Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΕΙΠΑΜΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΛΚΟΟΛ..ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ

 

Αλκοόλ: Ποια ποτά είναι πιο βλαβερά για το δέρμα



Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, που συνηθίζεται κατά την εορταστική περίοδο, προκαλεί βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες βλάβες στην επιδερμίδα. 

Η αποφυγή αλκοολ , μπορεί να προφυλάξει το δέρμα και να το διατηρήσει καθαρό, λαμπερό, χωρίς ρυτίδες και σημάδια.


Η κατανάλωση ακόμα και δύο ποτών ημερησίως επηρεάζουν όλα τα κύτταρα και τις μεμβράνες του οργανισμού. 

Στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, κοκκίνισμα και μείωση της ελαστικότητάς του.

Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ ειναι  διουρητικο . Αυτο στερει υγρά από τον οργανισμό, προκαλώντας αφυδάτωση, η οποία εκδηλώνεται με ξηρότητα και σκασίματα. 

Το σώμα μαζί με την απώλεια υγρών χάνει,  βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες. 

Έτσι, το ξηρό δέρμα αποκτά ρυτίδες, χάνει την λάμψη και το υγιές χρώμα του και φαίνεται θαμπό και ταλαιπωρημένο.

Εκτός από την ξηροδερμία, το αλκοόλ έχει επιπτώσεις στη διάρκεια και στην ποιότητα του ύπνου. 

Παρότι, όσοι πίνουν κοιμούνται ευκολότερα,  ο ύπνος τους δεν είναι ήρεμος και συνεχόμενος. 

Ο κακής ποιότητας ύπνος είναι αιτία δημιουργίας μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, όπως και ωχρότερης και πιο θαμπής επιδερμίδας.

Τα οινοπνευματώδη ποτά  αυξανουν  την εμφάνιση ερυθρότητας , λόγω διαστολής των αιμοφόρων αγγείων από την απελευθέρωση ισταμινών, όπως και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων ροδόχρους ακμής.

Μιας συχνής,χρόνιας,φλεγμονώδους δερματικής πάθησης που προκαλεί ερυθρότητα, συχνότερα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο, και σπανιότερα στο τριχωτό της κεφαλής, τα αφτιά, τον λαιμό και το στήθος. 

Μπορεί να εκδηλωθεί, με φλύκταινες και σπυράκια, αλλά και ορατά αιμοφόρα αγγεία.

Για την ύφεση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη, θεραπείες με λέιζερ και φωτο θεραπεία. 

Η τελευταία επιλέγεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αφού είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού του δέρματος, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες 

Η κατανάλωση ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε εμφάνιση ψωρίασης, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, δισκοειδούς εκζέματος, να προκαλέσει πτώση του ανοσοποιητικού και ως εκ τούτου να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων, αλλά και καρκίνου του δέρματος. 

Εάν προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, μπορεί το δέρμα να γίνει πιο ωχρό, να εμφανιστούν μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, κνησμός και τηλαγγειεκτασία.


Εδώ και μερικά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία προτιμούνται από ολοένα και περισσότερα άτομα, αλλάζοντας τις τάσεις της εποχής. 

Η μεγάλη πλειονότητα, όμως, των ανθρώπων εξακολουθεί και πίνει.

Θα πρέπει να προτιμώνται τα προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Πρέπει να επισημανθεί, ότι η επαναφορά του δέρματος εξαρτάται και από την ηλικία, καθώς από αυτή εξαρτάται η ποσότητα κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός, όπως και από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ..

Η παγκρεατίτιδα ειναι φλεγμονώδης διεργασία της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική  μη αναστρέψιμη καταστροφή ...