Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ..ΚΙ ΟΜΩΣ

 

















Αν ρωτησεις 10 μεσηλικες.. τροφαντους με κοιλιτσα  τί ειναι αυτο που φοβουνται περισσοτερο . 

Θ ακουσεις τον καρκινο , τις καρδιοπαθειες , τον διαβητη..τους κακους ανθρωπους. Ουτε ενας δεν θα σου πει το εγκεφαλικο..

Κι αυτο γιατι σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC),  μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό  έως και 80% αν αποφασισουμε ν αλλαξουμε  τον τρόπο ζωής μας.


 


Ολοι το γνωριζουμε, ασχετα αν δεν δινουμε σημασια πως καθώς γερνούμε  οι αρτηρίες μας γίνονται λιγότερο εύκαμπτες και αυξάνονται οι πιθανότητες του θρομβου μας λέει η Doris Chan, DO, επεμβατική καρδιολόγος στο NYU Langone Hospital-Brooklyn. 




Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ενός  ισχαιμικού εγκεφαλικού του πιο συνηθισμένου τύπου, που συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκαριστεί από εναν θρόμβο αίματος.

Τι   κάνουμε τώρα 

Διαχειριζομαστε σωστα την υγεια μας προσεχοντας μερικα απλα πραγματα οπως είναι η αρτηριακή πίεση, η οποία  είναι υπεύθυνη για τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια. 









Η Μεσογειακη Διατροφη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχό της. Οπως και το λιγοτερο αλατι .





Ενα υγιές βάρος και καθημερινο περπατημα ,λέει ο Sahil Khera, επεμβατικός καρδιολόγος στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη.

Εάν η πίεση είναι υψηλή ακόμη και με τα παραπάνω μέτρα, ο γιατρός θα μας δωσει φαρμακευτική αγωγή

Η προληψη της υπέρτασης μπορεί να είναι δύσκολη όσο περνούν τα χρόνια λόγω της υψηλότερης πιθανότητας παρενεργειών από τη φαρμακευτική αγωγή. 

Αλλος σημαντικός παράγοντας  είναι η κολπική μαρμαρυγή, που επηρεάζει ενα  10% των ατόμων άνω των 80 ετών, σύμφωνα με  μελέτη του 2022 στο Journal of the American College of Cardiology. 

Ατομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές 500% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό .

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι έχουν αρκετές πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής, επομένως είναι σημαντικό να αναφέρουν αμέσως στον γιατρό τους ταχυπαλμία, πίεση στο στήθος, δύσπνοια και ζάλη. 

Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ και τα πολλα τριγλυκεριδια  καθιστούν κάποιον επιρρεπή σ ενα εγκεφαλικό , και  επομένως είναι σημαντικό να παραμένουν υπό έλεγχο.







Καθημερινο περπατημα γρηγορο

 μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. 

Η παχυσαρκία αποτελει από μόνη της κίνδυνο για εγκεφαλικό -ειδικά για όσους έχουν πολύ λίπος στη μέση

Το CDC συνιστά τουλάχιστον καθημερινο περπατημα για 20 λεπτα την ιδια ωρα, οπως ενα φαρμακο, σταθερα.. 

Μελέτη στο Journal of the American Medical Association το 2022 διαπίστωσε ότι οσοι κάθονται περισσότερες από 13 ώρες την ημέρα είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.





Τρώμε υγιεινά

Ο καλύτερος τρόπος διατροφής για την πρόληψη του εγκεφαλικού είναι  η Μεσογειακή διατροφή και λιγοτερο αλατι . Η διατροφή αυτή περιλαμβανει πληρες ψωμι, φρούτα, λαχανικά  όσπρια,  ολα ωφέλιμα για την καρδιά, όπως το ελαιόλαδο και μικρές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, απο τα ψάρια. Το κοκκινο κρεας και τα αλλαντικα τα ξεχναμε κι ησυχαζουμε   










Το 2022, για τη μεσογειακή διατροφή δημοσιεύτηκε στο Lancet  μελετη η οποία εξητασε άτομα με καρδιακές παθήσεις, και διαπίστωσε ότι σε εκείνους που ακολούθησαν αυτό το διατροφικό μοτίβο για επτά χρόνια, ο κίνδυνος ενός σοβαρού αγγειακού όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικου  μειώθηκε κατά 26% σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Προσφατες μελετες συνιστουν την

οριστικη ..απαλλαγη απ το αλκοολ  

Γενικά, η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από 14 ποτά για τις γυναίκες και περισσότερα από 21 για τους άνδρες εβδομαδιαίως συνδέεται με  κίνδυνο για εγκεφαλικό , σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο περιοδικό Neurology. Οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να περιορίσουν ή να κοψουν ποτό , λέει ο Δρ. Goldberg.

Ενώ το κάπνισμα διπλασιάζει την πιθανότητα θανάτου από εγκεφαλικό ο κίνδυνος μειώνεται στα επίπεδα αυτού ενός μη καπνιστή σε μόλις πέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Αποφύγετε τους ρύπους

Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Stroke

Επομένως, ελέγξτε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή όπου ζείτε και, σε ημέρες με υψηλή ρύπανση, περιορίστε τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους.

  

Το ηυξημένο άγχος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού , αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο JAMA Network Open

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα αγχωτικό γεγονός αύξησε την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 17%, ενώ δύο τέτοια περιστατικά στη ζωή ενός ανθρώπου την αύξησαν στο 31%.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ...ΦΕΡΙΤΙΝΗ..ΣΙΔΗΡΟΣ..ΑΙΜΑ

  Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης   τρεις δείκτες που δειχνουν τι συμβαίνει στον οργανισμό μας  Αν παρατηρείτε  συμπτώματα, όπως κίτρινο ή...