Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ.. ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
















Η διατροφή ειναι το Α και Ω  στην πρόληψη του καρκίνου. 

Μπορει να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης , να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη με διάφορους τρόπους. 

Ετσι τροφές  πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, φρούτα, λαχανικά,  άπαχες πρωτεΐνες,  βοηθουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες .

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Η κακή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το βάρος, αλλά συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. 

Υπολογίζεται ότι οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες .

Τα δεδομένα αυτά αναγορεύουν τη διατροφή στη δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου, 

η οποία μπορεί να προβλεφθεί.






Το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή. 

Η συστηματική κατανάλωση μίας ή περισσότερων από τις παρακάτω τροφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου






Οι τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και περιέχουν μεγάλες ποσότητες  ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων και συντηρητικών. αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου. 

Μελέτες έδειξαν ότι η κατά 10% αύξηση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με 

12% αύξηση του κινδύνου γενικού καρκίνου και 

11% αύξηση του καρκίνου του μαστού.

Αποφεύγετε τα έτοιμα προϊόντα ζύμης, τα αναψυκτικά, τα τυποποιημένα αλμυρά και γλυκά σνακ.







Τηγανητές πατάτες

Το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν οι τροφές με άμυλο μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και επηρεάζουν το νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα. 

Αμυλούχες τροφές που έχουν καεί στο μαγείρεμα έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών.

Για να περιορίσετε το ακρυλαμίδιο,  μην ψήνετε και τηγανίζετε πολύ τα φαγητά που περιέχουν άμυλο 

(τοστ, πατάτες, ψωμί ).





Αλκοόλ

Αρκεί ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κατά 5%, του στοματοφάρυγγα κατά 17% και του οισοφάγου κατά 30%.

Περίπου το 5% των νέων καρκίνων και το 6% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ.








Μπέικον

Τα επεξεργασμένα παράγωγα κόκκινου κρέατος, όπως  μπέικον, λουκάνικα και τα αλλαντικά γενικά, αυξάνουν το κίνδυνο καρκίνου. 

Ειδικότερα, κατανάλωση 50 γραμμαρίων  καθημερινά

(4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν) , 

αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.





Πολύ ψημένο κρέας

Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα μπορεί να βλάψει το DNA. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το κρέας που ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, σε ανοιχτή φωτιά ή στο τηγάνι, σχηματίζει στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες και πολυ κυκλικους αρωματικούς υδρογον/κες που προκαλούν αλλαγές στο DNA, οι οποίες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου.

Η τακτική κατανάλωση υπερβολικά ψημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 60% και διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Κόκκινο κρέας

Ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος, η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου.








Άσπρο αλεύρι

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 49%, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας.


Καυτά ροφήματα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν πίνετε καφέ ή τσάι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου.

Σε συνδυασμό με κάπνισμα και αλκοόλ, ο κίνδυνος πενταπλασιάζεται.


Ζάχαρη


Αν κόψετε τη ζάχαρη, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό.

Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται γρήγορη ενέργεια για να αναπτυχθούν και η ζάχαρη τους την προσφέρει.






Γαλακτοκομικά

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές αυτό οφείλεται στα λιπαρά των γαλακτοκομικών,το ασβέστιο και τις ορμόνες, ενώ κατ’ άλλους τα γαλακτοκομικά μεταβάλλουν τα  βιταμίνη D και τεστοστερόνης.

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων

Το πρόβλημα δεν είναι το ποπ κορν, αλλά n συσκευασία, το εσωτερικό της οποίας περιέχει ένα χημικό για να μην κολλάνε σε αυτή οι σπόροι καλαμποκιού.

Καθώς η συσκευασία θερμαίνεται,η επικάλυψη αποσυντίθεται απελευθερώνοντας υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ,το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του προστάτη.







Κορεσμένα λιπαρα

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, σημαντική αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης οδηγεί σε ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων του εντέρου, επιτρέποντας έτσι τον σχηματισμό καρκινικών όγκων με 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα.



Αναψυκτικα

Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος πολλών μορφών καρκίνου, όπως 

του ήπατος, του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.



Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου


  • Καταναλώνετε ποικιλία φρούτων, λαχανικών,  άπαχων πρωτεϊνών και ελαιολαδου.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σακχαρούχα ποτά και το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Πίνετε άφθονο νερό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΓΧΟΣ.. ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ..

  Οι επιπτώσεις του άγχους είναι πολλές και μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, εάν αφεθουν χωρις ελεγχο.. Η καθημερινότητα δημιουργεί άγχος και  ...