Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΡΙΚΑ



















Η πρε-γκαμπαλίνη  Lyrica 


Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία 

του νευροπαθητικου πόνου σα να λεμε του πόνου που οφείλεται σε βλάβη των νεύρων. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του 

περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, δηλαδη του πόνου των διαβητικών ή οσων πάσχουν από έρπη ζωστήρα, και του κεντρικού νευροπαθητικού πόνου,  από βλάβη στο νωτιαίο μυελό.

Το Lyrica χορηγείται ως θεραπεία  συμπληρωματική σε ήδη χορηγούμενο σχήμα σε ασθενείς με  επιληπτικούς σπασμούς που ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν με την τρέχουσα θεραπεία.

Σε μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή οπως χρόνιο άγχος ή νευρικότητα σχετικά με καθημερινά ζητήματα. 

Η  δοσολογία έναρξης  είναι 150 mg την ημέρα, διαιρεμένη σε δύο ή τρεις δόσεις. 

Μετά από τρεις έως επτά ημέρες, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 300 mg την ημέρα. 

Η δοσολογία μπορεί να αυξάνεται έως και στο διπλάσιο, έως ότου επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη δόση. 

Η μέγιστη δόση είναι 600 mg. 

Η διακοπή της θεραπείας πρέπει να γίνεται σταδιακά, εντός χρονικού διαστήματος τουλάχιστον μίας εβδομάδας.

Τα καψάκια πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με νερό. 

Σε ασθενείς με νεφρικά προβλήματα απαιτείται η χορήγηση μικρότερων δόσεων.





Πώς δρα το Lyrica;

Η δραστική ουσία του Lyrica, η πρεγκαμπαλίνη, έχει παρόμοια δομή με τον νευροδιαβιβαστή 

γ-αμινοβουτυρικό οξύ GABA

που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, με πολύ διαφορετικά όμως βιολογικά αποτελέσματα. 

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που εκτελουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. 

Ο ακριβής τρόπος δράσης της πρεγκαμπαλίνης δεν είναι εντελώς γνωστός, αλλά θεωρείται ότι επιδρά στον τρόπο με τον οποίο το ασβέστιο εισέρχεται στα νευρικά κύτταρα. 

Μ αυτόν τον τρόπο μειώνεται η δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και κατά συνέπεια ελαττώνεται η απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών οι οποίοι ευθύνονται για τον πόνο, την επιληψία και το άγχος.

Ποιες μελέτες εκπονήθηκαν για το Lyrica;

Το Lyrica συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο σε 22 μελέτες:

για τον περιφερικό νευροπαθητικό πόνο, διεξήχθησαν δέκα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3 000 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί περίπου έπασχαν από διαβητική νευροπάθεια και οι μισοί υπέφεραν από πόνο οφειλόμενο σε έρπητα ζωστήρα. 

Διεξήχθη μια περαιτέρω μελέτη σε 137 ασθενείς με κεντρικό νευρο παθητικό πόνο οφειλόμενο σε τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. 

Οι μελέτες διήρκεσαν 12 εβδομάδες. Η αποτελεσματικότητα του Lyrica μετρήθηκε με τη χρήση τυποποιημένου ερωτηματολογίου για την εκτίμηση του πόνου.





Για την επιληψία διεξήχθησαν τρεις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1 000 ασθενείς.   Ο κύριος δείκτης μέτρησης της αποτελεσματικότητας ήταν η μεταβολή του αριθμού των επιληπτικών κρίσεων μετά από 11 έως 12 εβδομάδες. για την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, διεξήχθησαν οκτώ μελέτες στις οποίες μετείχαν περισσότεροι από    3 000 ασθενείς. 

Η αποτελεσματικότητα μετρήθηκε με τη χρήση τυποποιημένου ερωτηματολογίου εκτίμησης του άγχους μετά από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.


Ποιο είναι το όφελος του Lyrica  σύμφωνα με τις μελέτες;

Όσον αφορά τον νευροπαθητικό πόνο, το Lyrica αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στην ελάττωση του πόνου. Όσον αφορά τον περιφερικό νευροπαθητικό πόνο, το 35% των ασθενών που έλαβε Lyrica παρουσίασε μείωση του πόνου κατά 50 % ή περισσότερο, σε σύγκριση με το 18 % των ασθενών που έλαβε εικονικό φάρμακο. 

Όσον αφορά τον κεντρικό νευροπαθητικό πόνο, το 22% των ασθενών που έλαβε Lyrica παρουσίασε μείωση του πόνου κατά 50 % ή περισσότερο, σε σύγκριση με το 8 % των ασθενών που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Όσον αφορά την επιληψία, το Lyrica μείωσε τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων: περίπου το 45 % των ασθενών που έλαβε Lyrica δόσης 600 mg ημερησίως και περίπου το 35% των ασθενών που έλαβε Lyrica 300 mg ημερησίως παρουσίασε  μείωση των επιληπτικών κρίσεων κατά 50 % ή περισσότερο, σε σύγκριση με το 10 % περίπου των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όσον αφορά την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, το Lyrica αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο: το 52 %των ασθενών που έλαβαν Lyrica παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 50 % ή περισσότερο, σε σύγκριση με το 38 % των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το Lyrica;

Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Lyrica 

(εμφανίζονται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) 

είναι ζάλη και υπνηλία. 

Για ποιους λόγους εγκρίθηκε το Lyrica;

Η CHMP έκρινε ότι τα οφέλη του Lyrica υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και εισηγήθηκε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το εν λόγω φάρμακο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν το σώμα θερμαίνεται ή γίνεται κόκκινο ή   όταν πρήζεται, τότε μιλαμε για φλεγμονή.  Ορισμένες φορές  δεν μπορούμε να αντιληφθούμε μια φ...