Να που ανοιξαν τα στοματα για τους κινδυνους της αιθυλικης αλκοολης.
Τις περισσότερες φορές η επίδραση του ξεκινάει δευτερόλεπτα αφού το ποτήρι ακουμπήσει στο στόμα μας. Μέσω του οισοφάγου οδηγείται στο στομάχι, όπου περίπου το 20% της ουσίας απορροφάται μέσα σε λίγα λεπτά και περνάει στην κυκλοφορία του αίματος.
Σ αυτή τη φάση το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει σαν σφουγγάρι και να κάνει τη διαδικασία απορρόφησης πιο αργή.
Πίνοντας με άδειο στομάχι, δρα πολύ πιο γρήγορα και έντονα.
Λίγα λεπτά μετά την πρώτη γουλιά, φθάνει στον εγκέφαλο.
Εκεί ξεκινάει αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ζητούν να πετύχουν, λέει στην εφημερίδα Guardian ο δρ Ντέιβιντ Νατ, διευθυντής του αυτόνομου οργανισμού ερευνών Drug Science που διενεργεί ιατρικές μελέτες για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών και του αλκοόλ.
Ξεκινάς να νιώθεις χαλαρός, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και η διάθεση για κοινωνικοποίηση αυξάνεται.
Το αλκοόλ έχει δώσει σήμα στον εγκέφαλο να βάλει μπροστά ένα σύστημα νευροδιαβιβαστών που βοηθάει στη χαλάρωση, προσθέτει.
Καθώς συνεχίζετε να πίνετε, ξεκινάει να εκκρίνεται ντοπαμίνη. Αυτή είναι η ορμόνη που αναζητάει συνήθως κάποιος όταν πίνει .
Είναι η ορμόνη που συνδέεται με την επιθυμία να κάνουμε πράγματα, ανταμείβοντάς μας με μια μικρή αίσθηση ευεξίας κάθε φορά που σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε μια νέα ιδέα.
Εδώ είναι που αρχίζει να γίνεται ωραίο, λέει ο Νατ.
Παίρνεις μια μικρή ώθηση, παίρνεις ενέργεια, γίνεσαι δυνατός, και καθώς η επίδραση αρχίζει να μειώνεται, θέλεις περισσότερο.
Το αλκοόλ απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι τα φυσικά οπιούχα του εγκεφάλου – και είναι επίσης εθιστικές, απενεργοποιώντας την αίσθηση του ελέγχου, ώστε να καταλήγεις να πίνεις περισσότερο απ’ ό,τι σχεδίαζες.
Το αλκοόλ επηρεάζει τον
προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος διέπει
κυρίως τον γνωστικό έλεγχο, τη
συμπεριφορά των παρορμήσεων και
το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου.
Αυτό σημαίνει ότι η κρίση σας
επηρεάζεται και η κίνηση
διαταράσσεται.
Πίνοντας πολύ, το συκώτι ξεκινάει
να πιέζεται.
Κατά μέσον όρο το συκώτι μπορεί να
μεταβολίσει ένα ποτήρι κρασί ή μισό
λίτρο μπίρας ανά ώρα, λέει ο Νατ.
Οταν αυτό το όριο ξεπεραστεί, το
συκώτι στέλνει το παραπάνω αλκοόλ
στην καρδιά, ρίχνοντας την πίεση.
Επόμενο όργανο στη σειρά είναι οι
πνεύμονες, οι οποίοι καλούνται να
διώξουν το παραπανίσιο αλκοόλ
μέσω της αναπνοής
(εξ ου και το αλκοτέστ με βάση
την εκπνοή).
Τα αλκοολούχα ποτά είναι ο βασιλιάς
των κοινωνικών ναρκωτικών και ο
άνθρωπος είναι ένα εντυπωσιακά
κοινωνικό είδος, λέει
η Ινγκε Κέρσμπεργκεν.
Μετέπειτα επιπτώσεις
Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ ακόμη
και σε μικρά διαστήματα της ζωής
μας (μερικών εβδομάδων ή μηνών)
δημιουργεί τις συνθήκες για
σοβαρές παθήσεις.
Οχι μόνο δεν επιτυγχάνεται
μακροπρόθεσμα ο σκοπός της
βελτίωσης της ψυχολογίας, αλλά η δ
ραματική μείωση της ποιότητας του
ύπνου, η αύξηση του σωματικού
βάρους και της αρτηριακής
πίεσης μπορούν να δημιουργήσουν
ακόμη μεγαλύτερο στρες.
Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να
σκοτώσει ωφέλιμα βακτηριδια του
γαστρεντερικού μας συστήματος
οδηγώντας σε πτώση το ανοσο
σύστημα και την ψυχολογία,
πυροδοτώντας ακόμη μεγαλύτερη
επιθυμία για κατανάλωση.
Επιπλέον δημιουργεί ένα χάος με τις
ορμόνες, που μπορεί να αυξήσει την
πείνα και να εξαφανίσει τη
σεξ ορμή, προειδοποιεί ο Νατ.
Μία από τις πιο γνωστές συνέπειες
της μακροχρόνιας κατανάλωσης
αλκοόλ στην υγεία είναι οι ηπατικές
παθήσεις, με το αλκοόλ να αποτελεί
την πιο κοινή αιτία τους στο
Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρότι η κίρρωση μπορεί να
χρειαστεί χρόνια για να αναπτυχθεί,
η τακτική κατανάλωση αλκοόλ πάνω
από τα συνιστώμενα όρια μπορεί
να βλάψει το συκώτι με πολλούς
ακόμη τρόπους.
Επιπλέον, η αποχη απ το αλκοόλ
έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε
νούμερο ένα συμβουλή προς
αποφυγήν της άνοιας.
Ενώ το αλκοόλ δεν φαίνεται να
σκοτώνει άμεσα τα εγκεφαλικά
κύτταρα, μπορεί να διαταράξει την
ανάπτυξη νέων – και επίσης να
προκαλέσει έμμεσα νευρολογικά
προβλήματα που μπορεί να
οδηγήσουν σε άνοια.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο
ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι
ωφέλιμη, αλλά οι κυβερνήσεις των
δυτικών κρατών, σε συνεργασία με
τους οργανισμούς υγείας, έχουν
καταρτίσει λίστες με τις
προτεινόμενες ποσότητες
κατανάλωσης.
Ωστόσο, οι συνιστώμενες ποσότητες
δεν πρέπει να θεωρούνται κάτι
περισσότερο από μια σχηματική
οδηγία.
Η βιομηχανία αλκοόλ και οι
λομπίστες χρησιμοποιούν συχνά
στοιχεία για να εμφανίσουν τους
εαυτούς τους ως αξιόπιστους
συνομιλητές και συνδιαμορφωτές
των κυβερνητικών πολιτικών στον
τομέα, επισημαίνει η Μία Μίλερ,
συντάκτρια μιας πρόσφατης έρευνας
για την κατανάλωση
Μόνο αν ψάξεις
πίσω από τις λεπτομέρειες
διαπιστώνεις ότι η βιομηχανία
συστηματικά επικαλείται και
παρουσιάζει εσφαλμένα στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου