Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

ΤΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ..ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Posted on  

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδοθηλιο

 

 




Το ενδοθηλιο συνιστά το μεγαλύτερο, στο σύνολό του, όργανο του ανθρώπινου σώματος .

Αποτελείται από στρώμα κυττάρων  διατεταγμένων σε μια συνεχή στιβάδα που επικαλύπτει εσωτερικά όλα μας τα αγγεία 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδοθηλιο

 

 

 

Σε άτομο 70 κιλών, έχει επιφάνεια όσο 6 γήπεδα τένις, το δε βάρος του, ανέρχεται σε 1800 γραμμάρια ,και το αποτελούν μερικά απο τα 60 συνολικά  τρισεκατομμύρια κύτταρα. 

Το 1980 διαπιστωθηκε απο τους  Zawadzki -Furchgott  ότι  το αγγειακό ενδοθήλιο, είναι ένα καθοριστικής σημασίας για τον οργανισμό  αυτοδύναμο ενδοκρινικό όργανο, με σημαντικό ενεργό ρόλο, στην ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ρύθμιση του ¨αγγειακού τόνου¨

 

 

Η ρύθμιση του ¨αγγειακού τόνου¨. Είναι η σημαντικότερη από τις λειτουργίες του ενδοθηλίου, αλλά  και ο Έλεγχος της  αιμόστασης  και φλεγμονής. Η Ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας , και παραλληλα  μεταφορά λιπιδιων, πρωτεΐνων, ινσουλίνης, ανοσοσφαιρινων, και λειτουργίας κατεχολαμινών, 

και αγγειοτενσίνης Ι.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ω-3 λιπαρά οξέα.

 

 

Η ενδοθηλίνη-1  είναι το ισχυρότερο  αγγειο-συσπαστικό πεπτίδιο του ανθρώπινου οργανισμού.

 

 

 

7ba96-walking

 

 

Η θρομβοξάνη παράγεται στα λεία μυϊκά κύτταρα  και στα αιμοπετάλια. Προκαλεί άμεση  αγγειοσύσπαση  αλλά και έμμεση μέσω αύξησης του οξειδωτικού stress .

Η αγγειοτενσίνη-ΙΙ  είναι προϊόν της διέγερσης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης και επιδρά στα λεία μυϊκά κύτταρα των αγγείων 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδοθηλιο

 

 

Δυσλειτουργία του ενδοθηλίου ειναι η παθολογικά τροποποιημένη ενδοθηλιακή λειτουργία  αποτέλεσμα επιβαρύνσεων μεταβολικών,   δυσλιπιδαιμίας καπνισματος υπέρτασης ή φλεγμονώδους ενεργοποίησης του.

 

 

Οι κυριότερες παθολογικές καταστάσεις που συνδυάζονται με δυσλειτουργία του ενδοθηλίου  είναι οι εξής:

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδοθηλιο

 

Διαβήτης.Κάπνισμα .Καθιστική Ζωή.Εμμηνό-παυση. ηλικία.επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.και  

υπερ-ομοκυστεϊ-ναιμία. Υπερταση.Υπερλιπιδαιμία.Στεφανιαία νόσος. Καρδιακή ανεπαρκεια.

 




 

Η διατήρηση φυσιολογικής της ενδοθηλιακής λειτουργίας ή η βελτίωση της στους ασθενείς, καθώς και στα άτομα εκείνα που παρουσιάζουν τους ανωτέρω  παράγοντες κινδύνου, αποτελεί μείζονα στόχο για την αποτροπή της εξέλιξης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ω-3 λιπαρά οξέα.

 

 

Εννοειται οτι η πρόληψη ειναι και εδώ εκ των ουκ άνευ.Απο την παιδική ηλικία, εφ οσον έχουμε την γνωση, τη θέληση, και την ευχέρεια, χορηγούμε τα Ω3 λιπαρα οξέα μακράς αλυσσίδας,που προετοιμάζουν κατα τον καλύτερο τροπο το ενδοθήλιο για την τριτη ηλικία.

Μετα μια ορθολογιστικά τροποποιημένη διατροφή, με σωστή άσκηση, και αποφυγή καπνισματος, διατηρεί ένα ανεκτό επίπεδο υγείας για πολλά χρόνια.

Χαιρετε

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...