Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ…ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ..














Οταν ο Αλεξανδρινός ποιητής έγραφε την 
Ιθάκη του,όπου μεταξύ των άλλων έλεγε.

σ’ εμπορεία Φοινικικά,πολλά να πάς,και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά.

Σίγουρα δεν θα υποπτεύονταν τί περιειχαν αυτά τα ηδονικά μυρωδικά.Ουτε θα διεννοείτο,οτι  τα πανάκριβα αρώματα που σαγηνεύουν τίς κομψευόμενες και μη ,γυναίκες, παίρνουν τη μυρωδιά βανίλιας και από τις 
Φερομόνες του κάστορα.
Οι Τεχνολόγοι Τροφίμων Και Οι Αρωματοποιοί  Παρέκαμψαν τη μυρωδάτη ακριβή και ,πολύτιμη βανίλια, και στράφηκαν στο συμπαθές και αδιάφορο για μας τρωκτικό ως εναλλακτική λύση.

Ας κανουμε λίγη βιολογία στο περίνεο του κάστορα. Μέσα σε δύο θυλακες ,κρύβονται οι κιτρινωπές, κολλώδεις  αρωματικές φερομόνες του ζώου, που αποτελούνται από ένα μείγμα 24 διαφορετικών ουσιών. 
Ο κάστορας , όπως και τα σκυλιά χρησιμοποιεί αυτές τις εκκρίσεις μαζί με τα ούρα του, για να οριοθετήσει την επικράτειά του.
Αυτές οι φερομόνες του κάστορα θεωρούνται πολυτιμότεροι από το δέρμα ή το λάδι του μια και χρησιμοποιούνται ως στερεωτικά αρωμάτων    αλλά κι ως αρωματικά της βιομηχανίας τροφίμων.

Η επιστημονική ονομασία της αρωματικής ουσίας του τρωκτικού είναι καστόριο castoreum. 
Προσοχή άλλο το καστορέλαιο.
Αυτή λοιπον η φυσική βανίλια, έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων, ασφαλές για την υγεία, 
από την αμερικανική  Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και την Ένωση Παρασκευαστών Αρωμάτων και Εκχυλισμάτων 

Χρησιμοποιείται επίσης για να δώσει άρωμα φράουλας ή βατόμουρου σε τυποποιημένα τρόφιμα, χωρίς να αναγράφεται η ακριβής προέλευσή της,αφού δεν είναι υποχρεωτικό.

Πασίγνωστα ακριβά αρώματα και κολωνιες περιέχουν τις φερομόνες του κάστορα. 
Οι αρωματοποιοί τις χρησιμοποιούν, αφ ενός για να δημιουργήσουν μια σύνθεση με νότες από την αισθησιακή μυρωδιά του δερμάτινου ρούχου,αλλά και για να αρωματίσουν διάφορα τρόφιμα. 

Το μυστικό όπλο των αρωμάτων είναι η αφροδισιακή ιδιότητα που λέγεται ότι έχει η ζωώδης μυρωδιά της λιπαρής, κρεμώδους ουσίας του κάστορα.
Εκτός από τα αρώματα τη συναντάμε σε καλλυντικά και σαπούνια ως άρωμα ή σταθεροποιητική ουσία. 
Φυσικά ο κάστορας δεν είναι το μόνο ζώο που την πληρώνει ακριβά  για να φτιάχνουμε μυρουδιές που διαρκούν. 


Αποτέλεσμα εικόνας για μοσχογαλή¨(civet)

Υπάρχει και ένα είδος αγριόγατας η μοσχογαλή (civet), που παράγει ένα πανάκριβο λίπος στο έντερό της, που χρησιμοποιείται επίσης σαν σταθεροποιητικό σε ακριβά αρώματα,τα φθηνότερα χρησιμοποιούν χημικά σταθεροποιητικά, που είναι υποδεέστερα εμφανώς. 
Είναι αυτό που λέμε δεν διαρκεί το αρωμα,από το έντερό, αλλά και τα γεννητικά της όργανα. Ομως οι φερομόνες του κάστορα, χρησιμοποιούνται και Σε τρόφιμα




Σύμφωνα με την Huffingtonpost, οι εκκρίσεις του πρωκτού του κάστορα χρησιμοποιούνται σε καραμέλες, γλυκά πουτίγκες,και κάποια κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια θα τα βρείτε σαν παγωμένα γλυκίσματα,δεν τολμούν να τα πούν παγωτα, για να ενισχύσουν τη γεύση τους
Πολύ πιο πριν, στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Αμερικανοί αρωμάτιζαν με αυτές το ουίσκι τους.
Το κερασάκι στην όλη υπόθεση είναι οτι οι περίφημες αυτές φερομόνες υπάρχουν και Σε συμπληρώματα διατροφής.



Το διαφημίζουν ως εξαιρετική ουσία, που συλλέγεται από κάστορες του Καναδά, της Ευρώπης και της Σιβηρίας.  

Το καστόριο προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής που Ηρεμεί, Κατευνάζει Το Άγχος Και Την Ανησυχία Στον Ύπνο Και Θεραπεύει Την Επώδυνη Έμμηνο Ρύση Στις Γυναίκες.

Αν πάμε πίσω 2000 χρόνια.Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η εισπνοή των αναθυμιάσεων του καστόριου μπορούσε να προκαλέσει αποβολή, ενώ ο Παράκελσος το θεωρούσε φάρμακο για την επιληψία. 
Οι Άραβες γιατροί συνιστούσαν να ανακατεύεται με μύρο για τη θεραπεία της αμηνόρροιας. 
Μέχρι τον 18ο αιώνα το έκκριμα του κάστορα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του πονοκεφάλου, του πυρετού και της υστερίας.


Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

Αν τώρα θελήσουμε να δούμε την υπόθεση με λίγο πιό ευρεία αντίληψη ,σίγουρα γνωρίζουμε ότι οι κάστορες τρέφονται κατα κύριο λόγο, με τον εσωτερικό φλοιό της ιτιάς, ο οποίος περιέχει ικανές ποσότητες σαλικυλικού οξέος, που είναι συστατικό της ασπιρίνης, αυτού του όντως θαύματος του 20ου αιώνα.


Ο κάστορας , ένα περίεργο φιλότιμο, και πολύ χρήσιμο ως φαίνεται τρωκτικό, μας βοηθά να μυρίζουμε όμορφα, αλλα και να έχουμε περίτεχνα αρωματισμένα φαγητά και γλυκά.

Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα άρωμα να ρωτήσετε τον υπάλληλο,τί στερεωτικό χρησιμοποιεί ο οίκος που το λανσάρει. 
Αν σας πει κάτι απ τα παραπάνω, θα παρακαλούσα να με .....ενημερώσετε.



Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΘΥΜΩΝΕΙΣ..ΜΑΘΕ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΑΣ

  Θυμώνεις  Είναι φυσιολογικό. Είσαι άνθρωπος Μην αισθάνεσαι τύψεις που έχεις αληθινά συναισθήματα.  Ταυτόχρονα όμως, μην επαναπαύεσαι.  Τα ...