Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

 

 








Κατα καιρους έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης με τον καρκίνο, του παχέος εντέρου. 

Δεν είναι σαφές ότι η μείωση της μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου . 

Ερευνητές στο Weill Cornell Medicine ανεκάλυψαν σε ποντίκια δύσκολα ανιχνεύσιμες προκαρκινικές βλάβες του παχέος εντέρου, γνωστές ως οδοντωτοί πολύποδες, επιθετικοί όγκοι που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη παραγωγή χοληστερόλης. 

Το εύρημα τους δείχνει τη δυνατότητα χρήσης φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη για την πρόληψη ή τη θεραπεία τέτοιων όγκων.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο  Nature Communications  σε  άρθρο με τίτλο, 

Η ενισχυμένη βιοσύνθεση χοληστερόλης στα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα προάγει την επιθετική οδοντωτή ογκογένεση .

Οι μεταβολικές και σηματοδοτικές οδοί που ρυθμίζουν την έναρξη και την εξέλιξη του επιθετικού μεσεγχυματικού καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC) μέσω της οδοντωτής οδού είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες Αν και χαρακτηρίζονται σχετικά καλά ως μεταλλαγμένοι καρκίνοι BRAF, η κακή ανταπόκρισή τους στην τρέχουσα στοχευμένη θεραπεία, η δύσκολη προ νεοπλασματική ανίχνευση και η προκλητική ενδοσκοπική εκτομή καθιστούν την αναγνώριση των μεταβολικών τους αναγκών προτεραιότητα. 


Οι ερευνητές ανέλυσαν ποντίκια που αναπτύσσουν οδοντωτούς πολύποδες και όγκους, αναφέροντας  την αλυσίδα των μοριακών γεγονότων σε αυτούς τους ιστούς που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή χοληστερόλης.

Οι πολύποδες και οι όγκοι οδοντωτού τύπου επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από άλλες νεοπλασίες του παχέος εντέρου, αλλά όπως δείχνει η δουλειά μας, έχουν αυτή τη συγκεκριμένη μεταβολική ευπάθεια που μπορεί να στοχευτεί


Οι δοκιμές στατινών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα  

Τα ευρήματά  υποδηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η στόχευση της χοληστερόλης έχει προληπτική αλλά επιλεκτική δράση μόνο κατά των πολυπόδων και των όγκων αυτού του οδοντωτού τύπου.

Οι όγκοι που εξελίσσονται σε οδοντωτούς πολύποδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15 έως 30 τοις εκατό των καρκίνων του παχέος εντέρου και περιέχουν πολλά μεταπλαστικά κύτταρα που είναι ιδιαίτερα διεισδυτικά και ανθεκτικά στις θεραπείες.


Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε όγκους οδοντωτού τύπου σ αυτά τα ποντίκια, ακόμη και στον εντερικό ιστό, η σύνθεση χοληστερόλης ρυθμίστηκε εντυπωσιακά προς τα πάνω, υποδηλώνοντας ότι η χοληστερόλη μπορεί να είναι πρώιμος οδηγός ανάπτυξης όγκου.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πώς η απουσία ενζύμων aPKC, ειδικά σε μεταπλαστικά κύτταρα όγκου, απελευθερώνει την ενεργοποίηση ενός μεταγραφικού παράγοντα που ονομάζεται SREBP2, ο οποίος ενεργοποιεί την παραγωγή χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η στόχευση της χοληστερόλης θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τη θεραπεία και την πρόληψη όγκων του παχέος εντέρου οδοντωτού τύπου. 


Προς το παρόν, όταν αυτοί οι πολύποδες εντοπίζονται νωρίς με την κολονοσκόπηση, αφαιρούνται και οι ασθενείς πρέπει να ελπίζουν ότι δεν θα επιστρέψουν Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε μια πιο ενεργή μέθοδο για την πρόληψη αυτής της πολύ επιθετικής μορφής καρκίνου πριν αναπτυχθεί πλήρως και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί





https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/oncology/cholesterol-production-may-help-drive-colorectal-cancer-growth/?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ..

Η παγκρεατίτιδα ειναι φλεγμονώδης διεργασία της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική  μη αναστρέψιμη καταστροφή ...