Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΓΚΡΕΑΣ..ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ..ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ

 








7 συμπτώματα που είναι εύκολο να αγνοηθούν

1. Πεπτικά προβλήματα

Καποια ανεξήγητα πεπτικά προβλήματα μπορεί να δειχνουν  προβλημα στο παγκρεας. 

Κακή όρεξη, δυσπεψία  ναυτία είναι κοινά σε άτομα με καρκίνο . Μερικά ή όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν ένας όγκος  πιέζει το στομάχι ή το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. 

Συμπτώματα μπορεί επίσης να συμβούν λόγω απόφραξης του παγκρεατικού πόρου 

Μπορεί να εμφανισθουν σκούρα ούρα και χλωμά κόπρανα απ την υπερβολική χολερυθρίνη 

Ο καρκίνος  μπορεί να εμποδίσει τα  ένζυμα να φτάσουν στα έντερα και να διασπάσουν το λίπος, κάνοντας τα κόπρανα να φαίνονται πιο λιπαρά

2. Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου . Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος συχνά δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους και να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. 








Η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα για την απώλεια βάρους.

Το πάγκρεας έχει δύο κύριες λειτουργίες: 

Μια εξωκρινή λειτουργία που βοηθά στην πέψη των τροφών και

Μια ενδοκρινή  που ρυθμίζει το ζάχαρο  Ακόμα κι αν οι ασθενείς συνεχίζουν να τρώνε και να αφομοιώνουν τα τρόφιμα κανονικά, ο καρκίνος του παγκρέατος απελευθερώνει ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος που διασπούν τους μυς και το λίπος , με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν βάρος και μυϊκή μάζα, καθώς και να αισθάνονται κόπωση.


καρκίνος του παγκρέατος



3. Ίκτερος

Ο ίκτερος είναι ένα άλλο σύμπτωμα που έχει ο καρκίνος του παγκρέατος και συνήθως υποτιμάται. 

Έτσι μπορεί να έχετε έναν σχετικά μικρό όγκο στο άκρο του παγκρέατος, κοντά στο άνοιγμα προς τον δωδεκαδάκτυλο, που μπορεί να προκαλέσει ίκτερο. Σ αυτή την περίπτωση ο ίκτερος είναι πρώιμο σημάδι διότι τυχαίνει ο όγκος να επηρεάζει τον χοληδόχο πόρο. 

Αλλά όσο πιο μακριά από εκεί σχηματιστεί ο όγκος πάντα πάνω στο πάγκρεας μπορεί να μεγαλώνει και να εξαπλωθεί χωρίς να εντοπιστεί εγκαίρως.

4. Αιφνίδια διάγνωση διαβήτη

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παγκρέατος. 

Ο μακροχρόνιος διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος 

Προκαλεί  αύξηση του κινδύνου από 1,5 έως 2 φορές. 150-200% Τα άτομα με διαβήτη για περισσότερα από πέντε χρόνια μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. 

Αλλά εκείνοι με  εμφάνιση διαβήτη μετά τα  50  έχουν σχεδόν 1% πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος μέσα σε τρία χρόνια μετά τη διάγνωση του διαβήτη. 

Σ αυτήν την περίπτωση, ο όγκος του παγκρέατος προκάλεσε τον διαβήτη.

Ποια είναι όμως η σχέση του διαβήτη με τον καρκίνο του παγκρέατος;

Θεωρείται ότι ο καρκίνος  μπορεί να κάνει τα κύτταρα του σώματος να γίνουν ανθεκτικά στην ινσουλίνη

Σε άλλες καταστάσεις ανθεκτικές στην ινσουλίνη όπως η παχυσαρκία, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη  παράγουν περισσότερη  για να υπερνικήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Όμως ο καρκίνος  φαίνεται να εμποδίζει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη να ανταποκρίνονται επαρκώς σ αυτήν την αντίσταση . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη διαβήτη. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που οι νευρο-ενδοκρινείς όγκοι  προκύπτουν απ τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ορμόνες, ο διαβήτης δεν είναι ούτε σύμπτωμα ούτε παράγοντας κινδύνου για τα PNET

Τόσο ο διαβήτης όσο και ο καρκίνος του παγκρέατος μπορούν παρουσιάζουν ασαφή συμπτώματα που μπορούν να απορριφθούν από γιατρούς και ασθενείς ενώ και τα δύο μπορούν να είναι πολύ πιο διαχειρίσιμα εάν διαγνωστούν έγκαιρα και με ακρίβεια.




καρκίνος του παγκρέατος



5. Πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρκίνου του παγκρέατος. Σχεδόν 7 στα 10 άτομα με καρκίνο  πηγαίνουν στο νοσοκομείο με πόνο σε εκείνο το σημείο. 

Τον περιγράφουν ως έναν θαμπό πόνο που είναι σαν να έχει ένα βάρος μέσα σου. Μπορεί να ξεκινήσει από την περιοχή του στομάχου και να εξαπλωθεί πίσω στην πλάτη. 

Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουν και μειώνεται όταν κάθονται. Μπορεί να είναι χειρότερος μετά τα γεύματα.





Υπάρχουν πολύ λίγα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του παγκρέατος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση στα αρχικά του στάδια. 

Εάν ένας όγκος βρίσκεται στο κυρίως σώμα ή στην ουρά του παγκρέατος, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ αργότερα .

Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος μπορεί να μεγαλώσει, προτού εμφανισθει πόνος ή ενόχληση στην κοιλιά ή στην πλάτη

Εάν κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράφονται εμφανιστεί και επιμείνει για περισσότερο από μία εβδομάδα, βλεπουμε έναν γιατρό.





6. Κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται στενά με τον καρκίνο του παγκρέατος. 

Είναι ο μοναδικός γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας 

Το 20-30% των περιπτώσεων εξωκρινούς καρκίνου του παγκρέατος που ειναι το πιο κοινό είδος  αποδίδεται στο κάπνισμα . 

Τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή μπορεί να κάνει τη διαφορά αμέσως

Ειδικά για άτομα που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου οπως οικογενειακό ιστορικό, μακροχρόνιο διαβήτη κ.α. είναι σημαντικό να σταματήσουν το κάπνισμα  

Άλλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, ειναι  η  υγιεινή διατροφή και το καθημερινο περπατημα Αυτα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου  κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.






7. Το να είσαι παχύσαρκος ή υπέρβαρος

Με την πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος και  μαστού να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατά τη διάγνωση, η αποκάλυψη πιθανών θεραπευτικών στόχων στους μηχανισμούς που συνδέουν την παχυσαρκία με κακές προγνώσεις καρκίνου είναι το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση της νόσου

Το να είσαι υπέρβαρος - παχύσαρκος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος. Τα παχύσαρκα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 ή περισσότερο έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο παγκρεας. 

Η αύξηση βάρους ως ενήλικας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ειδικά το υπερβολικό βάρος γύρω από την μέση μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου ακόμη και σε άτομα που δεν είναι  υπέρβαρα.






ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...