Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΓΚΡΕΑΣ..ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ


















Αποτελεί έναν  επιθετικο καρκίνο με φτωχή πρόγνωση. Συνήθως ανιχνεύεται σε προχωρημένα στάδια Υπάρχουν ωστόσο,  ενδείξεις πως το πάγκρεας μας δεν λειτουργεί σωστά. 


Μόνον όταν ο όγκος αναπτύσσεται στην κεφαλή του παγκρέατος διαγιγνώσκεται σχετικά νωρίτερα διότι προξενεί ίκτερο, ένα πολύ κραυγαλέο και ανησυχητικό σύμπτωμα, για το οποίο γρήγορα ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό του. 




Δυστυχώς , τις περισσότερες φορές ο καρκίνος αφορά το σώμα ή την ουρά του παγκρέατος, οπότε δίνει συμπτώματα παρά πολύ αργά, όταν ο όγκος έχει ήδη δώσει μεταστάσεις.

Πρέπει να τονίσουμε ότι συχνά εμφανίζονται ύπουλα συμπτώματα που δεν αναγνωρίζονται ότι μπορεί πιθανώς να σχετίζονται με καρκίνο παγκρέατος. 





Μερικά από αυτά, επειδή είναι πολύ συχνά σε πολλούς , δεν υποψιάζουν καν τον γενικό γιατρό στον οποίο πρώτα-πρώτα θα απευθυνθεί ο ασθενής. 

Τέτοια είναι :

ο επίμονος πόνος στη μέση που δεν περνάει με τα συνήθη φάρμακα, 

το επίμονο αίσθημα βάρους στην κοιλιά που διαρκεί

ο πόνος στην κοιλιά που δεν περνάει με τα συνήθη αντιόξινα

η αλλαγή στην γεύση κάποιων φαγητών, 

η απέχθεια στο κρέας

το αίσθημα κόπωσης, 

η ανεξήγητη απώλεια βάρους, 

ακόμα και η αλλαγή του ψυχισμού με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.




Ένα χαρακτηριστικό όμως σύμπτωμα που παρατηρείται περίπου 

στο ένα τρίτο των ασθενών και μάλιστα αρκετούς μήνες πριν την διάγνωση, είναι 

η ξαφνική, ανεξήγητη εμφάνιση  διαβήτη σε ανθρώπους που δεν έχουν αυξήσει το σωματικό τους βάρος. 


Ο γενικός παθολόγος συνηθέστατα αντιμετωπίζει τον διαβήτη αυτόν με τα συνήθη μέσα (δίαιτα, χάπια) και δεν υποψιάζεται την πιθανότητα καρκίνου παγκρέατος,  αποτέλεσμα ο όγκος να αυξάνεται και να δίνει μεταστάσεις. 



Γρηγόρης Τσιώτος Επίκουρος ΚαθηγητήςΧειρουργικής  Mayo ClinicΔιευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΚΑΦΕ..ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ

  Ο εγκεφαλος μας λειτουργει με ηλεκτρικα και χημικα σηματα. Πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα κάποιας νευροεκφυλιστικής νόσου,  οι ιστοί του...