Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΟΙΑ ..ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ..ΓΙΑΤΙ

 

Οικογένειες παγιδευμένες στον βυθό της άνοιας-1






Μητρώο ανοϊκών στη χώρα μας δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ανέρχονται στις 200.000. 

Και αφού δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένοι, το κράτος δεν τους ξέρει και δεν φτάνει σ’ αυτούς.

Γίνονται κατά καιρούς καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ενθουσιώδη δημοσιεύματα και αναρτήσεις κάθε φορά που βγαίνει σε κυκλοφορία ένα νέο φάρμακο


Πήγα και έφυγα κλαίγοντας από μια κλινικη στην Κυψέλη, σε κατάσταση σοκ. Τους είχαν μόνιμα σε κρεβάτια σε κατατονική κατάσταση, με μόνη προσφερόμενη υπηρεσία το πλύσιμο και το τάισμα.

Η φροντίδα τους στο σπίτι είναι, έπειτα από κάποια στιγμή, σχεδόν αδύνατη, γιατί χρειάζονται 24ωρη επίβλεψη. 


Η Μαργαρίτα, όταν διαπίστωσε ότι η μητέρα της τα χάνει, κατέφυγε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών για να καταλάβει πού οδηγεί αυτό το σκοτεινό ταξίδι. 

Εκείνο που με τίποτα δεν μπορούσε να προβλέψει ήταν ότι θα χρειαστεί να κάνει δυο δουλειές για να εξασφαλίσει στοιχειώδη αξιοπρέπεια στη μητέρα της που έχει 80% αναπηρία.








Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, στις μέρες μας 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, με κυρίαρχη μορφή το  Αλτσχάιμερ. 

Ο αριθμός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η ηλικία είναι ο πρώτος παράγοντας που συνδέεται με τον εκφυλισμό νευρώνων του εγκεφάλου. 

Το 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών.

Για τους φροντιστές η δοκιμασία είναι κάποιες φορές ανυπόφορη. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως η επιθετικότητα, η κατάθλιψη, η απάθεια, η αυξημένη κινητική δραστηριότητα, η ψύχωση , άρση αναστολών. 


Ενα συναίσθημα που βιώνουν έντονα, όπως λένε, είναι η μοναξιά. 

Σαν να είναι στο περιθώριο της κανονικότητας, σαν να μην τις έχουν καλέσει στη γιορτή των άλλων, σαν φυλακισμένες σε έναν μικρόκοσμο χωρίς νόημα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Εχουμε δει 

τον «Πατέρα» με τον Αντονι Χόπκινς, 

το «Still Alice» με την Τζουλιάν Μουρ, αλλά καμία ταινία δεν μπορεί να αποδώσει την οδύνη του ανθρώπου που χάνει τον εαυτό του γερνώντας, ούτε την ψυχική εξουθένωση των δικών του που δεν αντέχουν να βρίσκονται κοντά του αλλά και τις ενοχές της εγκατάλειψης.

Ισως η ταινία Amour του Χάνεκε να είναι πιο κοντά. Στο τέλος ο Ζορζ πνίγει με το μαξιλάρι την Αν σε ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα στο Παρίσι.

200.000 είναι οι πάσχοντες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως. 


πηγη 

https://www.kathimerini.gr/society/562262512/oikogeneies-pagideymenes-ston-vytho-tis-anoias/?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...