Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΚΑΦΕΣ..ΝΕΦΡΑ..ΣΧΕΣΗ ΣΤΟΡΓΗΣ

 











Σύμφωνα με  στοιχεία του Kidney International Reports, όσοι έπιναν  καφέ κάθε μέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται σ αυτους που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 22%-23%. 

Δεν υπάρχει ρόφημα που να έχει μελετηθεί οσο ο καφές, συγκεκριμενα στα οφέλη μιας μέτριας κατανάλωσης Σε πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του  John s Hopkins, διαβαζουμε πως η κατανάλωση  ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας 

οξείας νεφρικής βλάβης.







Ακόμα και  άτομα με συννοσηρότητες όπως η πίεση, και ο διαβήτης ΙΙ  είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καφέ.

Γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με  πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών  ασθενειών, όπως ο Διαβήτης ΙΙ, τα καρδιαγγειακα και καποιες ηπατικές νόσοι, επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Chirag Parikh, Δ/ντης του Τμήματος Νεφρολογίας και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John s Hopkins.





Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες, μια συνεχιζόμενη έρευνα καρδιαγγειακών παθήσεων σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν 14.207 ενήλικες με μεση ηλικία τα 54 έτη. 

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα φλιτζάνια καφέ που έπιναν ημερησίως για 24 χρόνια. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.694 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης.

Ποια είναι εκείνη η λειτουργία του καφέ που τον καθιστά σύμμαχο για τα νεφρά; 

Σύμφωνα με τον δρ. Chirag Parikh, αυτό οφείλεται 

είτε στις βιολογικά ενεργές ενώσεις σε συνδυασμό με την καφεΐνη 

είτε απλώς στην ίδια την καφεΐνη, η οποία βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει  ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα, η κρέμα σαντιγύ, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο και να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, που κρίνεται απαραίτητη ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να καθοριστούν οι δραστικοί μηχανισμοί του καφέ που προστατεύουν τα νεφρά και ειδικότερα σε κυτταρικό επίπεδό.





 

ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...