Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΟ ΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ














Το εντερικό μικροβίωμα  του  ανθρώπινου οργανισμου απασχολει χρονια τωρα τον ιατρικο κοσμο. Σημερα ξερουμε πλεον πως τα προβιοτικά εχουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητές που δεν αφορουν απλα την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού σωληνα, αλλα και την προστασία του εγκεφάλου των ματιών έως τη μάχη κατά της κατάθλιψης 

Αρα συμπληρώματα προβιοτικών μπορούν να εξασφαλίσουν πολλα επιθυμητά  και ευεργετικα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ισως δεν τα έχουν ανάγκη, μια κι η υιοθέτηση ενός διατροφικού προφιλ με αφθονία σε τρόφιμα οπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε πρεβιοτικά, είναι αρκετή για τη διατήρηση των καλών βακτηριδιων.




Σύμφωνα με την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία AGA, οι περιπτώσεις που  συμπληρώματα προβιοτικών πράγματι θα ωφελήσουν, είναι οι εξής:




1. Λήψη αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, καταστρεφοντας τις ισορροπίες μεταξύ καλών και κακών μικροβίων, με συνέπεια βακτηριδια που βιωνουν φυσιολογικά σ αυτό όπως το  Clostridium Difficile  να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν τοξίνες.




Σύμφωνα με τις οδηγίες της AGA, η λήψη προβιοτικών συστήνεται όταν συντρέχει αυξημένος κίνδυνος για μόλυνση από C. difficile, όπως στην περίπτωση αντιβιοτικής αγωγής για περισσότερο από μία εβδομάδα, σε ηλικίες άνω των 65 ετών, σε άτομα που νοσηλεύτηκαν πρόσφατα, διέμειναν σε οίκο ευγηρίας ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό.


2. Επέμβαση για ελκώδη κολίτιδα


Το 30% περίπου των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του παχέος εντέρου και του ορθού (πρωκτοκολεκτομή) και έπειτα ειλεοπρωκτική αναστόμωση με δημιουργία νεοληκύθου/θύλακα (J-Pouch). 

Μετά την επέμβαση, αρκετοί ασθενείς θα εμφανίσουν θυλακίτιδα, φλεγμονή (οίδημα) δηλαδή στον θύλακα, για τη διαχείριση της οποίας τα προβιοτικά θα αποδειχθούν χρήσιμα.


Το σωστό timing

Το πρωί ή το βράδυ; Πριν ή μετά το φαγητό; 

Μελέτη του 2011 στο Beneficial Microbes κατέληξε ότι τα ωφέλιμα προβιοτικά επιβίωναν καλύτερα όταν λαμβάνονταν συνοδεία γεύματος, ενώ άλλη μελέτη στο World Journal of Gastroenterolog του 2017 παρατήρησε αντίστοιχα τα οφέλη ανεξαρτήτως του χρόνου λήψης τους. Εδω την τελευταια λεξη εχει ο γιατρος που μπορεί να υποδείξει πότε είναι καλύτερο να τα λαμβάνει.




ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν το σώμα θερμαίνεται ή γίνεται κόκκινο ή   όταν πρήζεται, τότε μιλαμε για φλεγμονή.  Ορισμένες φορές  δεν μπορούμε να αντιληφθούμε μια φ...