Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

ΕΙΜΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ..ΤΙ ΚΑΝΩ

  








Καβάλα: Θετικός στον κορονοϊό ένας 26χρονος - KAVALA POST




Και να που ξαφνικα χασαμε τον μπουσουλα. 

Εκατονταδες τα κρουσματα. Λεει ο Νικητας :

Συναντήθηκα με ένα φίλο προ 4 ημερών, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό την επόμενη ημέρα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα, αλλά έκανα σήμερα τη μοριακή εξέταση και βρέθηκα αρνητικός. Μπορώ να ησυχάσω;

Λογικο το ερωτημα. 

Ατυχως ομως Νικητα δεν μπορεις..

Σ αυτους  χωρίς συμπτώματα και ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες έπειτα από επαφή με κρούσμα, η μοριακή εξέταση μπορεί να είναι αρνητική, ενδέχεται όμως τα άτομα αυτά να νοσήσουν αργότερα.

 



Είμαι αλλεργικός και έχω δύσπνοια. Είναι το άσθμα μου ή είναι ...



Σε ποιους πρέπει να γίνονται εξετάσεις;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εξετάσεις για  COVID-19 πρέπει να γίνονται κατά προτεραιότητα :

Σε οσους εχουν πυρετό και βήχα ή δύσπνοια, και ετυχε να βρισκονται πολλοι μαζι και να...περνουν καλα. 

Οι εξετάσεις που διαθέτουμε για τη διάγνωση του ιού ειναι:

• Ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού με μοριακή μέθοδο.

• Ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού με κλασική ορολογική μέθοδο,και

Ταχέα διαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό ή τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού, τα οποία όμως δεν διαθέτουν την αξιοπιστία των παραπάνω μεθόδων. 

 


Δύσπνοια : Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό



Απ ολες αυτες, η μοριακή αποτελεί την πιο έγκυρη  για τη διάγνωση του  κορωνοϊού και είναι γνωστή ως PCR πραγματικού χρόνου.

Γίνεται λήψη υγρού από τη μύτη ή τον φάρυγγα με στειλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα.

Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού.

Από τη στιγμή που σε ένα δείγμα ξεκινά η διαδικασία της εξέτασης, απαιτούνται περίπου 3 ώρες για την ολοκλήρωσή της. Είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος που διαθέτουμε  για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού. 

Ομως,όπως και κάθε εξέταση, έχει αδυναμίες. Για παράδειγμα, η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα, που έχουν ωστόσο μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες.

Επιπλέον, οι μοριακές εξετάσεις μάς δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τώρα, αλλά δεν μπορούν να μας δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν. Αν, για παράδειγμα, κάποιος είχε βήχα και πυρετό από τον κορωνοϊό πριν από δύο εβδομάδες, μπορεί η μοριακή εξέτασή του να είναι αρνητική.

 


Τεστ Ανίχνευσης Κορονοϊού COVID-19 IgG/IgM | Medical.gr



Υπαρχουν τωρα και οι ορολογικές εξετάσεις,με τις οποιες  ανιχνευονται τα IgM και  IgG  αντισώματα 

Δηλαδη ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του  κορωνοϊού στο αίμα ενός ατόμου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού.

Τα κυριότερα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι των μικροβίων είναι δύο ειδών: Ig G  και IgM

Tα IgM αντισώματα παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες.

Τα IgG αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για αρκετά χρόνια.

Οποιος περάσει λοίμωξη από τον κορωνοϊό και βρεθει θετικός για αντισώματα, σημαίνει ότι έχει ανοσία κατι που ομως δεν τον προστατευει πληρως από τον ιό, και μπορει να ξανανοσησει , ισως ελαφρυτερα.





Δύσπνοια και Κορωνοϊός: Πότε εμφανίζεται – Ποια τα συμπτώματα



Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό αφήνει ανοσία, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν γνωρίζουμε, όμως, για πόσο χρονικο διαστημα διατηρείται αυτη η ανοσία.

Μπορούμε με τις ορολογικές εξετάσεις να διαπιστώσουμε αν ένα άτομο που εκδηλώνει τώρα βήχα και πυρετό έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό;

H παρουσία θετικών IgM αντισωμάτων, χωρίς την παρουσία IgG αντισωμάτων τις πρώτες ημέρες από την έναρξη πυρετού και βήχα, μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα οφείλονται στον ιό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Εάν το τεστ γίνει τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να είναι αρνητικό, διότι ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να δημιουργησει αντισώματα

Γρήγορα τεστ είναι αυτα που δίνουν αποτέλεσμα γρήγορα σε 5 μέχρι 30 λεπτά της ώρας, που ομως  δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο αριθμό δειγμάτων.

Θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα από τα γρήγορα τεστ. Βασίζονται σε μοριακή μέθοδο, που διαφέρει όμως από τις κλασικές μοριακές που προαναφέρθηκαν.

Γίνονται σε δείγματα που λαμβάνονται από τη μύτη και το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα σε 15 λεπτά.

Το μειονέκτημά τους είναι ότι με αυτά μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο περιορισμένος αριθμός δειγμάτων κάθε μέρα..


Με τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου ανιχνεύονται μόρια στην επιφάνεια του ιού. Γίνονται σε δείγματα κυρίως από τη μύτη και μοιάζουν με τα κατ’ οίκον τεστ.... εγκυμοσύνης.

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου είναι πιθανόν να έχουν μικρή ευαισθησία, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις να είναι αρνητικά σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Γρήγορα ορολογικά τεστ: Ανιχνεύουν αντισώματα στο αίμα ή τον ορό του αίματος ασθενών. Μοιάζουν κι αυτά με τα κατ’ οίκον τεστ εγκυμοσύνης, γίνονται για κάθε άτομο ξεχωριστά και απαιτούν 5-10 λεπτά για να βγει το αποτέλεσμα.

Κάποια εξ αυτών διαχωρίζουν και τα δύο είδη αντισωμάτων, δηλαδή τα IgG και τα IgM, ενώ κάποια άλλα όχι

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η μοριακή μέθοδος και αυτή πρέπει να γινεται  για τη διάγνωση. 

Μακαρι να αποφυγουμε ολα τα παραπανω , πριν αρρωστησουμε.  

Μαθαινουμε να αυτοπεριοριζομαστε, τουλαχιστον μεχρι να εχουμε τον ελεγχο του κορονοϊου. 

Μεχρι τοτε ξερετε...













 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

  Ισως την ακουσετε σαν  ξηρό οργασμό.  Ειναι η  παλίνδρομη εκσπερμάτιση, μια κατάσταση κατά την οποία το σπέρμα,  αντί να απελευθερωθεί, τα...