Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ..

 


















Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει απ’ ευθείας τις στεφανιαίες αρτηρίες με συνέπεια προκαληση έντονης φλεγμονής στις αθηρωματικές πλάκες με κινδυνο να σπάσουν να αποκολληθεί τμήμα τους, και να προκαληθει έμφραγμα. 

Το θραύσμα μπορεί να προκαλέσει και εγκεφαλικό.





Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research

Γιατί μερικοί ασθενείς που νοσησαν απο  κορωνοϊό, διατρέχουν αργότερα ηυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών πουμπορεί να είναι σοβαρά επεισόδια, σε ασθενείς που ήδη έχουν καρδιοπάθεια. 

Σε υγιείς, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή καρδιοπάθειας.





Εγκαιρως στην πανδημία οι ειδικοι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ιδίως σε καρδιοπαθείς, τον 1ο χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη. 

Δεν ήξεραν όμως που οφειλόταν αυτό.

Απ την νεκροψια  οκτώ καρδιοπαθών ανδρών και γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19. εντόπισαν τον κορωνοϊό στις  αρτηριες των  χωρις ομως να εχουν  δημιουργηθει αποικίες στον αρτηριακό καρδιακό ιστό καθ’ αυτόν, παρα μονο μολυνση τοπικά στα ανοσοποιητικά μακροφάγα. 





Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα μακροφάγα κύτταρα προστατεύουν την καρδιά, καταστρέφοντας τα περιττά μόρια λίπους που συσσωρεύονται στα τοιχώματά της.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα μακροφάγα που είχε μολύνει ο κορωνοϊός παρήγαγαν πρωτεΐνες  κυτταροκίνες οι οποίες ενεργοποιούν τη φλεγμονή και προάγουν την χρόνια αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον δύο από τις κυτταροκίνες που εντόπισαν, 

η ιντερλευκίνη-1 βήτα και η ιντερλευκίνη-6, 

σχετίζονται με τα εμφράγματα.


Τα ευρήματά παρέχουν για πρώτη φορά έναν άμεσο μηχανισμό, που συνδέει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός με τις καρδιολογικές επιπλοκές της

Ο κορωνοϊός δημιουργεί ένα φλεγμονώδες περιβάλλον που διευκολύνει την ανάπτυξη και ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Θραύσματα της μπορεί να  αποφράξουν τη ροή αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.

Η αθηρωματική πλάκα δημιουργείται από την επικάθηση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. 

Ένα από τα κύρια είδη λιπιδίων που συσσωρεύονται είναι η κακή (LDL) χοληστερόλη.

Η απόφραξη αρτηρίας από θραύσμα της αθηρωματικής πλάκας παρεμποδίζει ή διακόπτει την ροή αίματος και προκαλεί ισχαιμία.





ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...