Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΙΑΒΗΤΗΣ











Ο διαβήτης, εάν αφεθεί χωρίς θεραπευτική αγωγή ή χωρίς έλεγχο,μπορεί να οδηγήσει σε:
Καρδιακή νόσο,Εγκεφαλικά επεισόδια,Τύφλωση  Ακρωτηριασμούς,Νεφρική ανεπάρκεια ή και  Στον θάνατο.
Ευτυχώς, η συνηθέστερη μορφή διαβήτη  μπορεί να προληφθεί ακόμα και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο. 
Στην πρόληψη μπορεί να βοηθήσει ακόμα και περιορισμένη απώλεια βάρους και μέτριου βαθμού εκγύμνασης, οπως και  συστηματικό βάδισμα.



alt 




Εάν έχετε ήδη διαβήτη, είτε ινσουλινο εξαρτώμενο , είτε όχι μπορείτε να τον διατηρήσετε υπό έλεγχο και να περιορίσετε  τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών με κατάλληλη  δίαιτα και συστηματικό περπάτημα όχι αποφάσεις της στιγμής, που ξεχνιούνται στη θέα μιας πίτσας.
Επίσης, οι πρόοδοι σε φαρμακοθεραπείες, ιατρικές συσκευές και σε επιλογές θεραπευτικών αγωγών διευκολύνουν τώρα τους πάσχοντες  περισσότερο από ποτέ να ζήσουν υγιέστερη ζωή με διαβήτη 
Ωστόσο, οι καλές αυτές ειδήσεις έχουν περιορισμένη αξία χωρίς την προσωπική  θέληση και πειθαρχημένη πρωτοβουλία των ατόμων να είναι υγιή.
Πολλά άτομα, όμως, δεν υποπτεύονται ότι έχουν διαβήτη και ακόμα περισσότερα  δεν  γνωρίζουν  ότι έχουν σοβαρό κίνδυνο να τον αναπτύξουν.
Με τη δική σας πρωτοβουλία και επιμονή και με τη βοήθεια του γιατρού σας,η δυνατότητα πρόληψης και ελέγχου του διαβήτη είναι σήμερα καλύτερη από ποτέ. 
Ο διαβητης ειναι μια  μεταβολικη ανωμαλια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη γλυκόζη την κύρια πηγή ενέργειας.

Για την κατανόηση του διαβήτη πρέπει να αρχίσουμε από την τροφή.
Ο οργανισμός μετατρέπει ένα μέρος της, κατά τη χώνευση, σε γλυκόζη.Η γλυκόζη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος απ' όπου εισέρχεται στα κύτταρα των ιστών του σώματος για την παραγωγή ενέργειας.
Τα κύτταρα για τη ρύθμιση της εισόδου της γλυκόζης σ' αυτά 
χρειάζονται τη βοήθεια της ινσουλίνης,
ορμόνης παραγόμενης και εκκρινόμενης από το πάγκρεας.τη νύχτα,όταν κοιμάστε, το πάγκρεας εκκρίνει συνεχώς λίγη ινσουλίνη.
Όταν είναι ανάγκη, όπως μετά από φαγητό, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να ανταποκριθεί στη ζήτηση για να επιτρέψει την είσοδο στα κύτταρα περίσσειας γλυκόζης από το αίμα,προερχόμενης από τη χώνευση της τροφής. 
Εάν έχετε περισσότερη γλυκόζη από όσο χρειάζεστε, ο οργανισμός
μπορεί να αφαιρέσει 
την περίσσεια από το αίμα 
και να την αποθηκεύσει 
στο ήπαρ και στους μυς 
ή να τη μετατρέψει σε λίπος.
Όταν το καύσιμο δεν επαρκεί, ο οργανισμός μπορεί να ελευθερώσει αυτή την αποθηκευμένη πηγή ενέργειας στο αίμα, και η ινσουλίνη θα βοηθήσει αυτή να μεταφερθεί στα κύτταρα. 
Εάν έχετε διαβήτη, όλη αυτή η διεργασία  διαταράσσεται
Αντί να εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος, 
η περίσσεια γλυκόζης συσσωρεύεται στο αίμα και μέρος της μπορεί τελικώς να εκκρίνεται στα ούρα.
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το πάγκρεας δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη, όταν τα κύτταρά σας παρουσιάζουν αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης ή, συνηθέστερα, όταν συμβούν και τα δύο προβλήματα.
Σήμερα σε όλο τον κόσμο περισσότερα από :
194 εκατομμύρια άνθρωποι 
πάσχουν από διαβήτη . Στη χώρα μας υπολογίζονται στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή περί το ένα εκατομμύριο.





