Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ..

 










Σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία αναπτύχθηκαν μπορεί να οδηγήσει μια κατηγορία αντιβιοτικών, σύμφωνα με πρόσφατη Μελέτη  του Πανεπιστημιου του Έξετερ που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

Εδειξε ότι ορισμένα αντιβιοτικά που δρουν  δεσμευοντας το βακτηριδιακο ριβοσωμα οπως οι τετρακυκλίνες, μακρολίδες, αμινογλυκοσίδες κ.α. 

κυτταρικές μονάδες που βοηθουν στη δόμηση πρωτεϊνών από γενετικές πληροφορίες στο mRNA, ευνοούν την επιβίωση μικροβίων.




Η μελέτη αναδεικνύει μια νέα ανησυχητική πτυχή της χρήσης αντιβιοτικών, πέραΝ από αυτήν της μικροβιακής αντοχής για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  εκτιμά ότι θα έχει στοιχίσει πάνω από 10 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2050.

Μείωση της στρεσογόνου απόκρισης

Η επιστημονική εργασία περιγράφει για πρώτη φορά την ιδιότητα ορισμένων αντιβιοτικών να προστατεύουν τα παθογόνα από τον θάνατο, φωτίζοντας τους υπεύθυνους μηχανισμούς. 

Εν προκειμένω, διαπιστώθηκε ότι τα αντιβιοτικά μειώνουν τις αποκρίσεις των βακτηριδιων στο στρες που προκαλούν οι αντιμικροβιακές ουσίες, η ωσμωτική πίεση, η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, οι ακραίες θερμοκρασίες  και ανακόπτουν έτσι τη μείωση των πληθυσμών τους

Ετσι, εξασφαλίζεται μεγαλύτερη επιβίωση για περισσότερα βακτηριδια συγκριτικά με παθογόνα που δεν εκτίθενται στα αντιβιοτικά.

Η αρχή της μελέτης έγινε όταν συνειδητοποιήσαμε πως, παραδόξως, ορισμένα βακτηριδιακά στελέχη δεν αναπτύσσονταν στο εργαστήριο μέχρι να τους χορηγήσουμε αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα, αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να προάγουν την επιβίωση των βακτηριδιων. 



Για να αντιμετωπίσουμε τη μικρο βιακή αντοχή παγκοσμίως, πρέπει να κατανοήσουμε πολύ περισσότερα για τον αντίκτυπο αυτών των φαρμάκων στην ισορροπία των βακτηριδιακών οικοσυστημάτων, όπως αυτά της εντερικής μικροχλωρίδας ή των ποταμών με μόλυνση από αντιβιοτικά. 

Η έρευνά μας αποτελεί απόδειξη αόρατων παρενεργειών· απλώς δεν γνωρίζουμε πώς τα φάρμακα αλλάζουν την ισορροπία των βακτηριδιακών πληθυσμών σ αυτό το πλαίσιο δήλωσε ο Robert Beardmore, Καθηγητής Μαθηματικών Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και συνεργάτης του Τμήματος για την Επίδραση της Τεχνολογίας στην Υγειονομική Περίθαλψη του EPSRC.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά του 

Escherichia Coli (E.coli) 

σε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων, όπου και ανακάλυψαν ότι τα αντιβιοτικά που στοχεύουν στα ριβοσώματα επιβράδυναν μεν την ανάπτυξη των βακτηριδιων, απέτρεψαν δε τον θάνατό τους, διατηρώντας τα για μεγαλύτερο διάστημα εν ζωή.

Πολλά αντιβιοτικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηριδιων, δείχνουμε ωστόσο ότι μπορούν να βοηθήσουν τα βακτηριδια να υπερβούν το στρες που προκαλείται από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και το οποίο, διαφορετικά, θα μπορούσε να τα σκοτώσει, βοηθώντας τα εν τέλει να επιβιώσουν. 

Στα πειράματά , συνέβη επειδή τα αντιβιοτικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθούν τα κύτταρα να απομακρύνουν κάποια από τα απόβλητα που παράγουν καθώς αναπτύσσονται 

Ισως θα πρεπει να αναθεωρησουμε πολλα σχετικα με την αντιμικροβιακη αγωγη., ριχνοντας το βαρος στην προληψη. 

Χαιρετε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ...ΦΕΡΙΤΙΝΗ..ΣΙΔΗΡΟΣ..ΑΙΜΑ

  Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης   τρεις δείκτες που δειχνουν τι συμβαίνει στον οργανισμό μας  Αν παρατηρείτε  συμπτώματα, όπως κίτρινο ή...