Μια φετα καρπούζι μας δινει
2 γραμμάρια νατρίου,
11 γραμμάρια υδατάνθρακα μαζι με
9 γρ. ζάχαρη και 1 γραμμάριο ινών.
Το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.
Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.
Εξ αλλου προφυλασσει απο Άσθμα, αφου ο κίνδυνος για την ανάπτυξη του είναι χαμηλότερος σ αυτους που καταναλώνουν βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και στο καρπουζι.
Υπερταση .
Στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension διαβαζουμε ότι συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την υπερταση σε παχύσαρκους μεσήλικες ,ενήλικες με υπέρταση στο στάδιο-1. Βελτιώνουν γενικα την λειτουργία των αρτηριών.
Οπως και μια διατροφή που περιλαμβανει λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Καρκίνος.
Ως πηγή της βιταμίνης C, το καρπούζι βοηθα στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών .
Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.
Το καρπούζι απαρτίζεται από 92% νερό και ειναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ενώ αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α, που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος , που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα.
Η βιταμίνη Α είναι αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, οπως και εκείνων του δέρματος και των μαλλιών,αλλα και για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου. Μαθετε να τρωτε το καρπουζι σαν...σαλατα μαζι με καθε φαγητο σας.
Θα εκπλαγειτε.
Και μια πολυτιμη χρηστικη πληροφορια. Οταν διαλεγετε ενα καρπουζι, παντα να επιλεγετε αυτο που στο κατω μερος του ειναι...κιτρινισμενο.
Δειχνει οτι εχει κοπει ωριμο. Ακριβως οπως δειχνει η φωτογραφια.
Χαιρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου