Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

 





Τις τελευταίες τρεις δεκαετιες βλεπουμε γυρω μας παχυσαρκα ατομα . 

Ειναι γεγονος οτι η παχυσαρκία έχει αυξηθεί σε βαθμό που να αποτελεί μια σύγχρονη πανδημία. 

Στην Ελλάδα, ενα  30% των ενηλίκων πάσχει από παχυσαρκία κι αλλο ενα 40% βρισκεται μεταξυ φθορας και αφθαρσιας Ετσι που , συνολικά 7 στους 10  ζουν με βάρος πάνω από το ιδανικο.

Κατ αρχας η παχυσαρκία είναι αρρωστια που κρυβει  κινδύνους για την υγεία. 

Δεν συνοδεύεται μόνο από κίνδυνο ανάπτυξης  μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο Διαβήτης  ΙΙ ή  καρδιαγγειακά . 




Ο παχυσαρκος μπορει να αναπτυξει υπνική άπνοια, και οστεοαρθρίτιδα, κατι που επιβαρύνει την ποιότητα ζωής του, ενώ συνδέεται με 13 διαφορετικούς τύπους κακοήθειας.






Ο δείκτης μάζας σώματος; ειναι  αντιπροσωπευτικός της κατάστασης ενός ατόμου οπως μπορειτε να δειτε στο πιο πανω σχημα , πλην ομως  δεν εχουμε ακριβή  ποσοτικοποίηση του λιπώδους και μυϊκού ιστού. 

Έτσι,  δυο άτομα με ίδιο δείκτη μάζας σώματος, που ο ένας  είναι αθλητής, οπότε υπερέχει ο μυϊκός ιστός, και ο άλλος να μην είναι, οπότε  υπερέχει ο λιπώδης. 















Η διαχείριση της παχυσαρκίας έχει συγκεκριμένα βήματα

Το πρώτο είναι η δίαιτα και η άσκηση με το καθημερινο περπατημα να μπαινει στη ζωη μας.





Η φαρμακευτική αγωγή συστήνεται σε άτομα που έχουν κάνει πολλαπλές προσπάθειες να χάσουν βάρος χωρίς να έχουν πετύχει τον επιθυμητό στόχο, έχουν το δείκτη μάζας σώματος ή/και τις νοσηρότητες εκείνες που τους βαζουν σε αυξημένο κίνδυνο. 

Σ αυτήν την περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή είναι ωφέλιμη 



Πολλές φορές τα παχυσαρκα άτομα έχουν γενετική προδιάθεση κι έτσι μάχονται σε όλη τους τη ζωή ενάντια σε κάτι που  έχει προκαθοριστεί. 

Έτσι, η παχυσαρκία δεν είναι θέμα επιλογής ή έλλειψης πειθαρχίας. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι  μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα αυτά έχουν διαφορετική αίσθηση της πείνας και του κορεσμού. Εδώ ακριβώς, είναι που οφείλει να συστήνεται η φαρμακευτική αγωγή στα άτομα που έχουν ένδειξη. 

Ώστε να βοηθήσει, μέσω της ευεργετικής δράσης της στις προηγούμενες παραμέτρους, συνεπικουρώντας στη δίαιτα και άσκηση, που όπως προαναφέρθηκε είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Escherichia coli

  Το Escherichia coli είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο  βακτηρίδιο . Α νήκει στα Εντερο-βακτηριοειδη.  Τα περισσότερα είδη του Escherichia coli...