Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ..

 







Η μετάλλαξη τύπου Δ  άλλαξε εντελώς το τοπίο της πανδημίας,  λόγω της  υψηλής μεταδοτικότητας, μεταξύ ανεμβολίαστων ατόμων,  ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δρ. William Schaffner Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ. 







Τα κύρια σημεία της συνέντευξης συνόψισαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη, Μαρία Γαβριατοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου  Θάνος Δημόπουλος 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Schaffner ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνει κάποιος ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. 

Για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές.

Στην περίπτωση κοινωνικών επαφών ο οποιοσδήποτε θα πρέπει αν αναλογίζεται το ρίσκο της νόσησης.   

Να λαμβάνεται υπόψη εάν η επαφή θα είναι με εμβολιασμένα άτομα καθώς και το είδος της επαφής με αποφυγή του συγχρωτισμού. 









Οι συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις, συνεστιάσεις θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ οι περιορισμένου τύπου κοινωνικές επαφές με λίγα άτομα, τα οποία είναι εμβολισμένα φαίνεται ότι είναι ασφαλείς. 












Στην περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο τρεις έως πέντε μέρες μετά την έκθεση, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικός, και αυτό ισχύει τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους. 

Δυστυχώς, από μελέτες φαίνεται ότι στην περίπτωση της μετάλλαξης τύπου Δ  τα εμβολιασμένα άτομα έχουν τα ίδια ποσοστά ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου στο ρινο φαρυγγικό επίχρισμα με  μη εμβολιασμένους.

Επομένως μπορούν και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, παρότι φαίνεται ότι μεταδίδουν τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα ανεμβολίαστα άτομα. 


Για το λόγο αυτό το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης λοιμώξεων συστήνει τη χρήση μάσκας και από εμβολιασμένα άτομα σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να ελαττωθεί η μετάδοση όσο το δυνατόν περισσότερο. 


Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Καθηγητής Schaffner επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια εμπόλεμη κατάσταση παγκοσμίως και ότι η νίκη στης μάχη έναντι του κορονοϊού δε μπορεί να στηριχτεί μόνο σε εθελοντές. 









https://www.insider.gr/ygeia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΡΧΙΣΤΕ Ν ΑΝΕΒΑΙΝΕΤΕ ΣΚΑΛΕΣ

  Καντε το ετσι σαν ασκηση. Παρτε τις σκαλες αντι τις κυλιομενες στο Μετρο. Οι άνθρωποι που ανεβαίνουν σκάλες έχουν 24% μειωμένο κίνδυνο να ...