Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

 







Κι ομως υπαρχει διατροφή που σβήνει  χρόνια από το μυαλό και το ξανανιώνει


Οι διατροφικές επιλογές συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου. 


Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, Ψάρια, Οσπρια και  Ελαιόλαδο δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των ανω των 65, έτσι ώστε να διατηρήσουν νέο τον εγκέφαλό τους και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.





Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν δύο συγκεκριμένους τύπους διατροφής,  

τη μεσογειακή και τη διατροφή MIND 

εμφάνισαν μικρότερη συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδους στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς παρατηρήθηκε ότι ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων που ακολούθησαν αυτά τα πρότυπα διατροφής ήταν 

έως και 18 χρόνια νεότερος.










Τόσο η μεσογειακή διατροφή, όσο και και η διατροφή MIND έχουν ήδη συνδεθεί με βραδύτερη γνωστική εξασθένιση και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βασίστηκαν σε παλαιότερα αντίστοιχα ευρήματα σχετικά με τα οφέλη τους στη γνωστική ικανότητα.






Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rush διενέργησαν νεκροψίες εγκεφαλικού ιστού από 581 συμμετέχοντες σε μια μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου σχετικά με τη μνήμη και τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στη μελέτη τη δεκαετία του ’80 και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους μετά το θάνατό τους. 

Κάθε χρόνο, συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες της διατροφής τους και οι ερευνητές, από πλευράς τους, δημιούργησαν έναν αντίστοιχο βαθμολογικό πίνακα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή είχαν εγκεφάλους που, με βάση τη συσσώρευση της πλάκας, ήταν 

18 χρόνια νεότεροι 

από εκείνους των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή. 

Οι διαφορές ήταν παρόμοιες, αν και κάπως μικρότερες, όταν επρόκειτο για τις βαθμολογίες των διατροφών MIND.

Μάλιστα, ορισμένα τρόφιμα ξεχώριζαν για τις ιδιότητές τους. 

Για παράδειγμα, η υψηλότερη κατανάλωση 

πράσινων φυλλωδών λαχανικών 

τουλάχιστον επτά μερίδες την εβδομάδα, έσωζαν έως και 19 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έτρωγαν περισσότερο από μία μερίδα την εβδομάδα.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που είναι γνωστό ότι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων είναι γενικά πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, φασόλια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η διατροφή MIND διατηρεί κάποια κοινά χαρακτηριστικά, δίνοντας όμως έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα έναντι άλλων λαχανικών και φρούτων. 

Αυτό βασίζεται σε έρευνες που συνδέουν αυτές τις τροφές με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Και οι δύο διατροφές, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές του Παν/μίου Rush, είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα, τα οποία συγκεντρώνουν διάφορα θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες που μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή στο σώμα και να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες. 

Αντίστοιχα, αποκλείουν και οι δύο το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

HDL ΥΨΗΛΗ.. ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  Σε ενήλικες με στεφανιαία νόσο, αυτοί με HDL 80 mg/dL ή μεγαλύτερη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκρ...