Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ

 








Απ την  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον μαθαινουμε ότι ο εγκέφαλος ενός υγιους  ηλικιωμένου είναι πολύ πιο διαφορετικος από ό,τι νομιζαμε εως τωρα .  

Στην τριτη ηλικία, η αλληλεπίδραση του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου  γίνεται αρμονική, γεγονός που διευρύνει τις δημιουργικές δυνατότητες.  

Γι' αυτό σε άτομα άνω των 60 ετών μπορείτε να βρείτε πολλους που μόλις ξεκίνησαν τις δημιουργικές τους δραστηριότητες.

Φυσικά, ο εγκέφαλος δεν ανταποκρινεται πλέον τόσο γρήγορα όσο ήταν στη νεότητα.  

Ωστόσο, αποκτά ευελιξία.  Επομένως, μεγαλωνοντας είναι πιθανό να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις γιατί είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι σε αρνητικά συναισθήματα.  

Η κορύφωση της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας εμφανίζεται γύρω στα 70 , όταν ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί με πλήρη ισχύ.

Με την πάροδο του χρόνου, η  μυελίνη που μονωνει τον νευρικο ιστο αυξάνεται, και διευκολύνει την γρηγορη διέλευση σημάτων μεταξύ των  νευρώνων.  

Ετσι , οι πνευματικές ικανότητες αυξάνονται κατά 300% σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

Είναι  γεγονός ότι μετά από τα 60 χρόνια ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί και τα 2 ημισφαίρια ταυτόχρονα.  Κατι που επιτρέπει να λύνονται πολύ πιο περίπλοκα προβλήματα.

Ο καθηγητής Monchi Uri, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, πιστεύει ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων επιλέγει το μονοπάτι που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, εξαλείφει τα περιττά και αφήνει μόνο τις σωστές επιλογές για να λύσει το πρόβλημα. 

Σε μελέτη οπου συμμετείχαν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, οι νέοι ήταν πολύ μπερδεμένοι όταν περνούσαν τα τεστ, ενώ οι είναι άνω των 60 ετών πήραν τις σωστές αποφάσεις.





Τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου μεταξύ 60 και 80 ετών είναι πραγματικά ..ροζ.

1. Κατ αρχας να διευκρινισουμε πως : Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν πεθαίνουν, όπως λένε όλοι. 

Οι μεταξύ τους σχέσεις απλώς εξαφανίζονται, αν το ατομο χαλαρωσει, τεμπελιασει και δεν ασχοληθεί με διανοητική εργασία. Ας πουμε μ εναν Υπολογιστη.

  2. Η απόσπαση της προσοχής και η λήθη, προκύπτουν λόγω της υπερπληθώρας πληροφοριών.  Επομένως, σταματουμε εγκαιρως  να εστιάζουμε όλη τη ζωή μας σε περιττά μικροπράγματα.

 3. Μετα τα  60 , ένα άτομο όταν παίρνει αποφάσεις δεν χρησιμοποιεί μόνο το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου, του  όπως οι νέοι, αλλά και τα δύο.

 4.  Συμπέρασμα: εάν ένα άτομο ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μαθαινει να περπατα καθημερινα εντονα , έχει βιώσιμη σωματική δραστηριότητα και είναι πλήρως διανοητικά δραστήριο, οι διανοητικές ικανότητες του δεν μειώνονται με την ηλικία, αντίθετα αναπτυσσονται, φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους στην ηλικία των 80-90 ετών.

Κατοπιν ολων αυτων Παυουμε να  φοβομαστε τα γηρατειά.       

·  Προσπαθουμε να αναπτυχθουμε διανοητικα. 

·  Μάθαινουμε καινουργια πραγματα,  παίζουμε μουσικά όργανα, και πρπαταμε..

·  Ενδιαφερομαστε  για τη ζωή, επικοινωνουμε με φίλους, κάνουμε σχέδια για το μέλλον.

·   Παμε στα μαγαζιά, για ψωνια και χαζεμα.

· Κανουμε παντα θετικες σκεψεις    

όλα τα καλά πράγματα είναι ακόμα

μπροστά μας






Ο Δημοκριτος υπεστήριζε ότι:

Ο εγκέφαλος γηράσκων ανηβά = ξανανιώνει







 

Πηγή: New England Journal of Medicine

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Escherichia coli

  Το Escherichia coli είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο  βακτηρίδιο . Α νήκει στα Εντερο-βακτηριοειδη.  Τα περισσότερα είδη του Escherichia coli...