alt




Μέχρι το 2025 ο αριθμός των ασθενών-σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη-θα προσεγγίζει τα 330 εκατομμύρια.Τουλάχιστον οι μισοί από τους διαβητικούς αγνοούν ότι νοσούν.
Σε κάποιες μη ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστότων αδιάγνωστων ασθενών αγγίζει το 80%.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας,στις ανεπτυγμένες χώρες ο διαβήτης είναι το τέταρτο κατά σειρά συχνότητας αίτιο θανάτου.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν χτυπημένοι από το νόσημα, δηλαδή,έξι άνθρωποι χάνουν τη μάχη με τον θάνατο κάθε λεπτό εξαιτίας του διαβήτη.
Αναμένεται έως το 2025 να διπλασιασθεί ο αριθμός των διαβητικών στην Αφρική,την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ασία.
Οι πάσχοντες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο, συγκριτικά με όσους δεν έχουν διαβήτη.ΟΙ διαβητικοί έχουν 15 έως 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό του κάτω άκρου τους, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό,ενώ συχνότατα τυφλώνονται ή εμφανίζουν  νεφρική ανεπάρκεια..

Οι τρεις συνηθέστεροι τύποι διαβήτη είναι οι εξής: 
Τύπος 1: Προσβάλλει 5% έως 10% του συνόλου των διαβητικών των HΠA, Μιλάμε για την Αμερική, διότι, δυστυχώς,μόνο απο εκεί μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και χαρακτηρίζεται έτσι όταν το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή μηδενική ποσότητα ινσουλίνης.
Είναι αυτοάνοση ασθένεια - το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το πάγκρεας και καταστρέφει τα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη, όμως δεν είναι σαφές για ποιο λόγο.Πιστεύεται ότι συμβάλλουν γενετικοί και διαιτητικοί παράγοντες και έκθεση σε μερικούς ιούς. Αν και η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οιαδήποτε ηλικία, ο τύπος αυτός είναι συνηθέστερος στα παιδιά και στους νέους.
Σημάδια και συμπτώματα, όπως αυξημένη  δίψα και ούρηση,πείνααπώλεια βάρουςθολή όρασηκαι κόπωση έπονται κάποιας νόσου και συνήθως εμφανίζονται εντός εβδομάδων.
Σε μερικές περιπτώσεις τα κύτταρα βήτα μπορούν να καταστραφούν σε μερικά χρόνια πριν διαπιστωθεί η ασθένεια.
Τύπος ΙΙ
Προσβάλλει περίπου το 90% ως το 95% των διαβητικών.Προκαλείται από συνδυασμούς προβλημάτων.Τα κύτταρα αναπτύσσουν  αντίσταση στην ινσουλίνη και το πάγκρεας  δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη   για να αντισταθμίσει την αντίσταση.
Ο σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου είναι το μεγάλο βάρος και ηκαθιστική ζωή.Άλλος είναι το μεταβολικό σύνδρομο,συνδυασμός περίσσιου βάρους γύρω από τη μέση, χαμηλής τιμής λιποπρωτεΐνης HDL καλής χοληστερόλης,
υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων και υψηλή πίεση αίματος,καθώς και μεγαλύτερη  ηλικία - μετά τα 40 - αν και παιδιά και νέοι εκδηλώνουν αυτόν τον τύπο διαβήτη.


Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το φύλο, τη φυλή,το οικογενειακό ιστορικό και την καθιστική ζωή.Δεν είναι γνωστό, γιατί ο τύπος 2 είναι συχνότερος στις γυναίκες, στους Αμερικανούς Ινδιάνους, Ασιάτες Ινδιάνους, στους ισπανικής καταγωγήςκαι στους μαύρους παρά στους λευκούς.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, πολλά από τα συμπτώματα του τύπου 2 είναι τα ίδια με αυτά του τύπου 1. Ωστόσο, συχνά δεν εκδηλώνονται συμπτώματαή είναι τόσο ήπια ώστε η ασθένεια δεν διαπιστώνεται παρά αφού έχει προκαλέσει βλάβες στην καρδιά,στα αιμοφόρα αγγεία, στα μάτια ή στα νεφρά.
Διαβήτης κυοφορίας:
Μεταξύ 2% μέχρι 8% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν διαβήτη εγκυμοσύνης.
Αν και η κατάσταση αυτή εξαφανίζεται λίγο μετά τον τοκετό,μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 40% των γυναικών με ιστορικό διαβήτη κυοφορίας τελικώς αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2.Σπανίως μπορεί να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 1 κατά την εγκυμοσύνη.
Ανεξαρτήτως αν αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αλλάξετε τρόπο ζωήςγια να προλάβετε ή να ελέγξετε τον διαβήτη,ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η επίμονη δική σας προσπάθεια. 

Χαιρετε.



alt