα στη ζωή τους ... είναι διαβητικοί χωρίς καν να το γνωρίζουν.Η πολλή κορτιζόλη μας χαζεύει. Αυξάνοντας.. τεχνητά τα επίπεδα κορτιζόλης σε 15 εθελοντές,αμερικανοί ερευνητές ( μια κι αυτοί μόνο ασχολουνται με ουσιαστικά πράγματα..) ανεκαλύψαν πωςσε 4 μέρες οι 14 από αυτούς είχαν προβλήματα απομνημόνευσης. Η μνήμη τους επανήλθε μόνο όταν τα επίπεδα κορτιζόλης επέστρεψαν στα επιτρεπτά όρια.  Το πιό σοβαρό ομως είναι πως η κορτιζόλη έρχεται ...αρωγός στον καρκίνο του προστάτη, και ενισχύει τη διόγκωσή του.Η μείωση του στρες δεν είναι κάτι που παίζεται στα δάχτυλα. Ειδικά όταν αυτό εξαρτάται από ένα διευθυντή που δεν εκτιμά να του υπενθυμίζουν πως η τυραννία έχει εκλείψει από ..την εποχή του Πεισίστρατου. Ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να το ελαττώσετε, τα επόμενα βήματα θα βοηθήσουν, αν όχι να χαμηλώσουν τα επίπεδά της, τότε σίγουρα να κατεβάσουν τις επιδράσεις της κορτιζόλης στο μίνιμουμ.Η επίθεση του άγχους καταπολεμάται με άφθονο άμυλο. 


Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη



Οσα άτομα, εκτεθειμένα σε στρεσαριστικές στιγμές , κατανάλωσαν φαγητά χαμηλά σε πρωτεΐνη αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, παρουσίασαν 14% χαμηλότερες ενδείξεις κορτιζόλης από αυτά που ακολούθησαν πρωτεϊνούχα δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Οι Υδατανθρακούχες Τροφές Αυξάνουν Την Παραγωγή Σεροτονίνης, ουσία που μειώνει την αίσθηση άγχους στο σώμα.Δυστυχώς.Η μεταμεσονύκτια ζώνη  σκοτώνει Έρευνα Του Πανεπιστημίου Του Chicago, έδειξε πως.. όσοι κοιμήθηκαν μόνο 4 ώρες, παρουσίασαν επίπεδα κορτιζόλης 37% υψηλότερα από αυτούς που κοιμήθηκαν σαν άνθρωποι για 8 γεμάτες ώρες. Οσοι έμειναν άυπνοι όλο το 24ωρο ανέβασαν την κορτιζόλη τους ψηλότερα κατά 45%.Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός. Όσοι Απολαμβάνουν Περισσότερο Σωστό Ύπνο Εκκρίνουν 65% Περισσότερη Ορμόνη Ανάπτυξης (Human Growth Hormone). Η ορμόνη HGH αποτρέπει την εξολόθρευση της μυϊκής μάζας από την κορτιζόλη.Στα κομβικά σημεία στρες της ζωής σας τα πορτοκάλια θα μπορούσαν να είχαν μειώσει αισθητά την κορτιζόλη που παρήγαγε ο οργανισμός σας. Το αλκοόλ και ο καφές αφυδατώνουν. 


Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη



Νομίζοντας πως το νερό στερεύει, το σώμα απειλούμενο χτυπάει συναγερμό κι αρχίζει να παράγει κορτιζόλη.Τα συμπεράσματα δικά σας.
Υ.Γ. Σκέπτομαι τί κορτιζόλη θα παρήγαγαν οι σημερινοί οδηγοί με τη φοβερή καταιγίδα που έπληξε την Αθήνα μας.


Αποτέλεσμα εικόνας για τη φοβερή καταιγίδα π