Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ENΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ..

 







Ερωτηση φοβισμενου , ειρηνικου αφελους :

Ξαφνικα καούρες μέχρι διαταραχές ύπνου μπορεί να υποκρύπτουν προβληματικη λειτουργία του εντέρου και εν προκειμενω τι κανω..

Σημειο  αμφιλεγομενο της συνολικής κατάστασης της υγείας μας αποτελεί η λειτουργία του εντέρου. Ενα υγιές έντερο αποτελεί σύμμαχο του ανοσου συστήματος ,καρδιάς,διάθεσης και εν γένει της ψυχικής υγείας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το στρες ο ανεπαρκής ύπνος, η κατανάλωση  επεξεργασμένων  τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, καθώς και η παραλογη λήψη  αντιβίωσης μπορούν να διαταράξουν τη σύνθεση του εντερικού   μικροβιωματος   

https://kosmaser.wordpress.com/2012/10/04/






Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει πτυχές της υγείας μας, όπως καρδιά ανοσοποιητικό , λειτουργία του εγκεφάλου,  διαδικασία πέψης δέρμα  βάρος,  επίπεδα ορμονών, καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικές ουσίες.







Υπαρχουν  σημάδια συνήθειες που  μαρτυρούν πως χρειάζεται να φροντίσουμε την υγεία του εντέρου.

Στομαχικές διαταραχές: 

Φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και καούρα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κακής λειτουργίας του εντέρου.

Κακή διατροφή: 

Μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφες σκουπιδια μπορεί να μειώσει την ποσότητα των καλών βακτηριδιων  στο έντερο . Αυτή η ανισορροπία  προκαλει αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη, η οποία συνηθως βλάπτει ακόμη περισσότερο το έντερο.

Εξευγενισμένα σακχάρα, οπως σιροπιού καλαμποκιού και φρουκτόζης, έχουν συνδεθεί με φλεγμονή στον οργανισμό.

Ακούσια απωλεια βάρους δίχως  αλλαγές στη διατροφή ή τη σωματική άσκηση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μη σωστής λειτουργίας του εντέρου η οποία  επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και να αποθηκεύει λίπος.

Η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε υπερανάπτυξη μικροβίων του εντέρου, ενώ η αύξηση βάρους ενδέχεται να οφείλεται σε αντίσταση στην ινσουλίνη ή στην επιθυμία υπερβολικής κατανάλωσης τροφής λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών ουσιών.

Διαταραχές ύπνου ή διαρκής κόπωση

Η κακή λειτουργία του εντέρου  συμβάλει στην εκδήλωση διαταραχών ύπνου που συνακόλουθα οδηγούν σε χρόνια κόπωση. 

Η σεροτονίνη, ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο, παράγεται κυρίως στο έντερο, εξ ου και εάν η λειτουργία του είναι διαταραγμένη μπορεί να επηρεαστεί και ο ύπνος σας.

Ερεθισμοί του δέρματος: 

Οι δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα μπορεί να σχετίζονται με ένα μη υγιές έντερο. 

Η φλεγμονή στο έντερο που προκαλείται από κακή διατροφή ή τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσει διαρροή ορισμένων πρωτεϊνών στον οργανισμό, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να πυροδοτήσει ερεθισμούς στο δέρμα.

Δυσανεξία σε τρόφιμα: 

Δυσκολία πέψης ορισμένων τροφίμων οχι τροφική αλλεργία, η οποία προκαλείται από αντίδραση του ανοσου συστήματος σε ορισμένα τρόφιμα.

Η δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία βακτηριδιων στο έντερο, γεγονός που  επιφέρει δυσκολία στην πέψη των τροφίμων αυτών και  φούσκωμα, αέρια, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία.

Τι  κάνουμε : Φρένο στο άγχος: Το χρόνιο στρες είναι βλαπτει όλο τον οργανισμό, και το εντερο . Μειωνουμε το άγχος με καθημερινο περπάτημα, παρεα με φίλους ή συγγενείς, περισσότερο γέλιο.

Ο ανεπαρκής ύπνος ή η κακή ποιότητα ύπνου  έχει επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, και το αντίστροφο.  


Μην τρώτε γρήγορα: 

Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην προστατευτική επένδυση του εντέρου, καθώς και στην ισορροπία των καλών βακτηριδιων στο έντερο.

Η προσθήκη ενός προβιοτικού ή πρεβιοτικού συμπληρώματος στη διατροφή μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος  βελτιωσης της υγείας του εντέρου σας. 


Τα πρεβιοτικά προωθουν την ανάπτυξη των καλών βακτηριδιων στο έντερο, ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά καλά βακτηριδια. Ωστόσο, δεν προορίζονται για όλους .

Προσοχη στη δυσανεξία σε τρόφιμα: 

Οι κράμπες, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, εξανθήματα, ναυτία, κόπωση ίσως υποκρύπτουν τροφικη δυσανεξία . 

Αλλαγη στη διατροφή : 

Αποχη απο τροφιμα νοστιμα μεν υπερλατισμενα με τρανς λιπαρα  συμβάλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου. οπως και, η κατανάλωση φυτικών τροφών και πρωτεΐνης  επηρεάζει θετικά το έντερό . 

Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα.







ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...